Social

Bataie de joc pe bani publici la Grupul Scolar de la Vidra

Gabriel Sava
2 oct 2010 2091 vizualizări
Modul in care s-au platit 100.000 lei pentru doua studii de fezabilitate la gradinitele din Paltin si Coza au fost cercetate de Corpul de Control al Ministerului Educatiei u in cazul celor doua studii, platite din bani publici de doua ori, ministerul a propus sesizarea organelor de cercetare penala u raspunzatori de plata nelegala si de recuperarea sumei sint directorul si contabilul sef de la Grupul Scolar Simion Mehedinti din Vidra u contabila sefa Cornelia Cherciu primeste si gradatie de merit, cu toate ca unitatea de invatamint stia de problemele platilor ilegale

Statul a alocat anul trecut, prin Hotarirea de Guvern 655 din 2009, cite 50.000 de lei pentru construirea a patru gradinite la Tulnici, satul Coza, la Naruja, in Podu Narujei, la Paltin si la Vrincioaia. Pentru ca respectivele unitati nu aveau personalitate juridica, investitia urma sa fie derulata prin intermediul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea, respectiv, ca beneficiar de proiect Grupul Scolar "Simion Mehedinti" din Vidra. Exact in urma cu un an, reprezentantii GS "Simion Mehedinti" s-au prezentat la ISJ Vrancea cu lista obiectivelor propuse spre investitii iar aceasta a fost semnata de contabilul sef al ISJ, la vremea aceea, Neculai Popescu. Anterior acestui moment, in urma mai multor discutii intre autoritatea locala de la Paltin, reprezentantii ISJ si cei ai GS "Simion Mehedinti", s-a decis ca banii alocati gradinitei de la Paltin sa fie folositi pentru constructia unui corp la scoala din aceeasi localitate, pentru ca la gradinita in discutie existau deja un studiu de fezabilitate si un proiect tehnic deja aprobate. Pe 2 septembrie 2009, ISJ Vrancea a facut demersuri pentru schimbarea destinatiei sumei de 50.000 iar MECTS si-a dat acordul in acest sens in luna urmatoare. Cu toate acestea, Inspectoratul Scolar a aprobat lista cu investitiile initiale. Corpul de Control al Ministerului Educatiei venit in luna august 2010 la sesizarea fostului contabil constata ca "la data de 29.09.2009 (anterior aprobarii listei de investitii, n. r.) Grupul Scolar "Simion Mehedinti" incheie patru contracte cu valoarea de 50.000 de lei fiecare cu aceeasi firma, Edificia Proiect SRL avind ca obiect construirea unei gradinite in fiecare dintre cele patru comune. ("¦) Procedura de atribuire imbraca forma unei achizitii directe ("¦) pentru ca, chiar daca au fost solicitate oferte de la mai multi proiectanti, aceasta nu a fost facuta prin SEAP".


Intr-o zi "biblica" s-au semnat documentele si s-au dat si banii


Sirul neregulilor continua cu modul in care s-a facut plata acestor studii de fezabilitate. Conform contractului, termenul de predare al proiectelor era de doua luni de la data semnarii contractului. Cu toate acestea, intr-o singura zi, respectiv pe 30 septembrie 2009, lista de investitii pentru cele patru gradinite este semnata la ISJ, firma Edificia Proiect emite facturi in valoare de 50.000 de lei pentru fiecare gradinita in parte iar Grupul Scolar de la Vidra achita integral aceste sume. "Nu s-a putut determina motivul pentru care plata a fost facuta integral in avans, in aceeasi zi cu semnarea contractelor. In opinia echipei de control, aceste plati au fost facute fara existenta documentelor justificative prevazute de lege (procesele verbale de receptie)", se mai arata in nota Corpului de Control. Ulterior, compartimentul de specialitate de la ISJ a indicat GS "Simion Mehedinti" de la Vidra ca pentru Vrincioia exista deja un studiu de fezabilitate si proiect tehnic deja intocmite, motiv pentru care citeva zile mai tirziu, proiectantul returna suma de 50.000 lei aferenta contractului proaspat semnat. Acesti bani au ajuns la o alta firma, care lucra deja la reabilitarea scolii de la Vrincioia.


SF-urile de la Coza si Paltin au fost platite din nou


Verificarile facute la acel moment de compartimentul de Investitii din cadrul ISJ au scos la iveala faptul ca atit primaria din Tulnici cit si cea de la Paltin se aflau deja in posesia unor studii de fezabilitate si a unor proiecte tehnice pentru cele doua gradinite. La verificarile Corpului de Control, reprezentantii Grupului Scolar din Vidra au spus ca nu au fost informati de ISJ de existenta acestor doua SF-uri, respectiv a celor doua proiecte tehnice. "Afirmatia conducerii grupului scolar nu este pertinenta intrucit anterior atribuirii contractelor de proiectare avea obligatia obtinerii certificatului de urbanism de la consiliile locale ("¦) moment in care s-ar fi aflat de existenta documentatiilor tehnice similare. Ulterior semnarii si platii celor doua contracte conducerea grupului scolar a facut demersuri pentru obtinerea certificatelor de urbanism dar primariile in cauza au refuzat emiterea lor, motivind ca exista documentatii similare aprobate", indica expertii Corpului de Control. Chiar daca ISJ a dispus efectuarea unui audit la Vidra, nota de constatare a auditorului este, in opinia expertilor de la MECTS, "ambiguua si nu contine recomandari, neputind servi ca instrument de decizie pentru inspectorul scolar general". Inginerul Costel Militaru, de la Compartimentul de Investitii din cadrul ISJ, spune ca a facut numeroase demersuri pentru remedierea situatiei. "In momentul in care am aflat de faptul ca s-au platit acele studii de fezabilitate, am informat in aceesi zi inspectorul general. In urma referatului s-a facut acel audit. Dupa ce am luat cunostinta de raportul de audit, am informat din nou conducerea institutiei despre situatia anormala privind plata celor doua SF-uri", a declarat inginerul Costel Militaru.


Banii s-au dat"¦ ramine sa fie recuperati


Concluzia verificarilor de la Grupul Scolar "Simion Mehedinti" de la Vidra este una cel putin deosebit de grava, avind in vedere ca este vorba de 100.000 de lei. "Concluzia echipei de control este ca suma de 100.000 de lei ("¦) a fost platita nelegal si ca raspunzatori de aceasta situatie se fac directorul si contabilul sef al Grupului Scolar «Simion Mehedinti» Vidra. Conducerea Grupului Scolar a facut demersuri pe linga Edificia Proiect SRL (asociati cu cite 50% Lucian Liviu Rusu si Constantin Diaconu) pentru recuperarea sumei de 100.000 de lei, demersuri ramase fara rezultat", indica raportul. Referitor la cele doua studii, platite din bani publici de doua ori, ministerul a propus sesizarea organelor de cercetare penala. Corpul de Control a propus de asemenea rediscutarea gradatiei de merit pe care vinovata principala indicata in povestea banilor dati ilegal, respectiv Cornelia Cherciu, o primeste in conditiile in care Consiliul de Administratie al unitatii de invatamint nu a luat in considerare acuzele care i s-au adus contabilului sef.


Conducerea Grupului Scolar de la Vidra ridica din umeri


Directorul unitatii scolare de la Vidra spune ca nu este vinovat cu nimic. "Noi nu am stiut de acele studii de fezabilitate facute de primarii. Am aflat dupa aceea. Ar fi trebuit sa ni se spuna de ele cind s-au facut acele discutii", a declarat directorul Maricica Babis. Contabila Cornelia Cherciu a refuzat sa comenteze situatia. "Nu am ce sa va spun, lasati-ma in pace, am treaba, am de inchis o situatie", ne-a spus Cornelia Cherciu, dupa care a inchis telefonul. O fi fost oare chiar situatia cheltuielilor nejustificate de la cele doua SF-uri platite ilegal sau situatia gradatiei de merit pe care o primeste? Cert este ca, la acest moment, doar documentele tehnice pentru gradinita de la Podu Narujei au fost platite legal. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 9 ore, 40 minute
\"s-a aniversat trecerea unui an de zile de cind o contabila nepriceputa a auncat cu bolovanul si mai multi destepti de la isj Vrancea s-au facut ca vor sa-l scoata dar de fapt l-au impins si l-au citeste integral
, acum 739398 zile, 9 ore, 40 minute
asa- la Vidra la liceu. parca e liceu privat nu se respecta nimicio lege, directorii sunt patromii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.