Social

Opt vrinceni au murit in urma unor accidente de munca

Gabriel Sava
8 nov 2010 746 vizualizări
Inspectoratul Teritorial de Munca a facut un bilant al accidentelor de munca inregistrate in primele 10 luni ale anului u cele mai multe s-au soldat cu incapacitate de munca, iar in opt cazuri cu decesul muncitorilor

Bilant trist al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea privind accidentele petrecute in primele 10 luni ale anului. Conform reprezentantilor acestei institutii, au fost inregistrate 46 de evenimente in care angajatii sau participantii la procesul de munca au suferit vatamari corporale. "în urma cercetarii acestora, a rezultat ca patru evenimente au fost avizate ca accidente in afara muncii si 13 evenimente au fost incadrate ca accidente usoare. Alte 22 de evenimente au fost cercetate, avizate si inregistrate ca accidente de munca. Dintre acestea, 17 au fost cu incapacitate temporara de munca, iar cinci au fost accidente de munca mortale. In prezent, sapte evenimente se afla in curs de cercetare, dintre acestea patru fiind cu incapacitate temporara de munca, iar trei mortale", a declarat Mircea Moise, purtatorul de cuvint al ITM Vrancea. Principalele domenii in care s-au produs accidente de munca sint: constructii, comert cu materiale de constructii, transporturi, exploatare forestiera, prelucrare lemn, administratie publica locala, extractia pietrisului si nisipului (balastiere). Inspectorii de munca spun ca, de cele mai multe ori, evenimentele sint cauzate de neasigurarea de catre angajatori a tuturor conditiilor de securitate la locurile de munca, nerespectarea de catre lucratori a normelor de securitate in munca si a instructiunilor primite din partea angajatorilor, neasigurarea de catre angajatori a echipamentelor individuale de protectie sau neutilizarea acestora de catre lucratori in timpul procesului de munca, repartizarea executarii sarcinilor de munca unor lucratori care nu corespund cerintelor prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.


Sanctiuni drastice pentru ascunderea evenimentelor


Reprezentantii ITM Vrancea spun ca, in cazul aparitiei unui accident de munca, angajatorul are obligatia, indiferent de consecintele acestuia, de a comunica evenimentul inspectorilor de munca. "Necomunicarea, de indata, a evenimentului de catre angajator, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 la 7.000 lei. De asemenea, angajatorii au obligatia de a cerceta, imediat dupa comunicare, orice eveniment care a produs incapacitate temporara de munca, iar dosarul intocmit in urma cercetarii trebuie inaintat catre ITM pentru verificare si avizare. Ca urmare a necomunicarii evenimentelor de catre angajatori si a cercetarii accidentelor si a stabilirii cauzelor si persoanelor vinovate, ITM Vrancea a aplicat amenzi in valoare totala de 148.000 lei. Unul dintre cele mai sonore cazuri a fost cel al unui angajat al societatii Premium Construction, care a decedat la citeva ore la spital dupa ce a cazut pe beton de pe o schela aflata la opt metri inaltime. Evenimentul a avut loc pe 19 aprilie, iar echipa de la ITM venita sa cerceteze cazul a fost tinuta la poarta aproape 30 de minute, neavind permisiunea sa intre in locatia in care a avut loc accidentul. Inspectorii au descoperit ca angajatul avea un contract de munca inregistrat la angajator pe 13 aprilie, insa nu era inregistrat, nu purta echipament de protectie si nici nu avea instructaj de protectia muncii. Firma a primit in prima instanta o amenda de 4.000 de lei, iar dupa avizarea dosarului risca si alte sanctiuni. Tot ca accident de munca a fost avizat si decesul unui angajat al Primariei Virtescoiu care a murit dupa ce a cazut de pe un stilp. Barbatul, desi nu era electrician, a primit dispozitia de a schimba un bec de iluminat public din satul Faraoanele. Evenimentul a avut loc pe 18 iunie, iar ancheta nu a fost inca pe deplin finalizata. (Gabriel SAVA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.