Social

11 litri de singe bolnav donat de vrinceni

Raluca Manolache
23 oct 2010 775 vizualizări
Cei 3.373 de donatori din acest an au renuntat la 1.517,85 litri de singe

Unii vrinceni care se prezinta la Centrul de Transfuzii Sanguine Vrancea pentru a renunta la "substanta vietii" afla ca nu pot fi donatori din cauza unor boli de existenta carora stiau sau nu. Asa se face ca au fost si situatii, nu foarte multe insa, in care cadrele au constatat in urma analizelor care se fac in laborator ca o parte din singe nu poate fi utilizat, devenind rebut. Astfel, cei 3.373 de donatori care au trecut pragul unitatii in acest an au renuntat, fiecare, la cite 450 militri de singe, adica 1.517,85 litri. La transfuzii nu s-a putut folosi singele donat de 25 de persoane. Este vorba de 11,250 litri de singe considerat rebut si care a ajuns in centrele de neutralizare a deseurilor medicale. "Am fost foarte precauti la trierea donatorilor tocmai pentru a nu creste pretul singelui", spune dr. Mioara Hanta, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine. Lichidul vital recoltat de la donatorii vrinceni a salvat vietile bolnavilor din spitalele din judet, cit si a celor din alte unitati spitalicesti. 287 litri de singe a mers catre unitati din Cluj Napoca, Tirgu Mures, Iasi sau Bucuresti. Vrincenii care se gindesc la sanatatea semenilor si vor sa doneze trebuie sa aiba virsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani, sa nu sufere de boli transmisibile precum SIDA, sifilis, hepatita etc., sa nu fie in evidenta cu boli de natura psihica, cardiovasculare etc,. In plus, donatorilor le este interzis sa consume alcool sau sa manince gras inainte de a se prezenta la recoltarea de singe. Pentru 450 de mililitri de singe donat, oamenii primesc bonuri valorice de aproape 60 de lei. (R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.