Social

Strigatul de disperare al parintilor unui copil autist

Sorin Tudose
3 feb 2011 1627 vizualizări
Dragos este un copil de 10 ani care sufera de autism, o boala inca insuficient cercetata u parintii lui, Cornel si Monica, sint la capatul rabdarii pentru ca simt ca nu au parte de nici un fel de sprijin u desi bolnav, piciul are o memorie uimitoare u parintii au deschis un cont in speranta ca vor putea fi sprijinti sa isi duca fiul la recuperari peste hotare, intrucit in tara noastra nu exista specialisti si nici centre specializate pentru terapie

Corneliu si Monica din Panciu, parintii lui Dragos Laurentiu, in virsta de 10 ani, sint greu incercati de viata. Copilul lor sufera de autism, o boala caracterizata prin tulburari psihice si ruperea contactului cu realitatea exterioara. Pentru un parinte nu exista durere mai mare decit sa isi vada propriul copil in ghearele necrutatoare ale oricarei boli, iar inima este cu atit mai indurerata cu cit boala de care sufera micutul nu permite empatia mama-copil. Pe chipul Monicai cit si pe cel al lui Cornel se vad sutele de nopti nedormite si grijile pe care si le-au facut in ultimii zece ani. Au observat inca de cind baiatul avea un an ca ceva nu este in regula, dar abia la virsta de doi ani si jumatate copilul a primit un diagnostic clar. Autism. Vestea a venit ca un fulger pentru cei doi parinti care au puterea sa lupte pentru ca fiul lor sa fie bine. "Este singurul nostru copil si, sincer, nici nu am mai avut curaj sa facem altul. Ne chinuim sa il integram in societate, sa aiba prieteni, dar boala aceasta este necrutatoare. Am facut ceva progrese, dar fara ajutorul unor specialisti prea multe nu putem face", ne-a spus Corneliu, tatal baiatului. Asa cum de prea multe ori se intimpla in aceasta tara o parte din medicamente, precum Risatarunul, nu se gasesc decit in strainatate, iar specialistii si mai ales clinicile de profil tot peste hotare se gasesc. Ministerul Sanatatii nici macar nu stie citi bolnavi de autism sint in Romania, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu se deconteaza nici un fel de tratament, care costa mii de euro lunar.


"Agenda telefonului meu o stie pe din afara"


Dragos este in clasa a IV-a la Scoala "Elena Doamna" si asemenea altor copii care sufera de autism are o minte brici. A invatat sa scrie si sa numere in doar citeva zile, tabla inmultirii pina la zece a invatat-o in trei zile, stie sa opereze cu numere foarte mari facind "din minte" calculele si mai stie si multe cuvinte in engleza. "A invatat numere intregi din Paginii Aurii, iar agenda telefonului meu o stie pe din afara. Nu mai spun ca nu este zi in care sa nu mergem sa luam ziare de la chiosc de dragul lui", mai spune tatal lui Dragos. La rindul ei, Monica este incercata de sentimente contradictorii oscilind intre resemnare si revolta. "Mai multi medici ne-au spus sa facem tratament medicamentos cu Dragos, dar eu nu vreau sa imi transform copilul intr-o leguma. Si asa ca pina pe la 4 ani baiatul nu ma lasa sa il tin in brate. De asemenea, vreau ca fiul meu sa se poata duce la scoala ca un copil normal, sa poata socializa. Din pacate, la noi in tara nu exista oameni specializati in aceasta boala, iar autoritatile nu ne ajuta deloc", isi spune oful si mama lui Dragos. Corneliu o completeaza si spune ca statul ar trebui sa investeasca in centre de cercetare a bolii si centre de recuperare decit sa intretina toata viata persoanele cu handicap. Familia locuieste in Panciu, dar este nevoita sa faca naveta la Focsani. Monica lucreaza ca asistenta medicala, iar copilul trebuie dus la scoala zilnic. Pentru ca boala de care sufera Dragos nu ii permite acestuia sa mearga cu autobuzul, tatal sau il duce cu masina si timp de trei ore, cit sta copilul la ore, Corneliu este nevoit sa il astepte pentru a nu consuma mai multa benzina facind un drum in plus. De munca nici nu poate fi vorba pentru ca tot timpul barbatul il dedica fiului sau. Doar mama sa lucreaza si cite 12 ore pe zi pentru a aduce un venit in casa. Piciul este pasionat de tot ce poate fi citit, iar pe usi a lipit o multime de pliante. Cind sta cu caietul in brate si face tot felul de calcule complicate fara calculator este linistit, dar poate face oricind o criza. Trece de la stari de veselie care te contamineaza efectiv la stari de tristete din care nu il poti scoate, povestesc parintii.


Ajutati niste oameni deosebiti!


An de an familia este nevoita sa mearga la Tirgu Mures pentru investigatii, dar doar prin terapii continue baiatul s-ar putea recupera aproape complet. "De fiecare data cind mergem cu Dragos la clinica, la Tirgu Mures, ni se spune ca situatia se imbunatateste, dar doctorita il vede o data pe an, noi ne chinuim cu copilul zilnic. Daca nu am fi ajutati si de cei apropiati noua nu stiu ce ne-am face. Aici tinem sa ii multumim omului de afaceri Neculai Tutoi care ne-a inteles si ne-a ajutat de nenumarate ori", spune si mama lui Dragos. Un strop de speranta pentru familia Voinea ar fi sa reuseasca sa se mute la Focsani. In felul acesta nu ar mai cheltui banii pe benzina aproape zilnic si poate, Cornel ar reusi sa lucreze macar citeva ore, cit Dragos este la scoala. "Eu inteleg ca este un caz disperat, dar avem si noi in Focsani o multime de cazuri disperate. Singura lor varianta este sa gaseasca o familie care locuiste in urbea noastra intr-un ANL si sa faca schimb de apartamente, avind in vedere ca stau deja intr-o locuinta sociala. Daca s-ar intimpla asa, intelegerea ar trebui aprobata de consiliile locale din Panciu si Focsani", a declarat Decebal Bachinschi, edilul Focsaniului. Cum totul se rezuma la bani, familia Voinea are nevoie urgenta de surse de venit pentru a-si putea insanatosi fiul. Daca ati avut vreodata bolnav pe cineva drag si daca puteti macar sa va imaginati ce simte un parinte atunci cind sta linga copilul lui care se chinuie si nu stie cum sa il ajute sau pur si simplu vreti sa fiti solidari nu ezitati sa iI ajutati pe Dragos. RO 35 RZBR 0000060004042141 este contul deschis de cei doi parinti la Raiffasen Bank in speranta ca vor putea fi sprijinti sa isi recupereze fiul. De asemenea, la 0730.575.844 puteti vorbi direct cu parintii. (Sorin TUDOSE)


Ce inseamna autismul


Copiii cu autism prezinta primele semne inca de la virsta de un an. Acestia nu zimbesc la parinti, nu stabilesc contactul vizual cu cei care se afla in preajma lor. "Daca sint foarte atente, mamele pot vedea ca ceva nu este in regula cu copilul lor. Nici macar cind sint alaptati copiii nu stabilesc contact vizual cu mama lor. De asemenea, limbajul nu li se dezvolta normal sau chiar deloc. Daca toate aceste lucruri sint sesizate in timp util si parintele se prezinta la specialisti acestia vor face o serie de investigatii in urma carora vor stabili daca e vorba de autism sau nu. Cu cit este depistat mai devreme cu atit este mai usoara recuperarea", a declarat Alice Pruteanu, director executiv la Centrul regional de recuperare a copilului autist "Micul Print". Limbajul stereotip si folosirea repetitiva a unor cuvinte, preocuparea fata de anumite subiecte precum programul trenurilor sau buletinele meteo, nevoia de uniformitate si rutina sint doar citeva dintre simptomele acestei afectiuni. Totodata, copiii ce sufera de autism sint interesati mai curind de o anumita parte a unei jucarii decit de jucarie in asamblu. De exemplu, rotile unei masini vor fi tot timpul mai interesante decit masinuta. Autistii nu pot stabili relatii de prietenie cu copii de aceeasi virsta, nu empatizeaza si nu inteleg sentimente si stari precum tristetea si durerea. "Din pacate inca nu se stie exact care este cauza acestei boli. Un copil cum este Dragos pentru a fi recuperat trebuie sa faca atit tratament medicamentos cit si terapie, dar centre pentru copiii mai mari si pentru adolescenti nu sint la noi in tara, singura sa sansa reala fiind logopedia, terapia ocupationala, fiziokinetoterapia, dar toate acestea facute peste hotare. La noi in tara nici macar nu exista legislatie privind persoanele mai mari", a mai adaugat Alice Pruteanu. Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA) si integrarea senzoriala sint citeva dintre tratamentele care dau roade. Anul trecut se nastea un copil cu autism la circa 140 de copii, dar statisticile sint neoficiale. (S. T.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 7 ore, 41 minute, 14 secunde
Apelati la fam UDRISTE care in urma donatiilor a ramas cu cca 500 000 de euro .........stie tot orasul Panciu .
, acum 739371 zile, 7 ore, 41 minute, 14 secunde
Dupa exemplu ,,UDRISTE'' nu stiu daca de la Panciu mai strangeti vreun amarat de leut.....Gabi Udriste cu banii stransi ptr copil si-a luat TOUAREG , CASA , RESTAURANT.....si sfideaza crunt oamenii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.