Social

Tot mai multi copii fara certificat de nastere

Raluca Manolache
25 ian 2011 1607 vizualizări
Un baiat si o fetita au certificate de nastere dupa opt ani, respectiv trei ani de existenta, dupa ce au intervenit salariatii Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor

Tot mai multi copii din judet traiesc fara a avea identitate. Desi au un nume, existenta lor nu poate fi dovedita prin acte si asta deoarece parintii lor au "uitat" ca orice nou-nascut trebuie inregistrat la starea civila, moment in care se elibereaza si certificatul de nastere. Numai in 2010 Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanelor (SPCEP) Vrancea a intervenit in doua cazuri pentru punerea in legalitate a unui baiat de 8 ani din Focsani si a unei fete de 3 ani din Adjud. Cei doi copii, baiatul abandonat de propria mama in grija concubinului, presupusul tata, si fetita care provine dintr-o familie cu o situatie precara au reusit sa intre in posesia certificatului de nastere in 2010 dupa ce SPCJEP a facut demersurile necesare de punere in legalitate. A fost in acest sens acordata asistenta juridica pentru actiunea in instanta de inregistrare tardiva a nasterii. "Am constatat in decursul timpului ca apar tot mai multi copii care nu sint inregistrati la starea civila. Tot mai multe persoane sint indolente si nu manifesta grija pentru obtinerea acestui certificat de nastere. Si maternitatile ar trebui sa manifeste mai multa grija, iesirea din spital sa fie conditionata de acest certificat. Faptul ca acum nu mai este aceasta cerinta imperativa face ca tot mai multi copii sa ajunga la o virsta destul de inaintata si sa nu posede nici un document de stare civila", a precizat comisarul sef Nicolae Cojocaru, seful SPCJEP Vrancea. Legislatia prevede faptul ca in cazul in care copilul nu a implinit un an, inregistrarea nasterii se poate face cu aprobarea primarului localitatii pe raza careia s-a nascut copilul, iar cind virsta copilului este mai mare de un an, inregistrarea nasterii se poate face numai in baza hotaririi judecatoresti. In lipsa certificatului de nastere, un copil nu poate beneficia de drepturile si privilegiile pe care le acorda statul. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.