Social

Lunar, cinci vrincence sint depistate cu cancer de col uterin

Raluca Manolache
25 feb 2011 1535 vizualizări
Virusul HPV se face vinovat pentru 99,7% din cazurile de cancer de col

Tot mai multe femei din Vrancea sint diagnosticate cu cancer de col uterin. In fiecare luna, cinci femei afla ca sint bolnave si trebuie sa urmeze un tratament dur pentru a ramine in viata. Numai in 2010 au fost depistate 54 de noi cazuri, victimele fiind femei din ce in ce mai tinere. Cea mai tinara pacienta abia implinise 19 ani. "Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces dupa cancerul mamar. Se spune ca la fiecare doua minute moare o femeie cu cancer de col uterin. Aceasta boala afecteaza de obicei femeile care au un nivel socio-economic scazut sau care nu au acces la investigatii medicale, controale si screeninguri", atrage atentia dr. Lidia Groza, coordonatoarea programelor oncologice in judetul nostru. Conform ultimelor statistici, virusul papiloma uman (HPV) se face vinovat pentru 99,7% din cazurile de cancer de col uterin. Mai sint insa si alti factori de risc. "S-a observat ca riscul de imbolnavire este direct proportional cu activitatea sexuala a femeii respective. Printre factorii de risc ar fi debutul precoce a vietii sexuale, mai ales sub 16 ani, se incrimineaza femeile cu parteneri sexuali multipli, cu numar mare de sarcini, contraceptivele orale, fumatul. Se spune ca incidenta imbolnavirilor creste de trei, patru ori la femeile care fumeaza mai mult de cinci tigari pe zi. Alti factori de risc sint dieta, alterarea imunitatii si infectiile genitale", mai spune dr. Groza. Specialistii atrag atentia ca boala poate fi prevenita si prin vaccinarea anti-HPV. In cadrul campaniei derulate de Ministerul Sanatatii, peste 900 de fete si tinere cu virsta peste 24 ani s-au vaccinat gratuit. Au fost folosite 2.207 doze, in conditiile in care serul se administreaza in trei etape. Cei de la DSP spun ca pacientele nu au prezentat reactii adverse. (R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.