Social

De la anul scade si indemnizatia de somaj

Sorin Tudose
23 dec 2010 728 vizualizări
Indemnizatia va fi raportata la indicatorul social de referinta, evaluat la 500 de lei u pina acum, somajul se calcula in functie de salariul minim

Indemnizatia de somaj va fi raportata de la 1 ianuarie 2011 in functie de indicatorul social de referinta si nu la salariul minim pe economie, asa cum este in prezent. "Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, denumit in continuare indicator social de referinta, reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj acordate atit in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cit si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca", transmite Iozefina Iaru, director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Indicatorul social de referinta este de 500 de lei, iar un somer poate primi si 250 de lei incazul in care este indemnizat 50%. In acest mod, pentru a-i descuraja financiar, guvernantii doresc reintrarea pe piata muncii a somerilor. Indemnizatia de somaj raportata la salariul minim pe economie (670 lei) reprezinta de cele mai multe ori un venit aproape cit un salariu motiv pentru care unii dintre someri ar fi tentati sa "fuga" de munca, potrivit celor din Guvern. Indemnizatia de somaj se acorda absolventilor institutiilor de invatamint pe o perioada de sase luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta. Nu vor beneficia de indemnizatie persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor ori refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de AJOFM Vrancea. Indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare. Daca stagiul de cotizare la stat este de un an somerii sint indemnizati sase luni. Daca stagiul de cotizare este de minimum cinci ani un somer este indemnizat pe o perioada de noua luni, iar pentru un stagiu de cotizare de peste zece ani somerul in cauza va primi indemnizatie vreme de un an. Ordonanta de Urgenta a Guvernului 108/2010 va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.