Social

Scaune rulante gratuite si consiliere pentru persoanele cu handicap

Mihaela Beșleagă
25 feb 2011 4747 vizualizări
O fundatie vine in ajutorul persoanelor cu handicap fizic din judet, asigurindu-le carucioare, recuperare medicala si instruire pentru integrarea in societate u persoanele cu dizabilitati din centre sint descurajate sa lucreze, pentru ca sint obligate sa lase 80% din leafa la stat

Persoanele cu dizabilitati reprezinta unul din grupurile cele mai dezavantajate pe piata muncii, majoritatea confruntindu-se cu izolarea si dependenta de alte persoane sau de echipamente care sa le asigure transportul. De aceea, aceste persoane acuza un nivel scazut al stimei de sine si o redusa implicare sociala si economica. In acest sens, Fundatia Motivation Romania, biroul Sud-Est, a prezentat ieri la Focsani, seminarul "Abilitati de viata independenta pentru persoanele cu dizabilitati fizice", din cadrul proiectului "Dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilitati fizice din Romania". Implementat la nivel multiregional, pe cinci regiuni, proiectul se adreseaza si in Vrancea persoanelor cu nevoi speciale, prin consiliere pentru imbunatatirea gradului de integrare sociala si pe piata muncii. Pe termen scurt, coordonatorii proiectului, in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, doresc sa ofere echipamente de mobilitate, precum scaune rulante personalizate si dispozitive de urinare, gratuit, celor aflati in nevoie. La seminarul de ieri au participat 20 de specialisti din cadrul centrelor de ingrijire a persoanelor cu handicap de la DGASPC, asistenti sociali, psihologi, si un kinetoterapeut, care sint in permanent contact cu aceasta categorie de persoane. "Serviciile noastre sint de informare, consiliere a beneficiarilor, a membrilor de familie si a asistentilor personali, apoi mergem pe partea de prescriere si adaptare a echipamentului de mobilitate, inclusiv scaune rulante, dispozitive de urinare, de care beneficiarii au nevoie pentru a avea o viata independenta. Dispozitivele sint gratuite, noi venim in ajutorul lor oferindu-le astfel de echipamente", ne-a declarat Adina Dediu, coordonatorul centrului Sud-Est al Fundatiei Motivation. Aceasta a adaugat ca, incepind cu luna martie, se va merge in centrele DGASPC pentru a le duce beneficiarilor echipamentele de care au nevoie, personalizate pentru fiecare in parte. In judetul Vrancea sint 22.000 persoane cu handicap, dintre care 8.000 cu handicap fizic, astfel incit grupul de beneficiari tinta este destul de extins. Proiectul, care dureaza trei ani si va fi implementat pina in 2012, este cofinantat din Fondul Social European prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.


Doar 4% din persoanele cu handicap lucreaza


La intilnirea de ieri, reprezentantii DGASPC,care lucreaza direct cu persoanele cu dizabilitati, au atras atentia ca aceasta categorie este descurajata sa se integreze pe piata muncii si, astfel, sa deprinda o viata autonoma, pentru ca statul le opreste 80% din venituri. De altfel, aceasta regula este aplicata si celor care au pensii, suma care trebuie directionata catre institutiile unde sint ingrijiti trebuind insa sa nu depaseasca 600 de lei. Asa incit, decit sa ramina cu doi lei in buzunar, persoanele cu dizabilitati prefera sa renunte la locul de munca, astfel ca in prezent un procent nesemnificativ lucreaza, circa 4% din totalul persoanelor cu handicap. "Lucreaza foarte putini, in jur de 4%, oscilant, au contracte determinate, intra in somaj, se angajeaza din nou. Sint cei din locuintele minim protejate care sint dornici sa lucreze, mai ales in confectii. Din punctul lor de vedere e frustrant, dar tinind cont si de contextul socio-economic in care sintem nici persoanei din mediul familial nu-i ramine prea mult. Mai usor se integreaza in societate tinarul daca il stimulezi, vede ca ii ramine si un banut de buzunar, are o altfel de deschidere", a spus Valerica Bojoaica, seful Serviciului Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul DGASPC Vrancea. Aceasta a completat ca astfel de persoane, care se integreaza initial pe piata muncii, sint tentate sa abandoneze, si tot statul ramine ramine deficitar, pentru ca se cheltuieste pentru o persoana cu dizabilitati in jur de 2.000 lei pe luna. Actul normativ care stipuleaza acest aspect este Hotarirea nr. 532/1999 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contributiei de intretinere in institutiile de asistenta sociala, datorata de persoanele asistate sau de sustinatorii legali ai acestora. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.