Social

Rujeola tine autoritatile medicale in alerta

Gabriel Sava
9 dec 2005 699 vizualizări
Multi parinti refuza sa-si vaccineze copiii. Nici adultii neimunizati nu sint ocoliti de boala.

Epidemia de rujeola pune pe jar si autoritatile vrincene. Chiar daca numarul cazurilor este limitat iar autoritatile medicale considera ca situatia este tinuta sub control, in sectia de Boli Infecto Contagioase s-a instituit de ieri un control strict a circulatiei persoanelor. Numarul de cazuri de rujeola inregistrate in judet se mentine la 13 iar pentru alte 4 internari se asteapta confirmarile virusologice. "Aceasta afectiune este caracteristica prin evolutia in valuri. Nici vaccinul nu ofera o imunitate de 100% si exista si cazuri nevaccinate care se pot imbolnavi in perioada urmatoare", a declarat dr. Marina Maiorov, director adjunct al Directie de Sanatate Publica (DSP) Vrancea. Cu ocazia conferintei de presa sustinuta ieri, medicul Marina Maiorov a precizat ca exista in judet suficiente doze de vaccin antirujeolic pentru ca vaccinarea sa se desfasoare in conditii normale. "Am primit si vaccinurile pentru grupa de virsta 7-11 luni, respectiv 3000 doze de la Institutul Cantacuzino. Mai avem din stoc un numar de 1600 doze de vaccin antirujeolic pentru clasa I- vaccin ROR (antirujeolic, rubeolic si oreionean) doza unica, iar actiunea de vaccinare decurge normal", a mai preciat Marina Maiorov. Cu toate acestea, faptul ca unele

dintre vaccinuri au 8-10 doze, medicii trebuie sa adune mai multi copii pentru o utilizare optima. Cea mai mare problema cu care se confrunta insa autoritatile medicale este refuzul parintilor de a-si vaccina copiii. Majoritatea refuzurilor provin din rindul comunitatilor de rromi care nu accepta sub nici un chip vaccinarea celor mici. "Facem un apel la parinti si la apartinatori pentru a se prezenta cu cei mici la vaccinare, in cazul in care imunizarea nu a fost facuta inca, si de a merge la medic in cazul aparitiei primelor simptome ale rujeolei", au cerut oficialii DSP Vrancea. Specialistii recomanda ca cel putin in primele zile de debut a bolii pacientul sa stea internat pentru a avea parte de o supraveghere specializata, chiar daca in acest moment conditiile oferite de sectia de Boli Infecto Contagioase din cadrul Spitalului Judetean nu sint printre cele mai bune. In acest fel se pot evita complicatiile care pot surveni. "Bronsita si pneumonia rujeolica pot crea la virste fragede complicatii care de cele mai multe ori sint mortale", sustin medicii. In tara, pina in acest moment, au fost inregistrate patru cazuri de deces din cauza complicatiilor rujeolei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.