Social

Ambulanta a intrat in moarte clinica

Ziarul de Vrancea
21 dec 2005 1070 vizualizări
Vrincenii pot muri cu zile din cauza lipsei de medici la Serviciul Judetean de Ambulanta. Vrancea se situeaza pe penultimul loc in tara la numarul de medici din statii. Din cauza crizei acute de personal, la unele urgente medicale ambulanta pleaca doar cu asistent medical, iar soferii le dau o mina de ajutor. Salariile mici fac ca serviciul de urgenta sa fie privit ca o cenusareasa a sistemului.

Lipsa acuta de personal din Serviciul de Ambulanta Judetean Vrancea face ca in multe cazuri masinile sa plece la interventii dintre cele mai dificile fara medic, iar rolul acestora sa fie preluat uneori chiar de catre soferi. Din cele 11 statii de ambulanta din judet, doar doua beneficiaza de serviciile unor medici specializati in urgente, respectiv cele din Focsani si Adjud. Statia de la Focsani, care preia cea mai mare parte a urgentelor, are doar trei medici angajati si un colaborator, iar statia de la Adjud are un singur medic. Comparativ cu alte judete, numarul medicilor de la SAJ Vrancea este mai mare doar fata de Salaj si Botosani, care au doar cite 4 medici, dar si mai putini locuitori. Judetele cu cel mai mare numar de medici sint Hunedoara, Dolj si Timis, care au la dispozitie peste 15 medici. Desi se sfiesc sa recunoasca, in caz de calamitate sau accident, vrincenii mor cu zile.



Criza de personal de la SAJ Vrancea se datoreaza, in primul rind, faptului ca angajarile sint blocate de Ministerul Sanatatii pina la sfirsitul anului, insa nici personalul medical calificat nu este prea interesat de acest serviciu. Ambulanta lucreaza in prezent cu doar patru medici angajati si un colaborator, dintr-un necesar de minim 14 medici ambulantieri. Asa se face ca, in caz de urgenta, daca medicul este plecat cu o urgenta la Bucuresti sau Iasi, iar in urma cineva are nevoie de ajutor, finalul poate fi anticipat. "Ar fi normal ca fiecare statie si substatie de ambulanta sa aiba cite doi medici de garda. Noi am facut cerere la Prefectura, deoarece sintem in insuficienta de personal. Ar trebui sa fim 14 medici ambulantieri, iar noi sintem doar patru", ne-a declarat dr. Nicolae Varsaciuc, directorul SAJ Vrancea. Datorita restrictiilor impuse de finantisti, ocuparea posturilor libere la SAJ Vrancea este blocata cel putin pina la sfirsitul anului. Singura solutie pentru a rezolva aceasta situatie este ca in garzi sa poata fi cooptati si alti medici, dar cu statut de colaborator. "Celor patru medici de la Ambulanta ni s-a alaturat de curind si pediatrul Danut Ceamburu, insa doar pentru garzi. Purtam discutii ca serviciul de garda sa-l putem face si cu un rezident generalist, fiul doctoritei Betisor. De garda pot face generalistii, specialistii, anestezistii si rezidentii din anii V si VI", a precizat directorul SAJ Vrancea. Cei patru medici care efectueaza in acest moment serviciul de garda reprezinta mai putin decit cifra "de avarie". "Orice om indisponibil in acest moment va determina o lipsa in serviciul de garda", sustine directorul Serviciului de Ambulanta, referindu-se la eventuale concedii medicale. In functie de specialitatea si vechimea medicului, in serviciul de ambulanta veniturile depasesc foarte rar 10 milioane de lei vechi lunar. Chiar daca SAJ Vrancea a obtinut aprobarea scriptica pentru suplimentarea numarului de medici, acest lucru se va intimpla peste cel putin doua luni. "Ministerul Sanatatii a analizat memoriile repetate pe care le-am trimis referitor la numarul insuficient de medici din statiile din Vrancea. In acest fel am reusit sa obtinem aprobarea pentru a angaja inca trei medici. Formalitatile ce trebuie indeplinite inseamna timp, asa ca nu vom putea avea colegi noi pina in februarie", mai spune Nicolae Varasciuc.


Asistentii prefera sa plece datorita banilor insuficienti


Situatia dificila a unitatii care acopera urgentele medicale in tot judetul este cauzata si de lipsa de atractivitate pe care o presupune serviciul de garda. Numai in octombrie, doua dintre asistentele care erau angajate ale SAJ Vrancea au parasit serviciul. "Una dintre colege a plecat in Italia, iar cealalta a gasit un alt loc de munca. Cea mai mare problema este ca toate posturile sint blocate pina la sfirsitul anului si nu mai putem angaja decit pe posturi unice, ceea ce nu este cazul cu asistentii medicali", mai spune directorul Nicolae Varasciuc. Venitul net al unui asistent de la Ambulanta este cuprins intre 3 si 5 milioane de lei vechi, la care se mai adauga banii luati pentru serviciul de garda. Nici aceste sume nu reprezinta un plus semnificativ. Pentru 12 ore de garda, un asistent primeste intre 375.000 si 490.000 lei, sume din care se deduce insa impozitul. Si lipsa timpului liber este un impediment deloc de neglijat, dupa cum sustin cei cu vechime, ca si stresul care provoaca boli profesionale. "Cine se obisnuieste cu ritmul de la Ambulanta poate rezista, insa este o incercare de temerar. Unii au plecat dupa doua, trei luni, pentru ca nu au mai facut fata", a adaugat medicul Nicolae Varasciuc. Situatia este dificila, atit in municipiu, cit si in judet, la substatiile de ambulanta. Tocmai din acest motiv, pentru a acoperi un post de la SAJ Focsani, a fost nevoie recent de o detasare temporara a unei asistente de la Dumbraveni. Directorul Directiei de Sanatate Publica, Dima Cozma, considera ca Ambulanta a ajuns in aceasta situatie si din cauza ca nu si-a facut suficienta publicitate! "Medicii se prezinta la DSP Vrancea pentru a intreba de angajare la SAJ, nu pentru a face garda. Nu am vazut in nici un ziar un anunt in care sa se precizeze ca Ambulanta cauta medici pentru garda. Nu toti medicii pot face de garda, de exemplu radiologii, insa sint destui generalisti sau specialisti disponibili. Cred ca un alt motiv este si faptul ca un medic din afara, care face garda, este platit cu 30 - 40% mai putin decit un medic angajat al SAJ", a declarat directorul Dima Cozma. Situatia de la Ambulanta va deveni si mai grava dupa cederea zapezilor, cind interventiile vor fi mult mai dificile. (Liliana NENCIU, Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.