Social

Anul trecut la Spitalul Judetean: mamici cu bebelusi morti in conditii suspecte, nici un caz de malpraxis

Gabriel Sava
6 ian 2011 1783 vizualizări
O familie si-a pierdut fiul, in alt caz mama copilului a fost cea care a decedat u in ultimul caz procurorii s-au sesizat din oficiu u de ani buni, toate cazurile de malpraxis au fost infirmate si de Colegiul Medicilor dar si de procurori

Destinul sau ceasul rau, pisica neagra... dar in nici un caz vina vreunui medic! Cercetarile efectuate de procurorii vrinceni in cele doua dosare cu acuzatii de malpraxis de anul trecut s-au finalizat cu neincepererea urmaririi penale. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost cel al Marlenei-Elena Hamciuc, de 42 de ani, din Varnita. In noaptea de 23 spre 24 iunie, femeia a dat nastere unui baietel, apoi a intrat in coma dupa care a decedat. Marlena-Elena Hamciuc a fost adusa miercuri seara, pe 23 iunie, la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" de un echipaj al Ambulantei care a preluat-o pe gravida de la Spitalul din Panciu. Femeia a fost asistata la nastere de catre dr. Gabriel Saveliev si dupa ce a adus pe lume un baietel de 2,4 kg starea de sanatate a acesteia s-a inrautatit. Dr. Gabriel Saveliev si dr. Angelica Caraza, sefa garzii, au intrat in sala de operatii dar pentru ca a pierdut foarte mult singe acest lucru a fost imposibil. Asa se face ca la ora 05.00 s-a consemnat decesul gravidei. Marlena Hamciuc a lasat in urma ei patru copii, printre care si un bebelus care acum are doar citeva luni. Femeia a fost ingropata pe 27 iunie. Pentru ca medicii nu au anuntat politia in acest caz, iar autopsia nu s-a facut la serviciul de medicina legala ci la Serviciul Anatomo-Patologic al Spitalului Judetean "Sf. Pantelimon", procurorii s-au autosesizat. Acestia au dispus dezhumarea cadavrului si efectuarea unei expertize medico-legale. Acesta nu a scos la iveala lucruri cu mult deosebite fata de prima expertiza, asa ca procurorii au decis sa dea neinceperea urmaririi penale, considerind ca nu a fost vorba de o culpa medicala.


Bebelus decedat in conditii suspecte


Un alt caz, in mod suspect, deloc mediatizat, a fost cel al unei famiii din Racoasa care si-a pierdut baietelul la scurt timp dupa ce mama a nascut. Lorena P., de 23 de ani, s-a prezenat in luna aprilie la maternitatea Spitalului Judetean din Focsani, unde a nascut, normal, un baietel declarat perfect sanatos. Pentru ca si sarcina a decurs in mod normal, tinara nu si-a facut nici o grija legat de micutul abia nascut. Ca si in alte cazuri, pentru ca nasterea a avut loc in timpul noptii, tinara nu a fost asistata la nastere de nici un medic, gravida fiind supravegheata la nastere doar de asistente. Din informatiile oferite de familie, de garda era tot medicul Gabriel Saveliev. Tinara a fost informata de asistente ca micutul este tinut la incubator, o procedura care nu este deloc iesita din comun, mai ales in cazul pruncilor care au sub greutatea normala. A treia zi dupa nastere, in locul bebelusului, personalul medical i-a adus tinerei mamici o veste traznet: copilul a murit! Fara explicatii, micutul a fost autopsiat tot de medicii de la Seviciul Anatomo-Patologie al Spitalului Judetean din Focsani, cu toate ca parintii au solicitat un examen medico-legal. Citeva zile mai tirziu, in loc de botez, familia a participat la inmormintarea micutului despre care, nici in prezent, parintii nu au fost pe deplin lamuriti privind cauza decesului. La plingerea parintilor si dupa ce au analizat documentatia medicala, procurorii au decis neincepererea urmaririi penale. Tot anul trecut, procurorii au mai avut in cercetare un alt caz, al unei femei care a reclamat ca, la o buna perioada dupa ce a nascut, copilul acesteia a decedat. Pentru ca intre momentul decesului si cel al nasterii a existat un interval de timp de aproape un an, procurorii, care au analizat documentatia medicala, au decis de asemenea ca nu este vorba in nici un caz de o culpa medicala. Nici Colegiul Medicilor nu a confirmat anul trecut nici un caz de malpraxis, plingerile depuse fiind solutionate in mod pozitiv la adresa medicilor acuzati in astfel de situatii. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.