Social

Singuratatea poate fi combatuta cu vorba buna

Raluca Manolache
31 dec 2010 2259 vizualizări
Si sarbatorile sint niste conventii tot de oameni organizate si nu e cazul sa disperam, chiar daca sintem singuri , spune psihologul Margareta Modrea

Nu pentru toti vrincenii trecerea dintre ani este o perioada fericita, petrecuta cu multa veselie, alaturi de cei dragi. Statisticile arata ca in aceasta perioada speciala se produc cele mai multe tentative de suicid. Cum singuratatea este resimtita mai acut de sarbatori, cei mai sensibili s-ar putea pierde in ginduri negative si acestea ar putea fi ultimele zile din viata lor. Cele mai afectate persoane de sarbatori sint cele singure, care de multe ori pica in depresie. Batrinii si deopotriva tinerii pot fi afectati de singuratate si se pot gindi la gesturi extreme. Pishologii spun ca singuratatea este traita diferit de fiecare persoana, in functie de personalitate, educatie sau statut social. Pentru toti exista insa o solutie, o metoda pentru a trece peste acest sentiment de singuratate: dialogul. "O solutie de indata este ca cei singuri sa incerce sa ii contacteze pe cei din jurul lor, chiar daca nu sint in relatii foarte apropiate. Cei care au vecini, prieteni, fosti colegi ar trebui sa ii sune, sa se intilneasca, deoarece citeva convorbiri la telefon pot reduce sentimentul de singuratate", spune psihologul Margareta Modrea. Tinerii care petrec singuri aceasta perioada ar trebui sa se gindeasca de ce au ajuns in situatia aceasta si ce ar trebui sa faca pe viitor pentru a fi inconjurati de prieteni. "Tinerii ar fi trebuit sa constientizeze, sa fie ajutati sa inteleaga ca trebuie sa porneasca si de la ei o initiativa. Si timiditatea poate fi in grade diferite, este greu de generalizat. Aceste persoane ori isi accepta situatia, ori pot contacta pe oricine le este mai aproape", mai spune Margareta Modrea. Chiar daca sintem singuri de sarbatori, nu trebuie sa uitam ca vor veni si zile mai bune si ca soarele va rasari si pe strada noastra. Citi dintre cei bolnavi nu doresc oare sa mai vada soarele rasarind intr-o dimineata frumoasa, asa ca nu uitati sa gasiti alte motive de bucurie in viata voastra. "Si sarbatorile sint niste conventii tot de oameni organizate si nu e cazul sa disperam, chiar daca sintem singuri. Singuratatea absoluta nu exista. Important este sa ne pastram echilibrul si speranta", este mesajul psihologului pentru cei care fac sarbatorile singuri. La multi ani! (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 14 ore, 11 minute, 38 secunde
Am impresia cateodata ca-n Romania rolul de psiholod este echivalent cu acela de propagator de clisee. Mesi pentru nimic.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.