Social

Singuratate de sarbatori

Dana Chiorescu
18 dec 2010 1308 vizualizări
Sarbatorile, cu luminile, cintecele si culoarea lor, se apropie. Pentru cei mai multi dintre noi sint motiv de mari bucurii si satisfactii, in cele mai multe cazuri alaturi de familie. Dar oare pentru cei singuri sint la fel de luminoase si de fericite?

Odata cu 6 decembrie "" ziua Mosului Nicolae - intram in cea mai frumoasa perioada de peste an. Este perioada sfintelor sarbatori de iarna, dar si un moment de bilanturi, de analiza si de noi proiecte.

Din pacate, atunci cind trag linia, nu toti se declara multumiti, fie in plan personal, fie in plan profesional sau financiar. Vremea mohorita, frigul nu prea indeamna la iesit din casa, iar celor singuri le dau tircoale melancolia si tristetea. Statisticile arata ca sfirsitul de an, pe linga bucuria sarbatorilor, aduce cu el si o crestere ingrijoratoare a depresiilor si a tentativelor suicidale, prin comparatie cu alte perioade ale anului.

Aristotel afirma ca omul este un animal social. Poate si din aceasta perspectiva cei care, dintr-un motiv sau altul, sint singuri in aceasta perioada, nu sint dintre cei mai fericiti. Fiecare isi doreste sa imparta masa imbelsugata de Craciun cu cei dragi inimii, sa primeasca si sa ofere daruri. In aceasta perioada oamenii singuri se simt cu atit mai apasati de singuratatea lor cu cit cei de linga ei nu sint singuri.

Bineinteles ca modalitatile de a "indulci" aceasta situatie difera functie de virsta. Unui tinar ii este relativ usor sa depaseasca un moment sau o perioada de singuratate. Chiar daca nu exista "o jumatate", aproape sigur exista o "gasca" cu care poate petrece in cele mai diferite si interesante moduri sarbatorile sau noaptea dintre ani: in cluburi, la munte, in strainatate, si lista poate continua functie de imaginatia si bugetul fiecaruia.

Pentru cei in virsta este un alt fel de singuratate. Si-au crescut copiii, care au plecat prin lume sa isi faca o viata mai buna, sau care pur si simplu au familiile si planurile lor de vacanta, iar parintii, lipsiti de "obiectul muncii", simt ca nu isi mai gasesc rostul. Pentru cei in virsta exista Clubul Pensionarilor. Cu fiecare ocazie, in fiecare an, pensionarii organizeaza petreceri pline de energie si buna dispozitie, excursii cu itinerarii interesante si tot felul de actiuni de caritate. In plus, in astfel de cluburi se pot lega prietenii de durata, intre oameni care isi impartasesc opiniile, preocuparile sau grijile, relatii ce se pastreaza pe tot timpul anului, nu numai de sarbatori.


Chiar daca anul acesta nu va aflati printre norocosi in acest sens, ginditi-va ca nu este cel mai rau lucru care vi s-ar putea intimpla. Concentrati-va pe aspectele pozitive din viata dumneavoastra si nu pe aceasta situatie care este temporara.


Nu inchideti usa dupa dumneavoastra! Nu va inchideti in casa! Socializati! Veti avea surpriza sa constatati ca nu sinteti singurul/singura in aceasta situatie. Stiati ca mai bine 48% din populatia adulta a globului e "single"? Nimeni nu e singur! Invitati prieteni sau alaturati-va lor pentru a petrece impreuna sarbatorile. Cu siguranta va veti simti mult mai bine in compania lor.

Pregatiti-va sarbatorile minutios, creati-va propriile ritualuri care sa va ajute sa le "gustati" din plin si sa va aduca in suflet starea de sarbatoare, fie ca e vorba de modul de a va decora casa, de mincarurile pe care le pregatiti sau de colindatorii pe care ii primiti pentru a va ura un an mai bun. Din batrini se spune ca sporul casei in anul "ce va sa vie" depinde de numarul uratorilor pe care ii primiti. Bucuria poate veni din gesturi marunte!

Familie poate sa insemne frati, surori, bunici, nepoti, verisori. Familie poate sa insemne propria ta familie, sau familie puteti fi dumneavoastra cu persoana cea mai apropiata de sufletul dumneavoastra. Creati-va propria semantica a notiunii de familie si, indiferent care ar fi aceasta, tratati-o cu tot respectul, cu intreaga daruire si consideratie. Familia dumneavoastra merita sa se bucure de frumusetea sarbatorilor!


Fericirea este o notiune abstracta si relativa. De fapt, depinde de felul in care vedeti lucrurile! Un partener nu inseamna intotdeauna intelegere, dragoste, iubire. Un partener inseamna si obligatii si limite. De multe ori singuratatea in doi e mult mai dureroasa si mai apasatoare. Haideti sa vedem si partea buna a lucrurilor! Atunci cind esti singur iti poti face ce program vrei, cu oricine vrei. Oferiti-va cadouri - cu siguranta nu veti gresi, vor fi exact pe gustul dumneavoastra! Pregatiti-va mici placeri, rasfatati-va cu lucruri pe care nu le-ati facut in timpul anului!


Ajutati-i pe cei mai tristi ca dumneavoastra! Spiritul Craciunului este un spirit al daruirii. Asadar, oricit de tristi si de deprimati ati fi, trebuie sa gasiti in dumneavoastra capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multa nevoie de ajutor. Acest lucru poate da un mare sentiment de implinire si va face sa constientizati multe lucruri.


Pierderea unei persoane dragi este mai intens resimtita de sarbatori! Este foarte important sa va asumati faptul ca acesta este cursul vietii si sa va ginditi ca persoana pierduta si-ar dori sa va bucurati si sa sarbatoriti asa cum se cuvine.

Unii incearca sa uite de astfel de probleme prin refugiul in consumul exagerat de alcool. Alcoolul nu va alunga tristetea, ci va accentua starea depresiva. Refugiul in "a te simti bine" cu orice pret nu este o solutie, ci este chiar o cale spre adincirea sentimentului de tristete.


Si nu uitati, sfirsitul de an face loc anului ce tocmai va incepe. Un nou inceput, o noua perspectiva. Nu se stie ce va va aduce noul an!

Unul din principiile vietii - caruia i se supun atit natura cit si omul "" este cel al alternantei: dupa noapte vine zi, dupa iarna vine primavara, dupa ploaie iese soarele.

Fiti siguri ca va veni soarele si pe strada dumneavoastra!

Sarbatori fericite!


Psiholog Dana Chiorescu


Doctor de suflete


In viata fiecaruia exista momente in care ne simtim dezorientati, dezarmati in fata problemelor, neintelesi. Daca simtiti ca relatia cu partenerul nu mai este asa cum o doriti, nu mai gasiti culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu va mai multumeste sau nu va mai regasiti, adresati-va psihologului nostru.

Permiteti-i doctorului de suflete sa va insoteasca pe drumul catre gasirea unor solutii care sa readuca echilibrul.

Impartasiti-ne problemele dumneavoastra si veti primi raspuns in paginile "Ghidului pentru Sanatate" al Ziarului de Vrancea.

Casuta postala a redactiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toti cei care simt ca au nevoie de sfatul unui psiholog. Si, ca la orice doctor, si la doctorul de suflete confidentialitatea este garantata.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.