Social

Noua Lege a pensiilor a intrat in linie dreapta

Daniel Garleanu
7 oct 2010 2000 vizualizări
Singurul care mai poate impiedica aplicarea noii Legi a pensiilor este presedintele statului, Traian Basescu, prin refuzul promulgarii u Marian Oprisan, liderul PSD Vrancea, sustine ca odata cu declararea Legii ca fiind constitutionala a murit democratia u deputatul Alin Trasculescu sustine ca aceasta modificare se impunea pentru ca alta varianta nu exista u adjunctul Casei Judetene de Pensii, Ion Chivoiu spune ca legea este aceeasi Marie, cu alta palarie!

Controversata Lege a sistemului unitar de pensii publice a fost declarata constitutionala, conform deciziei de ieri a Curtii Constitutionale (CC), cu majoritate de voturi. Astfel, sesizarile formulate de PNL si PSD^PC au fost respinse de judecatori. Singura modalitate prin care mai poate fi impiedicata aplicarea Legii pensiilor a ramas posibilitatea presedintelui Traian Basescu de a refuza promulgarea. Cele doua formatiuni politice din Opozitie cer in prezent presedintelui in mod direct acest lucru. 88 de parlamentari PNL si PSD^PC s-au impotrivit prin sesizari catre Curte, fara succes insa, la demersul Puterii de a introduce o lege a pensiilor unitara. PNL sustinea, in sesizarea depusa la CC, ca in adoptarea Legii pensiilor nu au fost respectate procedurile, iar actul normativ incalca principiul neretroactivitatii legii, dreptul de proprietate, dreptul la trai decent si la pensie, dreptul fundamental de alegere a profesiei si a meseriei sau ocupatiei. De asemenea, liberalii reclama incalcarea Constitutiei la egalizarea virstei de pensionare pentru femei si barbati. PNL mai arata ca legea, avind caracter organic, a fost adoptata fara ca in sala de sedinta sa fie minimum de deputati, respectiv 167. Numarul de deputati care au dat votul final, vehiculat de mass-media si potrivit datelor existente, a fost de 80-100. Totodata, PSD a anexat sesizarii de neconstitutionalitate si plingerea penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si a secretarului Sever Voinescu, pe care ii acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals.


"Nu-i normal ca legile sa fie incalcate chiar de cei care le fac!"


Cu toate ca noua Lege se numeste "a pensiilor", tocmai cei in cauza au cunostinte putine cu privire la noile modificari. Pensionarii dau dovada de cunostinte mai bogate despre tam-tam-ul din jurul acestei legi, despre acuzele aduse Robertei Anastase cu privire la numarul de parlamentari care au votat efectiv, si mai putin despre continutul legii. "Stiu ca s-a votat ilegal. Pensia nu cred ca se mareste si nici nu cred ca se micsoreaza. Am vazut si eu aseara la televizor, inca nu am citit legea", ne-a declarat fosta profesoara Ioana Constantinescu, 67 de ani, din Focsani. Femeia a lucrat 43 de ani cu elevii si in prezent beneficiaza de o pensie de 1.500 de lei. De asemenea, un fost lucrator in armata are mai multe cunostinte despre modul cum s-a votat in Parlament si mai putin despre schimbarile din Lege. "E in detrimentul oamenilor. Nu stiu legea ce cuprinde efectiv, dar sa iasa o femeie la pensie la 65 de ani la fel ca si barbatul nu este corect. Nu stiu ce sa cred despre frauda la vot. PSD a iesit de la vot si nu s-a intrunit numarul de voturi. PDL spune ca s-au inteles sa le dea bani ca sa voteze numai ei legea. Nu mai stii ce sa mai crezi. Dupa cum s-a dat la televizor nu erau nici 100. Normal ar fi sa se revoteze. Realitatea este ca nu sint bani, s-a terminat sacul. Populatia trebuie sa suporte pentru ca au furat toate partidele si sacul s-a terminat", ne-a spus Stefan Dogaru, in virsta de 71 de ani, din Focsani. Unii pensionari nici nu mai au curajul sa ceara mai mult. Pensiile pe care le au in prezent si de care, in parte, sint nemultumiti pentru cit au muncit, in aceste vremuri sint satisfacatoare. "Dupa cit salariu am avut si ce pensie am acum sint nemultumita. Dar, uitindu-ma in jur ma multumesc si cu atit. Nu stiu ce contine legea si nu pot sa imi dau cu parerea. Ar trebui pedepsita Anastase. Nu-i normal ca cei care fac legile sa le incalce", ne-a spus Elena Nastase, in virsta de 71 de ani. Femeia a fost economista 33 de ani si in prezent are o pensie de 1.200 de lei.


Marian Oprisan crede ca "democratia a murit"


Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan sustine ca prin declararea acestei legi ca fiind constitutionala, "democratia a murit". "O lege inumana, destinata pedepsirii pensionarilor pentru simplul fapt ca ei nu reprezinta un punct de interes pentru actuala Putere. înainte ne minteau frumos cu promisiuni electorale, acum ne scuipa in fata! Legile sint adoptate fraudulos in Parlament, institutiile statului sint timorate de presiunile neocezariste. Salarii reduse, tva marit, taxe duble"¦Ce mai urmeaza? Cetatenii acestei tari au ajuns prizonierii Romaniei portocalii. Romanii nu mai au nici un drept, doar obligatii. Obligatia de a plati. De a plati si de a muri pentru prostia, incompetenta, lacomia si trufia actualei Puteri. Nu mai ai dreptul la speranta, nu mai ai voie sa te bucuri, in curind nu vei mai avea voie sa vorbesti liber. In Romania nu mai ai dreptul la viata!", a declarat Marian Oprisan. De cealalta parte, reprezentantul Puterii in teritoriu, deputatul PDL Alin Trasculescu, sustine ca punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut nu se mai putea sustine. "Ma asteptam ca legea sa fie declarata constitutionala. Noi, la acest moment, nu puteam da aceste pensii si salarii cu punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut. Nimeni nu putea asigura acest punct. Noi sintem responsabili si exista varianta sa nu putem sa mai dam pensiile deloc. PNL si PSD fac demagogie pura. Au vindut pensionarii. Nu mai putem continua cu milioane de bugetari pentru ca nu avem de unde sa-i platim. Ne-am asumat acest lucru cu riscul de a pierde viitoarele alegeri. Cred in aceste masuri, calculele nu mint. Demagogia lui Ponta si Antonescu nu fac doi bani", ne-a declarat Alin Trasculescu. Deputatul sustine ca in Parlament, la votarea legilor, exista o cutuma mostenita din care Opozitia a realizat o capcana pentru presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. "E o cutuma care are loc in Parlament de 20 de ani incoace. Sint niste intelegeri la care PNL si PSD au fost de acord tot timpul, dar acum nu se mai respecta nimic", a mai adaugat Trasculescu.


"Veteranul" pensiilor vrincene vede si lucruri bune


Directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Vrancea, Ion Chivoiu sustine ca aceasta Lege nu aduce nimic nou si ca modificarea prevederilor din 2001 se impunea. Ion Chivoiu a participat alaturi de fostul ministru al Muncii, Mihai Seitan, la intocmirea Legii 19/2001 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. "Legea nu aduce nimic nou. Principiile, modul de calcul al punctajului, al calcularii cuantumului este acelasi. Ca noutate, de care multi se leaga, este art. 80, cel cu valoarea punctului de pensie. El a fost modificat de n ori din 2001. Ultima modificare si probabil cea mai importanta la acea ora era stabilirea punctului de pensie la 45%. Prin legea bugetului de asigurari sociale din anul viitor s-a revenit. Prin noua lege a pensiilor, valoarea punctului de pensie se stabileste altfel, in functie de inflatie si cresterea economica", ne-a declarat Ion Chivoiu. De asemenea, veteranul pe cale de pensionare spune ca o alta noutate este cea a egalizarii virstelor de pensionare standard la barbati si femei si stagiul de cotizare. "Plecind din 2015 pina in 2030 se vor egaliza. Acesta este un punct cu care nu sint de acord o parte dintre politicieni", a mai adaugat adjunctul CJP. Totodata, Chivoiu explica si interesul Puterii de a aduce pensiile militare in sistemul public. "O alta noutate este includerea pensiilor speciale in sistemul public de pensii si calcularea lor dupa o singura lege. Aici nu s-a reusit aducerea unei categorii, pensiile stabilite la magistrati si personalul de specialitate din parchete, tribunale, a carui organizare este stabilita prin Constitutie. Pensiile se stabilesc conform salariului pe care l-au avut. Dupa intrarea in vigoare a legii, toti militarii vor cotiza la sistemul public de pensii. Inseamna mai multi bani la bugetul de asigurari sociale si salvarea sistemului de pensii", sustine Ion Chivoiu. Acesta spune ca aceste modificari se impuneau datorita faptului ca din 2001 si pina in prezent s-au constatat multiple deficiente ale legii. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.