Social

Lupt de multi ani cu kilogramele in plus

Dana Chiorescu
12 feb 2011 1238 vizualizări
Coltul de sanatate

Am 41 de ani si sint studenta. Lupt de multi ani cu kilogramele in plus. Am tinut si diete, am fost si la aerobic, am folosit si un medicament chinezesc, dar nu am putut slabi mai mult de 6-7 kilograme. Am baut si ceaiuri diverse, fara zahar, bineinteles. Sint o fire introvertita, dar se pare ca nu aceasta este problema.

As dori sa stiu si eu ce trebuie sa fac, cum trebuie sa procedez pentru a slabi vreo 30-40 kg.


Valentina C.

Focsani


Stimata doamna/domnisoara, datele pe care ni le oferiti sint insuficiente. Spre exemplu m-ar interesa daca sinteti doamna sau domnisoara, daca va aflati sau nu intr-o relatie stabila, ce inseamna kilograme in plus, cite kilograme la ce inaltime? Ati facut un set de analize?(greutatea excesiva poate semnala si o dereglare a glandei tiroide, spre exemplu, si nu numai). Care sint obiceiurile dumneavoastra alimentare? Ce, in ce fel si cind mincati? Raspunsurile la toate aceste intrebari sint informatii relevante in construirea tabloului general, date ce ne-ar putea ajuta, pe mine sau pe medicul nutritionist sa va oferim citeva sugestii.


Din punctul meu de vedere, este o problema faptul ca sinteti o fire introvertita. Va aflati in plin cerc vicios. Socializarea deficitara este in strinsa legatura cu obezitatea, functionind fiecare pentru cealalta atit ca si cauza cit si ca efect. Bogata cazuistica in acest sens a demonstrat ca tulburarile de alimentatie vin pentru a umple un "vid" interior, ceva lipseste din viata persoanei respective si de cele mai multe ori acel "ceva" este afectiunea, lipsa resimtita in prezent sau in anii copilariei. Dar, de asemenea, firea introvertita ar putea fi o consecinta a izolarii in care sinteti trimisa de kilogramele in plus.

Personal, v-as recomanda in paralel cu dietele pe care le urmati, un program de "detoxifiere" a sufletului. Nu puteti sa abordati o problema a fizicului neglijind psihicul, deoarece intre acestea exista o strinsa corelatie. Corpul nostru reflecta toate suferintele sufletului asa cum spiritul inregistreaza suferintele corpului. Cautati in sufletul dumneavoastra sursa acestui dezechilibru. Si in toate, cel mai bun leac este dragostea: dragostea de sine in primul rind, dragostea pentru cel de linga tine si pentru tot ce ne inconjoara.


Expresia nu exista boli, exista bolnavi se aplica si in cazul dumneavoastra. Fara o consultatie nu se poate preciza o metoda de urmat. Insa, dincolo de sugestiile unui specialist, dumneavoastra trebuie sa fiti absolut dispusa, hotarita sa faceti acest efort sustinut pentru schimbare, sa va decideti sa va despartiti simbolic de o parte din dumneavoastra, acea parte care va ingreuneaza existenta la propriu si la figurat. Nu va faceti iluzii ca un ceai sau o pastila va va reduce peste noapte surplusul de greutate. Ba din contra, astfel de preparate luate "dupa ureche" pot sa va creeze si alte probleme de sanatate.

Felul in care aratam, in care relationam, modul in care ne "abordam" viata nu sint chestiuni prestabilite, ce tin de hazard sau de capriciile sortii. Putem influenta toate aceste aspecte mult mai mult decit ne inchipuim. Trebuie doar sa vrem!


Psiholog Dana Chiorescu

danach31@yahoo.com



Obezitate: nu trebuie eliminate alimentele necesare organismului



Obezitatea reprezinta un exces de greutate prin cresterea tesutului adipos. De obicei se datoreaza unei alimentatii nerationale. Cea mai periculoasa este obezitatea la copil deoarece se manifesta prin cresterea celulelor adipoase, iar la adult prin hipertrofierea lor. In cazul unui copil care a fost diagnosticat cu obezitate trebuie sa fim foarte atenti deoarece odata cu cresterea adipocitelor, aceste celule care incorporeaza grasimea, nu o sa mai poata fi date inapoi.


Tratamentul obezitatii consta in rationalizarea alimentelor. Nu sint de acord cu curele de slabire deoarece pacientul respectiv, facind o cura de slabire, dupa aceasta are tendinta de a minca foarte mult, pentru ca organismul cere, si recupereaza tot ceea ce a pierdut. In cele mai multe cazuri recuperarea este mai mare decit kilogramele pierdute. Daca ce se face o cura de slabire, persoana care a slabit un anumit numar de kilograme este bine ca continue cu o dieta constanta la alimentele pe care le-a avut ultima oara in regimul pentru scaderea ponderala.

Nu sint de acord decit cu o dieta constanta, eliminind anumite alimente care pot genera obezitatea. Nu trebuie sa eliminam niste alimente care sint necesare organismului, nici glucide, nici lipide, ci sa respectam strutura in alimentatie: 55% hidrati de carbon sau glucide, 35% proteine si restul lichide. Noi le reducem dar nu le eliminam din dieta noastra zilnica. In consecinta trebuie sa eliminam in primul rind grasimile animale sub toate formele si dulciurile. Ramin cele vegetale, uleiul care este cel mai bine tolerat si cel mai bine metabolizat in organism. Persoanele care doresc sa slabeasca intr-un mod sanatos trebuie sa se prezinte la medic. Noi avem medici pregatiti. Nici o cura de slabire nu se face acasa, decit cu ajutorul unui medic. Nu sint de acord cu medicamentele. Nu am dat pina acum nici medicamente romanesti pentru scaderea in greutate deoarece foarte multe dintre acestea, dupa o perioada indelungata pot da o serie de afectiuni.


Dr. Gheorghe Cocioaba - seful Centrului Judetean de Diabet din cadrul Spitalului din Focsani, medic specializat in diabet si boli de nutritie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.