Social

Spirometriile gratuite au prins la vrinceni

Raluca Manolache
23 oct 2010 707 vizualizări
La solicitarea pacientilor, testul costa 20 de lei

Vrincenii s-au prezentat in aceasta saptamina intr-un numar destul de ridicat la dispensarul de pneumoftiziologie de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani pentru a afla gratuit capacitatea de respiratie a propriilor plamini. Aproape 120 de persoane au dat curs invitatie medicilor si s-au supus testului cu spirometrul sub deviza "Gindeste-te si la plaminii tai! Fa-ti o spirometrie...". Dr. Iuliana Topana, pneumolog la Spitalul din Focsani, spune ca la dispensar s-au prezentat atit batrinii, cit si tinerii care au dorit sa vada daca sint sanatosi sau nu. "20% dintre persoanele testate au fost depistate cu probleme respiratorii", spune dr. IulianaTopana. Prin aceasta campanie de screening, medicii au dorit sa marcheze Ziua Mondiala a Spirometriei si sa traga un semnal de alarma pentru ca bolile cardiovasculare si bolile pulmonare au un impact importat asupra starii de sanatate a populatiei. Astfel, testele de spirometrie pot ajuta la demascarea simptomelor precoce ale unui sir de boli pulmonare, investigatia fiind utilizata si pentru monitorizarea bolilor cronice ale bronhiilor si ale plaminilor precum astmul bronsic, fibroza pulmonara sau bronhopneumopatia obstructiva cronica. Spirometria reprezinta investigatia de baza pentru masurarea respiratiei si se poate face si contra cost. La solicitarea pacientilor, testul costa 20 de lei. Acesta se poate face gratuit in cazul pacientilor care vin cu o trimitere din partea medicului de familie. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.