Social

Populatia judetului este in plin proces de imbatrinire

Mihaela Beșleagă
10 nov 2010 666 vizualizări
Peste 12% din vrinceni au peste 65 de ani, iar numarul virstnicilor creste pe zi ce trece u Fundatia de Ingrijiri Comunitare Bucuresti a prezentat ieri la Focsani un proiect pentru servicii sociale destinate virstnicilor, finantat cu fonduri europene

Populatia judetului Vrancea se afla intr-un proces constant de imbatrinire. Procentul virstnicilor, cu virsta de peste 65 de ani, creste anual, in prezent depasind 12% din totalul vrincenilor, ceea ce corespunde unei populatii imbatrinite demografic. Aceasta este principala concluzie a unui proiect derulat cu fonduri europene in opt judete din zona Moldovei, inclusiv Vrancea. Ieri a avut loc la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea intilnirea finala pentru realizarea proiectului "Planul de servicii sociale pentru virstnici "" model de planificare a serviciilor integrate ca instrument de incluziune sociala", pe care Fundatia de Ingrijiri Comunitare Bucuresti l-a derulat pe parcursul unui an in parteneriat cu directiile de asistenta sociala si protectia copilului din cele opt judete din regiunea de N-E a tarii, plus Vrancea si Galati. Proiectul si-a propus sa realizeze un studiu asupra situatiei virstnicilor din judetele Moldovei si sa sublinieze rolul pe care il au ONG-urile in sfera serviciilor sociale destinate acestora. De asemenea, se doreste evaluarea nevoilor acestei categorii vulnerabile de persoane, pe baza carora sa se faca propuneri de proiecte de imbunatatire si de dezvoltare a serviciilor de ingrijire. "Sintem intr-un proces de imbatrinire. Sint tot mai multe femei virstnice, mai ales in mediul rural, s-a constatat ca femeile traiesc in medie mai mult decit barbatii cu 9 ani. In Vrancea se observa un proces ireversibil de imbatrinire, exista sate si cu peste 20% din populatie cu virsta peste 65 de ani, care se afla in stare de dependenta totala, care are nevoie de servicii de ingrijire specializate", a declarat Valentin Vladu, coordonator al proiectului din partea Fundatiei de Ingrijiri Comunitare Bucuresti. Acesta, de profesie medic, a propus si reconstituirea retelei de asistente comunitare la nivelul comunelor, pentru o mai buna monitorizare a cazurilor. Rezultatul intilnirii de ieri se va definitiva sub forma unor propuneri concrete de imbunatatire a situatiei virstnicilor si pentru dezvoltarea de noi servicii sociale, medicale si de ingrijire pentru acestia. Proiectul se va concretiza prin intocmirea unui Ghid de planificare a serviciilor comunitare. Proiectul este sustinut financiar de catre Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. La intilnirea de ieri au participat reprezentanti din partea Prefecturii, vicepresedintele Consiliului Judetean Mircea Diaconu, primarul Valerica Zamfirescu de la Slobozia Bradului, reprezentanti ai asociatiilor de pensionari, ai serviciilor sociale din cadrul primariilor si ai ONG-urilor. Finalul proiectului va fi marcat prin lansarea planului de servicii intr-un numar de 1.500 de exemplare, ce vor fi distribuite in toata tara. (Mihaela BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.