Social

Guvernul a adoptat Codul Muncii, sindicalistii nu renunta la lupta

Sorin Tudose
2 mar 2011 923 vizualizări
Pe 8 martie urmeaza procedura de angajare a raspunderii in fata Parlamentului u Victoria Diaconu, sefa de la ITM, sustine schimbarea codului u Emil Ravoiu, liderul de la Cartel Alfa, spune ca fiind numita pe criterii politice, e normal sa sustina orice propune partidul de la putere

Guvernul a adoptat zilele trecute Codul Muncii in procedura de angajare a raspunderii in fata Parlamentului. Prim Ministrul Emil Boc sustine ca modificarea actului legislativ vizeaza domeniul muncii pentru ca romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, pentru ca angajatorii sa poata angaja mai usor si pentru ca salariatii sa poata fi platiti mai bine. De asemenea, mult discutata si prea putin diminuata munca «la negru» este si ea obiectul modificarilor. In acest sens, potrivit variantei finale a codului, angajatorii risca amenzi intre 10 si 20 de mii de lei pentru fiecare muncitor fara acte. Daca un patron are la munca mai mult de cinci angajati fara forme legale, acest lucru constituie infractiune si poate fi pedepsita cu inchisoarea pina la doi ani de zile, dar si cu amenda penala. Contractul individual de munca pe durata determinata se mareste de la 24 de luni la 36 de luni. In cazul concedierilor colective primiul criteriu va fi performanta si abia apoi criteriul social. Mai exact, intre un agajat priceput si unul aproape la fel de priceput, dar cu multi copii pe care si-i creste singur, statul iI va alege pe primul. Victoria Diaconu, sefa de la ITM Vrancea, este de acord cu ultima varianta de Cod si spune ca fiind mai multi factori pe piata muncii fiecare vede modificarile in felul lor, bune sau rele. "Asa cum am mai spus, codul actual data din 2003, trebuia actualizat. Eu sint de acord cu varianta noua a codului, angajatorii trebuie descurajati sa nu mai foloseasca muncitori fara a le intocmi acte", a declarat sefa Inspectoratului Teritorial de Munca. Aceasta mai spune ca abia dupa citeva luni de aplicare ar putea spune daca este mai bun decit cel vechi ori mai ineficient ca precedentul. In replica, Emil Ravoiu, liderul Cartel Alfa, spune ca Victoria Diaconu este pusa pe functie pe criterii politice si nu poate contrazice nici o actiune intreprinsa de Guvern. "Noi oricum vom continua protestele", a declarat Ravoiu. Sindicalistul spune ca intr-adevar, codul data din 2003, dar a fost modificat in 2005. Ramine de vazut ce se va intimpla marti, 8 martie, cind Guvernul se va prezenta in fata parlamentarilor cu noul cod. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 14 ore, 59 minute, 17 secunde
Mofturoshi au mai ajuns si sclavii astia!...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.