Social

Noi conditii pentru obtinerea ajutorului de caldura

Doina Ganea
7 oct 2010 2150 vizualizări
Pentru a primi acest ajutor solicitantii trebuie sa aiba venituri mai mici de 615 lei, lunar, pe membru de familie u primesc in continuare ajutoare familiile care detin cai, asini sau magari

Guvernantii au adus noi modificari la legea ajutoarelor pentru incalzire si, daca in proiectul initial era prevazuta conditia ca persoanele care detin cai, magari sau asini sa nu beneficieze de aceste ajutoare, din ordonanta adoptata a fost retrasa aceasta propunere. Ministerul Muncii a elaborat normele de aplicare ale recentei ordonante adoptate de Guvern, prin care au fost impuse noi conditii de acordare a ajutoarelor la incalzire, in aceasta iarna. Prin OUG nr. 86/2010 din 27 septembrie 2010 a fost modificat modul de acordare a ajutoarelor de incalzire astfel incit, familiile si persoanele singure care, desi obtin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au in proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depasesc 1.600 cmc sau familiile si persoanele care, pe linga imobilul in care locuiesc, detin si casa de vacanta, nu vor beneficia de astfel de ajutoare. Deocamdata insa, focsanenii nu pot depune cererile de ajutoare fiindca nu a fost elaborat modelul declaratiilor de venit, diferit de cel de anul trecut. "Deocamdata asteptam sa vedem ce contin normele de aplicare a legii si sa vedem modele tip ale declaratiilor, formulare de cerere. Nu putem primi nicio cerere fiindca nu avem ce", ne-a declarat directorul Serviciului Public Local de Asistenta Sociala Focsani, Mihai Ciubotaru. Potrivit ordinului, a fost mentinuta prevederea potrivit careia vor beneficia de aceasta forma de ajutor familiile si persoanele singure ale caror venituri lunare sint mai mici de 615 lei pentru fiecare membru al familiei, cuantumul ajutorului fiind diferentiat in functie de treptele de venit.


A fost scos calul de pe lista veniturilor


Daca in proiectul initial al legii printre bunurile "incompatibile" cu ajutoarele de incalzire se aflau caii, magarii si asinii, guvernantii au renuntat la aceasta conditie. Probabil ca sa nu se supere cu etnicii mari "iubitori" de cai. "In continuare cei care au in proprietate cai si alte animale de tractiune cu care pot scoate unele venituri, beneficiaza de ajutoare la incalzire. Am remarcat ca aceasta prevedere initiala a fost scoasa din lege", ne-a precizat directorul SPLAS Focsani, Mihai Ciubotaru. Pentru a se asigura ca respecta conditiile pentru a primi ajutoarele de incalzire, solicitantii nu trebuie sa aiba in proprietate mai mult de trei bovine, cinci porcine, 20 de ovine sau caprine ori peste 15 familii de albine. Regula este valabila si pentru familiile cu mai mult de trei membri, care au peste trei hectare de teren arabil sau fineata in zona de ses. Daca o familie mica, de pina la trei persoane detine mai mult de un hectar de vii, gradini de legume si flori, nu poate solicita ajutor de incalzire. Situatia este aceeasi si in cazul familiilor mai mari de trei persoane, care au peste 1,5 hectare de vii, livezi, gradini de legume si flori, in zonele colinare si de ses. Totodata, actul normativ reglementeaza procedura de efectuare prin sondaj a anchetelor sociale. Se va modifica si formularul de cerere si declaratie pe proprie raspundere prin includerea categoriilor de venituri, dar si a bunurilor care conduc la neacordarea ajutorului. (Doina GANEA)


Cine primeste ajutorul de caldura?


Potrivit normelor, ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza cererii titularului, insotita de declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile acesteia, in care se specifica si numarul de camere aferent locuintei. Cererea si declaratia pe propria raspundere sint insotite de documente doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate de acestia in luna anterioara depunerii cererii, precum copii dupa actele de identitate si documente eliberate de angajator. Formularele continind cererile si declaratiile pe propria raspundere sint transmise de catre primarii furnizorilor de energie termica. In cererea si declaratia pe propria raspundere, solicitantul are obligatia de a mentiona bunurile detinute. Plata ajutorului pentru incalzirea locuintei se acorda pentru toata perioada sezonului rece. Pentru verificarea situatiei ce rezulta din datele inscrise in declaratiile pe propria raspundere, primarii dispun efectuarea prin sondaj de anchete sociale la domiciliu, pe perioada sezonului rece. (D. GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 1 ora, 24 minute, 32 secunde
DL CIUBOTARU CERETI CELOR CERA PRIMESC CERERI DE SUBVENTIONAREA CALDURII SA-EI DECLARE SINCER SI COPII CARE DEJA SUNT PRIVATIZATI SUNT TRECUTI FLAUDUROS SI PRIMESC SCAZAMANT MULT DEASEMENI AU citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 24 minute, 32 secunde
tu ai habar in zilele de azi cat de greu este si pt cei din afara? tu stii cat stau fara munca? astia care nu au fost plecati si nu stiu sa mai taca.nu merg cainii cu colaci in coada si nu sunt bogati citeste integral
, acum 739399 zile, 1 ora, 24 minute, 32 secunde
Dar chiar nu intelegi nimic din acei bani pentru ajutorul de caldura, se dau cu tirita, 20-30 lei si te lipsesti, mai stai si cite jumatate de zi la rind ca sa-i ei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.