Social

Patronii vor sa fie avertizati, nu amendati

Sorin Tudose
10 feb 2011 869 vizualizări
In ciuda rugamintilor fierbinti ale patronilor prinsi cu muncitori angajati fara forme legale, inspectorii de munca au impartit numai in ianuarie aproape 200 de sanctiuni

Zece patroni din zece cer sa le fie dat doar un avertisment in locul unei amenzi atunci cind inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) identifica persoane fara forme legale de munca. Angajatorii invoca o multime de motive doar pentru a scapa cu avertisment. Potrivit articolului 276, litera e din Codul Muncii primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 4.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei. Articolul legislativ este cit se poate de clar si nu lasa loc de interpretare, dar cu toate acestea nu exista control in care inspectorii sa nu fie rugati sa inchida ochii. Cel mai invocat pretext este acela ca muncitorul abia a venit la munca, ca se afla in prima zi la lucru, s.a.m.d.. Climatul financiar neprielnic este si el invocat deseori. "Dupa ce ca imi merge prost, ma mai si amendati?", sint intrebati frecvent inspectorii de catre angajatori. "In cazul identificarii persoanelor fara forme legale de munca sintem obligati sa aplicam amenzi, nu este loc de avertismente, fapta este prea grava. Din zece administratori verificati, zece ne cer sa le dam doar avertisment", a declarat Victoria Diaconu, inspector sef al ITM. Aceasta mai spune ca daca s-ar da avertismente patronii "si-ar face calcule" in sensul ca ar chema oamenii la munca fara sa le faca forme legale mizind pe faptul ca oricum prima data nu sint sanctionati ci doar avertizati. Tocmai de aceea aceasta abatare se sanctioneaza direct cu amenda.


Atentie la orar, la instruirea muncitorilor si la frigul de afara


Reprezentantii institutiei spun ca nu se poate invoca faptul ca afacerea nu merge bine pentru a incalca legea. Inspectorii de munca au efectuat 280 de controale in luna ianuarie pentru a verifica daca se respecta prevederile legale referitoare la relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca. Cu preponderenta au fost verificate domenii precum alimentatia publica, taximetria, spalatoriile auto, vulcanizarile, debitarea lemnului sau comertul, inclusiv cel cu produse etnobotanice. Pentru aspecte ce vizeaza munca la negru au fost aplicate 135 de sanctiuni in valoare totala de 108.000 lei. "Primirea la munca a persoanelor fara incheierea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca; neintocmirea foilor colective de prezenta pentru evidentierea orelor de munca prestate de fiecare salariat; nerespectarea duratei timpului de lucru", sint citeva dintre abateri potrivit lui Mircea Moise, purtatorul de cuvint al ITM. De asemenea, au mai fost aplicate 181 de sanctiuni in valoare totala de 119.000 lei pentru deficiente privind securitatea si sanatatea in munca. Amenzile au fost aplicate pentru ca nu au fost asigurate supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, instruirea corecta a lucratorilor desemnati pentru acordarea primului ajutor. Unii dintre angajatori nu au asigurat spatii pentru refacerea capacitatii de termoreglare a organismului in timp ce altii nu au instruit adecvat muncitorii. Numai in actiunea de la sfirsitul lunii ianuarie, cind au fost verificate spalatoriile auto si vulcanizarile, s-au aplicat cite cinci amenzi pentru munca nedeclarata si securitatea in munca. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 38 minute, 31 secunde
IAR Victoria Diaconu in actiune in filme cu prosti ...sclavi si iobagi..????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.