Social

Medicii de familie si-au luat concediu de Sarbatori

Liliana Nenciu
30 dec 2005 935 vizualizări
Cadrele medicale cred ca doar privatizarea cabinetelor medicilor de familie ar reglementa situatia pacientilor in perioada sarbatorilor.

Cu toate ca stiau ca oamenii vor avea nevoie de ingrijire medicala si in perioada sarbatorilor, medicii de familie au preferat sa-si lase pacientii pe capul farmacistilor si medicilor de la urgente, majoritatea facind cerere de concediu la Directia de Sanatate Publica. In mod normal, un medic de familie are liber in primele doua zile de Craciun si primele doua zile din noul an. Chiar daca unii oameni au avut probleme de sanatate in ultimele zile, acestia s-au dus la farmacie si au luat medicamentele cu bani sau au venit pina la Spitalul Judetean. Cu toate acestea, potrivit oficialilor DSP, in acest an oamenii au renuntat sa mai reclame medicii de familie la Directia de Sanatate Pubilca Vrancea. "Nu am avut nici o reclamatie in acest an. Intr-adevar, multi medici si-au depus cerere de concediu, iar noi le-am aprobat deoarece este dreptul lor. Oamenii ar trebuie sa se obisnuiasca ca in aceasta perioada trebuie sa apeleze la medicii de la urgente, deoarece aceasta este treaba lor. In ceea ce priveste farmacistii, nu trebuie sa se mai plinga ca administreaza medicamente fara prescriptie medicala, ca ei oricum dau mai mereu medicamente fara reteta", ne-a declarat medicul Vasile Costin, director adjunct in cadrul DSP. ajoritatea cadrelor medicale chestionate ne-au spus ca toate acestea se intimpla din cauza ca legea nu reglementeaza privatizarea cabinetelor medicilor de familie. Acestia nu s-au intrebat insa daca oamenii au cu ce sa-si plateasca consultul la un cabinet privat. "Daca medicii de familie ar avea cabinete private, oamenii ar avea unde sa se duca, atunci cind la dispensare este liber. Oamenii au luat cu asalt farmaciile, iar bolnavii cronici, care veneau de obicei sa-si ia medicamentele cu reteta gratuita, si-au luat acum medicatia cu banii jos. Ar trebui facut si un cabinet stomatologic pentru urgente, pentru ca oamenii sa nu deranjeze un medic de urgenta pentru o durere de masea", ne-a spus Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. Cum era de asteptat, medicii de familie au spus ca si-au vizitat si pacientii acasa, de sarbatori, cu toate medicii de la Ambulanta spun ca au fost solicitati pentru afectiuni minore, cum sint durerile de cap sau de burta. "Oamenii oricum apeleaza si in cursul noptii la Ambulanta sau la medicii de la urgente din spital, deoarece noi nu lucram noaptea. Cred ca este normal ca un farmacist sa administreze un tratament unui pacient care are o durere de cap", a precizat Elena Dobrinescu, medic de familie din Gugesti. Boala si durerea nu tin insa cont daca un medic lucreaza sau nu, iar din acest motiv zeci de persoane au ajuns la spital in perioada Craciunului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.