Social

Virozele ataca, gripa se mai lasa asteptata

Raluca Manolache
8 oct 2010 715 vizualizări
Fluctuatiile de temperatura vor duce la o explozie de viroze respiratorii u campania de vaccinare gratuita împotriva gripei de sezon va începe la sfirsitul acestei luni

Vremea destul de rece care favorizeaza aparitia virusilor, a dus la cresterea numarului de vrinceni care au avut nevoie de sprijin medical pentru ca s-au imbolnavit. Peste 1.000 de persoane au ajuns la cabinetele medicilor si la spital raciti cobza. Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea, aceste persoane s-au prezentat saptamina trecuta la medic acuzind dureri de git sau inflamarea acestuia, dureri de cap, infundarea nasului, stranut si febra. Astfel, 932 de bolnavi au prezentat infectii acute ale cailor respiratorii superioare si 240 de pacienti au fost diagnosticati cu pneumonie. Marea majoritate a bolnavilor au fost copii cu virste cuprinse intre 1 si 14 ani care sint mai sensibili la frig. "Majoritatea ajung cu raceli banale, dar sint si situatii in care copiii ajung cu afectiuni mai severe de tip laringite, astm bronsic. Copiii s-au imbolnavit din cauza scaderii bruste a temperaturii", ne-a spus dr. George Munteanu, seful sectiei de pediatrie de la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Asa se face ca saptamina trecuta, 508 copii au avut nevoie de tratament medical pentru a scapa de raceala, iar altii 89 pentru a scapa de pneumonie. "Am venit cu baiatul la spital pentru ca s-a simtit rau. I-a curs nasul si tuseste foarte mult. M-am speriat foarte tare pentru ca a facut si temperatura. Acum se simte mai bine", spune mama unui baietel de un an si o luna din Jaristea. Dr. George Munteanu arata ca, in cazul in care in urmatoarea perioada vor exista fluctuatii de temperatura, va fi o explozie de viroze respiratorii. Asa se face ca parintii trebuie sa fie precauti si sa acorde o mai mare atentie celor mici. "Parintii trebuie sa ii imbrace pe copii in mod adecvat, dupa temperatura mediului ambiant, sa evite aglomeratiile, persoanele cu guturai deoarece la adulti afectiunea imbraca un aspect, iar la copii un alt aspect. Trebuie sa evite sa ii duca la gradinita, in colectivitate in momentul in care prezinta semnele unei afectiuni respiratorii", recomanda medicul pediatru. La primele semne de boala copilul trebuie dus la medic si trebuie sa se evite automedicatia.


Vaccinarea antigripala, aproape de start


Chiar daca vremea rea s-a instalat repede, nici un vrincean nu a facut gripa. Prevenirea aparitiei acestei afectiuni se va face in aceasta toamna tot prin campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii. Vaccinarea impotriva gripei de sezon va incepe la sfirsitul acestei luni. Vor avea prioritate persoanele cu virsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copiii si batrinii institutionalizati, personalul medical. Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in spitale. Medicii reamintesc ca pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe miini cu apa si sapun, reprezinta una din metodele cele mai eficiente de prevenire a imbolnavirilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.