Social

Scoala, vinovata ca scoate tineri absolventi cu diplome de someri

Sorin Tudose
9 nov 2010 860 vizualizări
Autoritatile locale au facut teorie despre incluziunea sociala a tinerilor, in timp ce practica arata ca acestia nu prea au cautare la angajare u oficialitatile considera ca absolventii ar trebui sa studieze piata muncii de timpuriu pentru a sti in ce domeniu au sanse de angajare

Majoritatea tinerilor in cautarea primului job sau cei care deja au o slujba se declara nemultumiti de locul de munca, dar si de oportunitatile oferite de patroni. Criza se pare ca blocheaza accesul in posturi potrivite celor cu studii superioare, sa nu mai vorbim de plafonarea in ceea ce priveste salariile pentru tineri. Concluzia a fost trasa dupa realizarea unui studiu cu privire la incluziunea sociala a generatiei tinere, care a inclus si exponenti din Vrancea. Cristian Neagu, coordonator regional al Asociatiei pentru Parteneriat Comunitar (APC), si reprezentanti ai autoritatilor locale au discutat ieri despre aceasta tema. Oficialitatile au incercat sa identifice problemele cu care se confrunta tinerii cind vor sa lucreze, dar si ce e de facut pentru a schimba aceste deficiente. "Am efectuat un studiu in mai multe judete, unde tinerii cu virste curprinse intre 17 si 32 de ani, incadrati sau nu in munca, au trebuit sa raspunda la un set de intrebari. Cei mai multi au fost nemultumiti de lipsa locurilor de munca pentru cei cu studii superioare", a declarat Cristian Neagu.


Teoria ca teoria, dar practica ...?


Potrivit studiului, tinerii mai sint nemultumiti de raportul joburi sezoniere/joburi pe o perioada nedeterminata de timp. Cei intervievati sustin ca un job de sezon este foarte usor de gasit, pe cind unul pe o perioada mai mare de timp este mult mai greu de obtinut. "Cred ca la noi problema este cauzata de faptul ca exista prea multa teorie si prea putina practica. De exemplu, in tarile din Vest, la scoala se face teorie doua zile pe saptamina, iar restul de trei se merge in practica. Exista foarte multi tineri supercalificati care nu au de munca, pentru ca piata nu genereaza locuri suficiente pentru citi absolenti sint. Facultatile de la noi genereaza o multime de someri", a declarat Adrian Baciu, directorul Directiei de Sport si Tineret. Oficialii au ridicat problema disparitiei unor meserii, extrem de cautate pe piata europeana, dar de care tinerii romani, si cei vrinceni in special, fug ca de altceva. Facultatile scot pe banda rulanta juristi, in timp ce angajatorii cauta fierari, dulgheri sau macaragii. Reprezentantii institutiilor au ajuns la concluzia ca trebuie incercat un dialog cu tinerii inca de pe bancile scolii, pentru a-i pune in tema cu tot ceea ce ofera piata muncii. Acestia au mai spus ca ar mai trebui schimbata si mentalitatea potrivit careia meseria pe care ai invatat-o va trebui sa o faci pina la pensie. Intreg proiectul de informare si consiliere este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.