Social

Angajatii ENET, victime colaterale in razboiul datoriilor la caldura

Doina Ganea
16 dec 2010 902 vizualizări
Timp de aproape doua luni ENET a oprit agentul termic la 100 de blocuri din Focsani u selectia s-a facut in functie de marimea si vechimea datoriei u au fost oprite de la furnizare asociatiile cu restante de peste sase luni si cele cu debite neachitate din 2009 u in prezent, pe rolul instantelor, ENET are 400 de dosare, alte 150 fiind in lucru u valoarea datoriilor populatiei este de 800 miliarde lei vechi u in timp ce datoriile ard , salariile angajatilor ENET nu s-au mai dat de doua luni

Pentru neplata restantelor, in perioada aprilie-noiembrie 2010 GDF Suez a oprit furnizarea gazelor catre SC ENET SA Focsani. Perioada in care ENET si-a intensificat actiunea de recuperare a datoriilor, mergind pina la debransarea a peste 100 de scari de bloc. Concomitent, ENET a beneficiat de o esalonare la plata restantelor catre GDF Suez, angajament care se intinde pina in primavara lui 2011. Din cele aproape 100 de scari debransate de la caldura pina pe 10 decembrie, acum sint mai putin de 10. Ca urmare a actiunilor de recuperare a datoriilor de la populatie, care se apropiau in toamna de 8 milioane de lei, oficialii ENET incearca sa traga o concluzie in care vinovati de acumularea datoriilor sint, pe de o parte, rau-platnicii, iar pe de alta, administratorii care prefera sa plateasca alte datorii decit cele la ENET si nu ii trimit in judecata pe restantieri. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, in prezent, nu se mai pune problema recuperarii datoriilor, iar plata restantelor catre furnizorul de gaze este in grafic. «Acum nu se mai pune problema recuperarii datoriilor de la populatie, fiind vorba de sarbatori. Cind sint sarbatori sau incepe scoala, e mai greu cu recuperarea restantelor. Noi am primit 1,3 milioane lei de la Guvern si incercam sa ne mai achitam din debite», ne-a declarat primarul.


100 de scari fara caldura timp de doua luni


In perioada 15 octombrie-10 decembrie 2010 au fost oprite de la furnizarea agentului termic in jur de 100 de scari de bloci din asociatii, in functie de marimea si vechimea debitului (peste 6 luni restante, dar mai ales cele cu debite neachitate din 2009 sau perioada ianuarie-martie 2010). In situatia in care reprezentantii asociatiilor au garantat ca locatarii sint la zi cu facturile, caldura a fost repornita si pe masura ce admnistratorii au adus documentele solicitate, s-a reluat furnizarea in cea mai mare parte. Criteriile pentru reconectare au vizat in principal deschiderea actiunilor in instanta de catre asociatiile in facturare comuna. Actiunea care a trebuit sa fie dovedita de administratori cu copia actiunilor depuse sau cu citatia instantei. Pentru sume mai mari de 5.000 lei, asociatiile au fost indrumate sa depuna cerere pentru inregistrarea unui privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor debitoare. Conform Legii 230/2007, privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara aflat la Cadastru, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata ca restanta. «Aceasta poate fi o noutate pentru administratori, desi legea le prevede din 2007. Deocamdata nu s-au prezentat astfel de documente asiguratorii pentru recuperarea debitelor, dar speram ca asociatiile sa inteleaga importanta lor si sa solicite inregistrarea privilegiilor imobiliare, care trebuie prezentate si la ENET», ne-a precizat directorul economic Mariana Nastase.


ENET ar putea intra in case cu Politia pentru plata facturilor


Din discutiile cu administratorii a rezultat ca in multe cazuri sint restantiere doar 1-2 apartamente din 15, cu debite foarte mari, ai caror proprietari n-au fost actionati in instanta din tot felul de motive. Aceasta fiindca datornicii sint in mare parte proprietari plecati din tara, care nici nu s-au debransat, nici nu au platit, dar nici nu se stie cum pot fi contactati. «în aceste cazuri se discuta posibilitatea debransarii punctuale a apartamentelor in cauza, cu solicitarea sprijinului Politiei pentru a se intra in apartamente», ne-a spus directorul economic al ENET. Se pare ca nici proprietarii nu se implica in administrarea blocurilor, comisiile de cenzori sau presedintii asociatiilor nu prea verifica ce fel se fac platile, daca sumele incasate de la cetateni se platesc furnizorilor sau nu la termenele scadente, cum se calculeaza penalitatile. De cele mai multe ori, acestia afla ca asociatia are datorii foarte mari si iau atitudine numai cind deja este prea tirziu si se opreste caldura pentru toti locatarii.


Angajatii ENET, fara salariile din octombrie


In timp ce neplata facturilor ne arde pe toti, ENET nu si-a mai platit angajatii din octombrie. 400 de angajati risca sa petreaca sarbatorile fara nici un ban in buzunare. Societatea are in total 390 de angajati, din care 77,9 % direct productivi, 12,7 % indirect productivi si 9,4 % TESA . Salariul mediu net pe luna noiembrie a fost de 1.160 lei, care cuprinde toate sporurile: vechime, spor de noapte, lucru in zile de sarbatoare. Ultima indexare salariala a fost la negocierea contractului colectiv de munca pe 2008, cind s-a acordat o crestere de 8%. Salariul mediu brut pe societate in luna noiembrie este de 1.635 lei, sub salariul mediu pe economie. Potrivit oficialilor insa, conducerea societatii a avut grija ca din banii incasati de la populatie sa achite mai intii combustibilul necesar productiei de energie termica si apoi salariile angajatilor. «Pentru a se putea plati combustibilii, ca in fiecare an, sint sacrificati salariatii ENET, care nu si-au primit nici lichidarea lunii octombrie, desi sintem spre sfirsitul anului, motiv pentru care sindicatele societatii fac mari presiuni, in timp ce incasarile zilnice sint la fel sau mai mici decit pe timpul verii.Ca si alte categorii sociale, nici salariatii nostri nu-si pot achita creditele bancare, medicamentele si cheltuielile traiului zilnic, ceea ce nu se va putea accepta la infinit», ne-a precizat Mariana Nastase, directorul economic al ENET Focsani. (Doina GANEA)









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 16 ore, 25 minute, 54 secunde
Locuiesc la etajul 9 dintr-un bloc cu 10 nivele si cand am vazut, prin intunericul scarii, doua doamne cu lumanari aprinse am crezut ca-i noaptea INVIERII.Nu,nu era adevarat.Erau salariate de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.