Social

Doua spitale vrincene, desfiintate la secret

Ziarul de Vrancea
15 ian 2011 1906 vizualizări
Ministerul Sanatatii vrea sa pastreze doar Spitalul Judetean de Urgenta Sfintul Pantelimon Focsani si sa transforme spitalele din Dumbraveni si Vidra in sectii exterioare, sub conducerea unica a democrat-liberalului Nicolae Moise u managerii celor doua spitale propuse pentru desfiintare sint nemultumiti si spun ca reorganizarea s-a facut in secret u este un act criminal pentru locuitorii din aceasta zona din partea celor ce au tinut la secret aceasta decizie , spune dr. Ion Doldor, managerul de la Spitalul Vidra u in timp ce Ministerul pune lacat pe doua spitale, Oprisan anunta ca va construi un spital in oaza de liniste din Cringul Petresti u investitia se ridica la 95 milioane de euro si se va face prin lesing imobiliar pe 25 de ani

Reorganizare sanitara in chinuri in Vrancea. Doua spitale din judet sint propuse pentru a fi desfiintate si transformate mai apoi in sectii exterioare ale Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Ministerul Sanatatii a postat pe site-ul institutiei un proiect, supus dezbaterii publicii, prin care doreste aprobarea transferului managementului asistentei medicale de la Consiliul Judetean la Ministerul Sanatatii si pentru desfiintarea si reorganizarea unor unitati sanitare din judet. Asta dupa ce CJ a refuzat sa semneze protocolul de predare primire privind preluarea celor trei unitati, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni, Spitalul comunal Vidra si Spitalul Judetean de Urgenta. MS a decis astfel sa pastreze cea mai mare unitate din judet si pe celelalte doua unitati sa le desfiinteze si sa fie reorganizate ca structuri fara personalitate juridica in cadrul Spitalului din Focsani. "Desi transferul managementului asistentei medicale a produs efecte juridice inca de la data intrarii in vigoare a Hotăririi de Guvern nr. 529/2009, CJ Vrancea nu a semnat procesele verbale de predare-primire astfel ca, in acest moment, desi conform legislatiei in vigoare unitatile sanitare sint in subordinea CJ Vrancea, acest transfer nu a fost operat scriptic", se arata in proiectul Ministerului Sanatatii.


"S-au tras sfori sa iasa altfel"


Managerii celor doua spitale sint nemultumiti de acest proiect mai ales ca au aflat de aceasta masura din numarul de ieri al ziarului nostru. Ieri dimineata la Spitalul din Dumbraveni s-a intrunit comitetul director pentru a dezbate aceasta problema si a se stabili urmatorii pasi ce trebuie facuti pentru ca proiectul sa nu fie aprobat in aceasta forma. Jr. Costel Negoescu, managerul unitatii, nu intelege cum de s-a putut lua aceasta decizie fara a fi consultati si cei implicati. "Avem la dispozitie 30 de zile sa gindim si sa prezentam atuurile noastre. Daca se doreste eficientizarea actului medical nu cred ca prin aceasta metoda se face tinind cont de rezultatele pe care le avem. Acest spital are o istorie de 140 de ani, o istorie de spital nu de sectie exterioara. E pacat sa se ia niste masuri pripite", arata directorul Costel Negoescu. Porivit surselor noastre, documentele au plecat la Bucuresti cu propunerea ca Spitalul Dumbraveni, care are deja o sectie exterioara la Dumitresti, proaspat reabilitata, sa ramina in forma actuala, insa ceva s-a intimplat pe drum. "S-a decis una si s-a intimplat alta. S-au tras sfori sa iasa altfel", ne-a declarat o sursa bine informata.


"Sint niste criminali cei ce au ales desfiintarea spitalului"


Nici managerul de la Spitalul Vidra, dr. Ion Doldor, nu a stiut despre aceasta initiativa a ministerului pina ieri. Si aici nemultumirile sint mari. "Este un act criminal pentru locuitorii din aceasta zona din partea celor ce au tinut la secret aceasta decizie. Este cel mai josnic act care se face in Vrancea. Sint niste criminali de drept cei ce au ales desfiintarea spitalului", spune dr. Ion Doldor. De partea cealalta, autoritatile din sanatate nu recunosc ca propunerile au plecat din judet si spun ca decizia apartine Ministerului. "La solicitarea Ministerului Sanatatii am propus ca metoda de eficientizare a sistemului spitalicesc comasarea spitalelor mici care sint la distanta mica de Spitalul Judetean. Nu ne-am pronuntat in privinta celor trei spitale care nu au fost preluate de CJ", se delimiteaza de decizie dr. Catalin Graur, directorul DSP Vrancea. Si presedintele director general al CAS Vrancea spune ca "benefic pentru sistemul de sanatate din Vrancea ar fi fost preluarea de catre Consiliul Judetean a Spitalului Vidra si a Spitalului Dumbraveni intrucit acestea nu au nici un fel de datorie si chiar a Spitalului Judetean". "Colegii din alte judete ne-au transmis ca spitalele ce au fost preluate de autoritatile locale sint intrate in programe de investitii, de reabilitare ceea ce este benefic. Si CJ Vrancea ar fi putut atrage fonduri si lucrurile ar fi mers intr-o alta directie", declara Mihai Copaci.


Moise, sef peste 900 de paturi


In cazul in care proiectul va fi aprobat in aceasta forma, democrat liberalul Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean, va "conduce" o armata de oameni cu un buget impresionant. Spitalul din Focsani ar urma sa aiba, si cu cele doua sectii exterioare, peste 900 de paturi, dar si peste 1.600 de oameni in subordine. Numarul de personal ar fi mult mai mare insa daca toate posturile din cele trei spitale ar fi ocupate. Si asta pentru ca in proiectul initiat de MS se precizeaza ca personalul care isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbraveni si in cadrul Spitalului Comunal Vidra, va fi preluat de catre Spitalul Judetean. Ca de obicei, chiar daca decizia este una de interes public, dr. Nicolae Moise nu a dorit sa comenteze acest proiect sustinind ca o va face dupa ce va fi aprobat. Si prefectul Ion Oprea, un apropiat al lui Nicolae Moise, da asigurari ca aceste reorganizari nu vor duce la disponibilizarea personalului medical. "La nivelul judetului Vrancea sint sapte spitale. Anul trecut s-a reusit ca pentru patru dintre ele sa se asigure preluarea managementului de catre autoritatile publice locale, respectiv de primariile din Adjud, Panciu, Odobesti si Marasesti, iar pentru trei unitati, cu toate demersurile si negocierile intreprinse, nu s-a reusit sa se finalizeze protocolul de predare-preluare. Ori in aceste conditii statutul celor trei unitati spitalicesti trebuie calificat iar proiectul initiat de MS este absolut corect si legal. Cert este ca indiferent daca vorbim de o comasare, indiferent daca vorbim de o reprofilare a unitatilor spitalicesti nu vor fi situatii de disponibilizari de personal medical si nici de o scadere a calitatii actului medical", a mentionat prefectul Oprea. Proiectul de hotarire este supus dezbaterii publice pina pe 23 ianuarie, termenul limita pina la care se pot face propuneri.


"Sanatatea produce mai multi cetateni care mor in spital"


Decizia Ministerului Sanatatii de a pastra managementul celor trei spitale din Vrancea, singurele la nivel national nepreluate de administratia locala, este vazuta de presedintele Consiliului Judetean (CJ) drept un act normal, care ii confirma motivele pentru care s-a impotrivit preluarii lor in 2010. Oprisan reaminteste ca a pus trei conditii la preluarea spitalelor. Prima, plata datoriilor spitalelor la zi, pina la data semnarii protocoalelor, datorii care insumeaza in prezent 7.000.000 lei (70 miliarde de lei vechi). A doua conditie a fost cea privind Casa de Asigurari de Sanatate, care sa asigure cheltuielile cu actul medical in aceste spitale, iar a treia realizarea unui proiect national de reabilitare si reorganizare a spitalelor. "Niciuna din aceste conditii, aprobate cu majoritate de voturi in Consiliul Judetean, nu a fost indeplinita de Ministerul Sanatatii si Guvernul Boc, fapt pentru care nu puteam sa ne asumam o responsabilitate care nu avea nicio legatura cu realitatea. Ministerul Sanatatii si Guvernul PDL au facut din sanatatea romaneasca un jaf generalizat. Acest sistem este distrus, el produce mai multi cetateni care mor in spitale decit cetateni tratati", a declarat seful CJ . Comasarea celor trei spitale, desfiintarea unitatilor din Vidra si Dumbraveni si preluarea lor de catre Spitalul Judetean sint catalogate de "baron" drept "o afacere PDL". "Prin oricare control serios se va vedea pe ce se duc banii", a spus acesta. Vrancea este caz singular la nivel national, fiind singurul judet care nu a acceptat preluarea spitalelor cu datorii. Oprisan crede ca transferul unitatilor "in circa" administratiei judetene ar fi dus la colapsul sistemului sanitar local. "Vedeti ce se intimpla la Braila, Craiova, acolo unde a inceput sa plezneasca asa-zisa reforma. In Vrancea s-ar fi produs mult mai devreme", crede Oprisan.


Spitalul lui Oprisan, la concurenta cu cel al Ministerului


Seful administratiei judetene anunta ca in curind va incepe constructia unui nou spital al Consiliului Judetean, in "oaza de liniste" din Cringul Petresti. Oprisan zice ca este in discutii avansate cu specialistii companiei italiene care au prezentat in 2009 conceptul noului spital. CMB Societa Cooperativa Muratori e Braccianti di Carpi "" societate cu profil de constructii spitale, s-a oferit in urma cu doi ani sa faca un studiu de fezabilitate pentru reconstructia spitalului din Focsani. Studiul, sustine CJ, a scos in evidenta ca realizarea unui nou spital ar fi mult mai avantajoasa, din punct de vedere practic, decit modernizarea actualului spital. "Constructia la cheie a unui nou spital este mai ieftina decit reabilitarea vechiului spital. Toata investitia va fi realizata prin fortele proprii ale administratiei judetene si ne vom asocia cu Primaria. Dupa ce va fi predat la cheie, dotat la standarde UE, managementul va fi preluat de o companie straina, specializata in furnizarea actului medical la standarde internationale. Spitalul va ramine, desigur, in administrarea Consiliului Judetean si a Primariei", sustine Oprisan. Noul spital cu 600 de paturi, spune Oprisan, va fi amplasat pe o suprafata de 10 ha, in Cringul Petresti, "asa cum se intimpla in toate orasele occidentale, unde unitatile spitalicesti sint amplasate in oaze de liniste", dupa cum isi doreste seful CJ. Cit despre fonduri, seful de la CJ spune ca investitia va fi realizata printr-un leasing imobiliar pe 25 de ani, valoarea proiectului fiind estimata la 95 milioane de euro. Una peste alta, orgoliile politice si lipsa de comunicare institutionala fac ca vrincenii sa mai aiba de asteptat pina sa stie unde, cum si cine plateste pentru tratamentul lor. (R. MANOLACHE, M. BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Pt. focsaneanul consumator de servicii medicale concluzia se impune de la sine. E total contraindicat sa se imbolnaveasca si daca totusi se intampla ar fi bine sa-l apuce boala prin strainatate. In citeste integral
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Sa-ti traiasca PDL-ul dom' Doldor
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Acum 5 ani cei de la spitalul din Vidra mi-au salvat viata.daca ti se face rau la lepsa sau Nereju etc. mai ai timp sa ajungi la focsani?dimpotriva aceste spitale ar trebui sa fie modernizate.cred ca citeste integral
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
DBeu=Tupeu de javra. Daca n-a putut el ajunge prin spaga sef la CJAS, pute tot! Inclusiv aia pe care i-a lins in KUR ani si ani de zile, acum sunt niste tradatori!DBule dute nene si te bate cu citeste integral
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Babelor surde cu capul mic si creierul lejer! Nu ati auzit cand iubitul vostru Basescu a spus ca trebuie desfiintate 200 de spitale? V-au cumparat cu o galeata portocalie iar acum nu va convine? V-ati citeste integral
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
d-lor da ce comentariu de la 3 noaptea sa nu cumva sa il intreaca cineva !!!! mai dormiti fratilor ! ca e greu cu garzile !!!!1
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
M-am nascut in satul BURCA si cand eram copil distanta era mare pana la VIDRA sa ma trateze un medic dar acum ? Saraci oameni din toate localitatilor arondate acestui spital ce vor face!? DUPA citeste integral
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Spitalul ramine fraierilor , se desfiinteaza anumite posturi, directori , contabili , economisti etc, daca sunteti prosti si nu intelegeti nimic asa ne trebuie , ce e mai dureros e faptul ca mai si citeste integral
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Este bun director Negoescu pentru cei angajati cu multi bani si nu pentru cei care intradevar muncasc.
, acum 739398 zile, 15 ore, 32 minute, 25 secunde
Sunteti multumiti ca dumbraveniul ramane si fara spital? Daca strimbei a trecut pe la trei partide cine sa-l ajute? Dar cei pasa-femei, chefuri, prieteni,concedi
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.