Social

Bolnavii din programele nationale, inclusi la gratuitate

Raluca Manolache
8 oct 2010 971 vizualizări
Pentru a putea acoperi în continuare costurile tratamentelor pentru bolnavii cu afectiuni cronice grave, Ministerul Sanatatii doreste sa taie comisioanele farmaciilor si distribuitorilor

Bolnavii de diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, cei cu afectiuni oncologice, hemofilie, sau cei care au suferit un transplant, vor primi in continuare medicamente decontate 100%. Ministerul Sanatatii (MS) a initiat un proiect de ordin privind stabilirea preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate. Astfel, pentru a putea acoperi in continuare costurile tratamentelor pentru bolnavii cu afectiuni cronice grave, MS doreste sa taie comisioanele farmaciilor si distribuitorilor. "Astfel, in noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii). Daca pina in prezent, adaosul distribuitorului varia intre 14% si o suma fixa de 30 de lei, in noul sistem acesta va avea o valoare fixa de 4%. De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, in procent de 1,5%. în formula veche, acesta putea varia intre 24% si suma fixa de 35 lei", se arata intr-un comunicat al MS. Farmacistii arata ca aceasta diminuare a adaosului nu va fi o problema, deoarece nu toate unitatile de profil din judet elibereaza medicamente pe programele de sanatate. De altfel, 90% din unitatile care onoreaza aceste retete fac parte din lanturile de farmacii. "In toate tarile Uniunii Europene programele nationale HIV/SIDA, oncologie, post-transplant, diabet, tuberculoza, sint sustinute de la bugetul de stat. Casa de Asigurari de Sanatate nu ar fi trebuit sa foloseasca fondul de asigurari", spune Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Vrancea. In luna august, la nivelul judetului, peste 1.200 de bolnavi inclusi in programele nationale de sanatate si-au ridicat tratamentele de la farmacie. In Lista C2 sint incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.