Atentie la trichineloza!
Chiar daca in ultimii ani vrincenii au fost feriti de aceasta boala, specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decit magazinele specializate. "Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Majoritatea infectiilor sint asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului", se arata intr-un comunicat al MS. Primele semne de boala sint tulburarile digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie. Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sint reprezentati de consumul carnii de porc sau vinat neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termica "in singe", sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic, cumpararea carnii din alte locuri decit centrele comerciale specializate, dar si taierea clandestina a animalelor. (Raluca MANOLACHE)