Social

Comportamentul copiilor reflecta atmosfera din familie

Dana Chiorescu
13 sep 2010 2829 vizualizări
Am citit articolul dumneavoastra din Ziarul de Vrancea. Si eu ma confrunt cu o problema, poate putin mai grava:

"Am citit articolul dumneavoastra din Ziarul de Vrancea. Si eu ma confrunt cu o problema, poate putin mai grava: am un baietel de 9 ani, imi face probleme la scoala. Invata bine, dar nu suporta sa ia note mici. Daca el greseste nu vrea sa ii treaca invatatoarea -FB sau ""B. El considera ca d-na invatatoare a gresit, nu el. Nu asteapta explicatii de la nimeni, se incapatineaza si deranjeaza ora, plinge... L-am dus si la psihologul scolii , dar degeaba. Un alt aspect , cind greseste nu pleaca din clasa la sfirsitul orelor pina nu pleaca si d-na lui Invatatoare sau se tine dupa masina ei. Eu i-am explicat ca nu trebuie sa ia tot timpul numai FB, chiar daca ia -FB sau B, nu o sa il cert , o sa incerc sa fac mai mult cu el, sa ii explic, sa il ajut. Ma puteti ajuta? C.


Stimata doamna, nu este o problema grava dar este un aspect important in educatia oricarui copil, definitoriu in formarea adultului de mai tirziu. Esecul sau rezultatele mai putin multumitoare fac parte din viata noastra la fel de mult ca si succesul. Ca atare, este necesar sa stim sa primim ambele situatii, sa le acceptam si sa le tratam in consecinta. Din pacate, sint multi adulti care nu stiu sa piarda si, probabil, radacinile acestei incapacitati se afla in copilarie.

E bine ca i-ati explicat fiului dvs. ca nu trebuie sa ia numai FB, numai ca mesajele nu se transmit doar verbal sau doar direct. Cuvintele acopera doar o mica parte din ceea ce vrem sa transmitem. Pe linga cuvinte, mesajul nostru poate fi "decriptat" din gesturile noastre, din mimica, din entuziasm sau din lipsa lui, din timpul pe care il acordam unui subiect si din multe, multe alte aspecte. De retinut este faptul ca, interlocutorul nostru, respectiv copilul, va prelua in special ceea ce ii transmitem prin orice altceva decit prin cuvinte. Si, in cazul copiilor, puterea exemplului este extraordinara! Pentru copil, parintele este atotputernic, atotcunoscator iar ceea ce face parintele este cu siguranta cel mai bun lucru din lume in ochii lui.

Asadar, chiar daca prin cuvinte ii spuneti ca totul este OK, puteti sa ii transmiteti dezaprobarea dvs prin mimica, prin dezinteres fata de actiunile intreprinse de el si care nu au avut un rezultat deosebit, ori poate interpreta gresit faptul ca sinteti foarte ocupati. Sau, poate ambitia accentuata este o caracteristica a dumneavoastra ca persoana sau a familiei dvs. Sint doar citeva motive posibile. Dumneavoastra ati putea descoperi ce il determina sa isi doreasca sa fie "fara greseala".

Nu este suficient ca fiul dvs sa stea de vorba cu un psiholog. Este un aspect ce priveste intreaga familie. Copiii sint ca o oglinda, reflecta atmosfera din familie, felul in care se relationeaza in cadrul ei, asteptarile parintilor, bunicilor. Incercati sa aflati ce anume din filosofia de viata a familiei dumneavoastra sau din convingerile dvs personale il determina sa nu accepte esecul. Descoperiti care sint expresiile folosite in familie ca lite-motiv atunci cind vine vorba de munca, de succes sau de viata in general. Inlocuiti expresiile care incep cu "trebuie sa", cu variantele mai blinde ca "ar fi bine sa, e de dorit sa..." Invatati-l prin exemplul personal valoarea proverbelor "A gresi e omeneste" sau "Numai cine nu munceste nu greseste".

Solutia nu consta in a face teme mai mult cu fiul dvs. Acordati-i ajutorul la teme, atunci cind vi-l solicita, dar petreceti timp cu el si in activitati extrascolare, cu care sa va distrati, sa va simta aproape, sa va considere prietena si in cadrul carora sa ii oferiti si lectii de viata. Povestile, jocurile cu prietenii in aer liber sau cele gen "Nu te supara frate" sint tot atitea modalitati de a-i preda fiului dumneavoastra lectia despre insucces sau esec. Nu-i permiteti sa triseze. Impuneti-i sa respecte regulile jocului. Si a pierde este o arta. Implicati-l in jocuri si activitati care presupun participarea, efortul si reusita colectiva, incurajati-l atunci cind da gres si transmiteti-i mesajul ca imperfectiunea face parte din normalitate.

Povestiti-i despre actiunile dumneavoastra mai putin reusite. Amintiti-va sau creati special intimplari din copilaria dvs in care nu ati fost pe primul loc dar a fost ceva amuzant, prietenii v-au sustinut sau parintii s-au dovedit intelegatori. Plasati-va si prezentati-va copilului si in ipostaze mai putin meritorii. Recunoasteti-va limitele in fata lui. Nu va temeti sa va aratati vulnerabilitatea, copilul oricum va atribuie calitati cel putin de semizeu. Un copil care aude vesnic "eu la virsta ta faceam, eu reuseam, etc" poate transforma orice nereusita intr-un capat de lume.

Teama de a nu fi suficient de bun poate ascunde dar si crea multe probleme in sufletelul lui. Spre exemplu, se poate teme sa nu piarda dragostea dumneavoastra.

In cazul in care nu reusiti singuri, va recomand vizita la un terapeut de familie. Si, foarte important, nu ii lasati copilului impresia ca ceva este in neregula cu el. In meandrele sufletului nu exista vinovati! Va doresc succes!


Psiholog Dana Chiorescu


  • Doctor de suflete


  • In viata fiecaruia exista momente in care ne simtim dezorientati, dezarmati in fata problemelor, neintelesi. Daca simtiti ca relatia cu partenerul nu mai este asa cum o doriti, nu mai gasiti culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu va mai multumeste sau nu va mai regasiti, adresati-va psihologului nostru.

    Permiteti-i doctorului de suflete sa va insoteasca pe drumul catre gasirea unor solutii care sa readuca echilibrul.

    Impartasiti-ne problemele dumneavoastra si veti primi raspuns in paginile "Ghidului pentru Sanatate" al Ziarului de Vrancea.

    Casuta postala a redactiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toti cei care simt ca au nevoie de sfatul unui psiholog. Si, ca la orice doctor, si la doctorul de suflete confidentialitatea este garantata.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.