Social

Spitalul Judetean cheama vitezomanii si batausii in instanta

Raluca Manolache
29 nov 2010 787 vizualizări
Unitatea sanitara se lupta in instanta pentru a recupera mai bine de 53.000 de lei de la rau platnici u o persoana are de achitat spitalului suma de 5.050 lei in contul unor tratamente medicale

Victimele accidentelor si ale agresiunilor de tot felul "inghit" de la luna la luna tot mai multi bani din bugetul Spitalului Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani, sume foarte greu de recuperat ulterior. Cele mai multe victime ajung pe mina medicilor focsaneni si, chiar daca ingrijirile medicale de urgenta sint costisitoare, unitatea trebuie sa le suporte pentru binele pacientilor. Asa s-a ajuns in situatia ca cel mai mare spital din judet sa aiba de recuperat mai bine de 53.000 de lei (530 de milioane lei vechi) de pe urma celor care ar trebui sa achite cheltuielile de spitalizare aparute in urma ingrijirii victimelor unor accidente sau altercatii. In acest moment spitalul are in lucru 150 de dosare, unele chiar si din 2008. Unitatea se constituie parte civila in procese si, in functie de decizia instantei, afla de unde trebuie sa isi recupereze banii. "Daca in procesul penal actiunea civila a ramas nesolutionata intrucit s-a constatat nevinovatia penala a persoanei, spitalul se indreapta cu actiune civila impotriva persoanei nevinovate", precizeaza Alina Pelin, purtatorul de cuvint al spitalului. Au existat insa si situatii in care vitezomanii sau batausii au fost obligati sa plateasca, insa plata nu a fost efectuata nici pina in ziua de astazi. De altfel, la spital exista doua situatii in care vinovatii nu s-au sinchisit sa dea vreun leu desi s-a dat o decizie in instanta in acest sens. De exemplu, o persoana are de achitat spitalului suma de 5.050 lei desi Tribunalul Vrancea a emis sentinta in anul 2008. Intr-un alt caz, o persoana are de achitat suma de 5.564 lei din noiembrie 2009, in contul unor ingrijiri acordate cu un an inainte. Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, "persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentind cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata". Sumele se recupereaza de catre furnizorii de servicii medicale in justitie. Cum banii pentru ingrijirile medicale vin din fondul national de asigurari de sanatate, spitalele trebuie sa realizeze o evidenta distincta a acestor cazuri pe care o comunica lunar casei de asigurari de sanatate. (Raluca MANOLACHE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.