Social

Legea pensiilor nu a fost promulgata

Ziarul de Vrancea
8 oct 2010 1571 vizualizări
Legea unitara a pensiilor nu a fost promulgata de presedintele Traian Basescu din cauza femeilor care muncesc prea mult u presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, crede ca miza este data de un troc intre PDL si UDMR, intre Legea Pensiilor si Legea Educatiei, pentru ca istoria si geografia sa fie predate in limba maghiara u deputatul Alin Trasculescu il apara pe presedinte si spune ca e normal sa te razgindesti la o analiza minutioasa

Legea unitara a pensiilor nu a reusit sa treaca de filtrul Traian Basescu. Presedintele statului a refuzat sa promulge legea si astfel a retrimis-o in Parlament solicitind stabilirea virstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei. Traian Basescu a primit ieri legea spre promulgare si la o analiza mai atenta la nivelul Administratiei prezidentiale s-a constatat ca art. 53 aliniatul 1 prevede stabilirea virstei standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani, lucru fata de care presedintele si-a exprimat dezacordul. Motivul respingerii legii a fost dat chiar de presedinte. "Plecind de la premisa ca aici discutam despre femei, ca au serviciu, trebuie sa recunoastem ca realitatea sociala din Romania ne arata ca o femeie care are serviciu, in sectorul privat sau de stat, mai are si un serviciu acasa, fiind prima si cea mai importanta responsabila de gestionarea treburilor casnice, de cresterea copiilor. Deci, femeile fac o dubla munca in Romania", a spus seful statului. De altfel, Opozitia a sesizat in mai multe rinduri, atit Curtea Constitutionala, cit si opinia publica despre deficientele noii legi a pensiilor. Un alt argument invocat de Basescu a fost ca noua lege creste virsta de pensionare pentru barbati cu 3 ani, de la 62 la 65 de ani, in timp ce pentru femei cu 7 ani, de la 58 la 65 de ani.


Oprisan crede ca miza este tinutul maghiar


Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan crede ca miza legii unitare a pensiilor sta de fapt in viitoarea lege a invatamintului. Conform scenariului social democratului, cele doua partide ale Puterii, PDL si UDMR, si-au dat mina pentru ca profesorii din Transilvania sa predea integral in limba maghiara, in schimbul votului pentru declararea ca fiind constitutionala a legii pensiilor. In prezent, in clasele compacte de maghiari se predau in limba materna toate materiile, mai putin istoria si geografia. In proiectul de lege al invatamintului se cuprinde si acest neajuns al maghiarilor, adica predarea istoriei si geografiei in limba maghiara. "Acest Guvern intr-un mod absolut iresponsabil face concesii care incalca Constitutia Romaniei. Ma refer la concesiile facute maghiarilor, care de fapt sint cetateni romani. Geografia, istoria sau orice alt obiect din scoala romanesca trebuie predate in limba romana. Aceasta a fost miza judecatorului maghiar de la Curtea Constitutionala. Miza celui de-al cincilea vot. Concesia facuta maghiarilor este antinationala si aduce mai multe drepturi minoritatii decit majoritatii romanilor", ne-a declarat Marian Oprisan. Cit priveste schimbarea opiniei presedintelui Traian Basescu peste noapte cu privire la necesitatea protejarii femeilor pentru ca practic au doua joburi, presedintele PSD Vrancea spune ca seful statului era obligat sa tina cont de acest lucru. Cu toate ca sustine introducerea motiunii de cenzura "impotriva cabinetului pedelisto-maghiar", Oprisan admite ca Traian Basescu a luat o decizie inteleapta.


Trasculescu spune ca e normal sa te razgindesti


Deputatul PDL Alin Trasculescu nu crede ca lui Traian Basescu i-a fost teama de cererea de suspendare a PSD si PNL in cazul in care legea ar fi fost promulgata si sustine ca are incredere in discernamintul presedintelui. "Presedintele a invocat un articol perfect legitim, despre virsta de pensionare la femei. Va ajunge din nou in Parlament, se va vota si va ajunge din nou la presedinte. Este o procedura democratica", ne-a spus Trasculescu. Deputatul ii ia apararea lui Traian Basescu si cind vine vorba despre declaratiile facute in urma cu o luna, cind presedintele sustinea egalizarea virstei de pensionare la femei si barbati. "E uman sa te razgindesti. Nu trebuie sa persisti intr-o greseala. S-a facut o analiza mai minutioasa si s-a constat ca nu e bine. Eu am incredere in discernamintul presedintelui", a mai spus democrat liberalul. Tinarul politician a tinut sa precizeze ca presedintele Basescu nu mai are mize electorale si ca toate activitatile sale sint in interesul romanilor, contrar Opozitiei care "aduce deservicii mari tarii". (Daniel GIRLEANU)


PDL o tine in brate pe Roberta


Deputatul PDL de Marasesti, Alin Trasculescu, baga mina in foc pentru "sefa" sa de la Camera Deputatilor, presedintele Roberta Anastase, ca a fost corecta. Pozitionata in centrul unui scandal cu acuzatii de frauda la votul Legii pensiilor, Anastase beneficiaza de un scut de aparatori portocalii in jurul ei. Opozitia a acuzat-o pe Anastase ca sistemul acesteia de adunare este diferit de cel normal, presedintele Camerei Deputatilor anuntind ca Legea pensiilor a trecut cu votul a 170 de deputati, desi, spun cei de la PSD si PNL, in plen nu erau mai mult de 80 de alesi. Speculatiile din ultimele zile potrivit carora tocmai PDL pregateste inlocuirea Robertei Anastase de la prezidiul Camerei Deputatilor au fost infirmate de presedintele interimar al PDL Vrancea. "Roberta Anastase nu a gresit! Nu va putea fi schimbata din functia de presedinte al Camerei, nu s-a pus acest lucru in discutie", ne-a declarat deputatul. Nu la fel de ingaduitor este social democratul Marian Oprisan cind vine vorba despre Roberta Anastase. "Fapta a fost savirsita. In aceasta speta trebuie sa se pronunte Parchetul General cit se poate de clar. Mai ridic o data anatema! Ce mi s-ar fi intimplat mie in Legislativul Judetean daca as fi adoptat o hotarire in mod fraudulos? Astazi as fi fost cautat pe la inchisoare, obligat", a declarat presedintele Consiliului Judetean. (I. CRETU, D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 23 ore, 3 minute, 47 secunde
Sigur ca dom Basescu a facut o analiza minutioasa dar este destul de sigur ca a fost ajutat in aceasta analiza si de faptul ca era ud tot la fund ca ar putea fi suspendat. Dom Trasculescu dovedeste citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.