Social

Locuintele saracilor, asigurate de primarii!

Doina Ganea
6 sep 2010 1491 vizualizări
Din data de 15 iulie primariile vrincene sint obligate sa plateasca asigurarile impotriva dezastrelor pentru locuintele din fondul locativ de stat si casele asistatilor social u in timp ce Primaria Focsani aloca pentru aceste asigurari peste 10.000 de euro, la Marasesti contributia autoritatior locale se ridica la peste 4.000 de euro u cei care vor incasa banii pe aceste polite de asigurare au o baza de date cu doar 10% din totalul locuintelor din Romania u firmele de asigurari refuza sa incheie polite pentru casele construite in zonele usor inundabile

Incepind din 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie si toti proprietarii care nu detin o asigurare facultativa sint obligati ca in 6 luni sa incheie un asemenea contract. Si cei care au asigurare facultativa vor fi obligati ca la expirarea contractului respectiv sa-si faca asigurare obligatorie a casei. Si primariile trebuie sa asigure in caz de inundatii, alunecari de teren sau cutremure locuintele inchiriate saracilor. Oficialii Primariei Focsani au declarat ca suma necesara pentru asigurarea locuintelor chiriasilor si persoanelor defavorizate depaseste 40.000 de lei. La Marasesti locuintele saracilor vor costa Primaria peste 4.000 de euro. Reprezentantii a 13 asiguratori au devenit membri fondatori ai societatii comerciale care va gestiona acest sistem, respectiv Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID). La PAID s-au raliat 13 asiguratori: Astra, Clal Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania. Un alt element important in acest proces este sistemul informatic, despre care PAID sustine ca a devenit functional si poate fi utilizat pentru emiterea electronica a politelor de catre toate cele 13 companii de asigurare. Primariile vor fi obligate sa vireze din bugetele locale prime de asigurare pentru proprietarii de locuinte, asistati social. Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008) proprietarii de locuinte sint obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxima asigurata fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 si 500 lei. Constatarea contravenetiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.


PAID vrea sa stie totul despre locuinta dvs


In procesul de asigurare obligatorie a locuintelor, autoritatile administratiei publice locale, respectiv primarii, trebuie sa furnizeze catre baza de date a PAID lista cu informatii despre toate locuintele aflate in proprietate personala, inclusiv a celor cu destinatie de locuinta sociala, amplasate in respectiva unitate administrativ-teritoriala. Informatiile trebuie sa specifice numele si prenumele sau denumirea proprietarului si, dupa caz, adresa domiciliului fiscal, codul numeric personal sau codul de identificare fiscala al acestuia, numarul din registrul de rol nominal unic si din registrul agricol. Din acest motiv reprezentantii PAID au cerut si primariilor vrincene sa ofere date despre situatia proprietatilor din fiecare localitate. «Este foarte dificil sa oferim aceste date legate de locuinte, proprietari, suprafete detinute, numar de camere etc. Este un proces de durata care va presupune un volum mare de munca si cum noi nu prea avem personal, cred ca o completarea a bazei de date de catre cei de la PAID va mai dura», ne-a declarat sefa Serviciului Spatiului locativ de la nivelul Primariei Focsani, Cristina Costin. La nivelul municipiului Focsani exista 1.081 de locuinte din fondul locativ pentru a caror asigurare va trebui sa plateasca Primaria, la care se adauga locuintele beneficiarilor de ajutoare sociale, respectiv ale celor lipsiti de venit. Per total, la nivelul municipiului exista in jur de 30.000 de locuinte, case si apartamente. Baza de date a PAID contine momentan informatii doar despre peste 10% din locuintele aflate in proprietate personala din Romania. Autoritatile estimeaza ca in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane in mediul rural.


10.000 de euro, asigurari pentru locuintele sociale


S-a stabilit ca la nivelul intregii tari primariile vor fi obligate sa vireze din bugetele locale prime de asigurare pentru circa 400.000 de proprietari de locuinte, asistati social. Potrivit legii, pentru locuintele sociale sau pentru persoanele care beneficiaza, din diferite motive, de ajutoare sociale, prima pentru asigurarea obligatorie revine in sarcina autoritatilor locale si a bugetelor proprii. In acest sens primariile vrincene au primit adrese de la PAID pentru a se conforma acestor norme legislative. «Noi sintem acum obligati sa platim cite 10 euro pentru fiecare locuinta apartinind celor care beneficiaza de ajutoare sociale. Noi avem peste 400 de astfel de beneficiari la Legea 416/2001 pentru care ar trebui sa platim peste 4.000 de euro anual, bani de la bugetul local. In situatia in care noi abia daca gasim bani de salarii si de plata utilitatilor ne va fi si mai greu sa gasim aceste fonduri de asigurare», ne-a declarat primarul orasului Marasesti, Constantin Vlase. Seful executivului focsanean, Decebal Bacinschi, crede ca nu va avea incotro si va trebui sa prevada bani in vistieria locala pentru aceste asigurari. «Cred ca va trebui sa punem deoparte mai bine de 10.000 de euro pentru aceste asigurari. Asta e legea si va trebui sa o respectam si sa prevedem de acum in buget, anual, bani pentru asa ceva", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.


Zonele inundabile ramin in aer


Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sint obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie. Chiar daca legea spune ca sint obligatorii, vrincenii care locuiesc in zone inundabile nu vor putea sa-si cumpere o asemenea polita pentru casa, pentru ca firmele de asigurari nu asigura asemenea cladiri, potrivit unor informatii furnizate de companiile de asigurari. Este vorba de "zonele inundabile frecvent" unde autoritatile nu mai emit autorizatii de contructie. Asiguratorii mai spun ca in acest moment abia 15-20% din piata imobilelor din Focsani beneficiaza de asigurari impotriva calamitatilor naturale, furt sau accidente. Situatia este insa mult mai rea in judet, unde asigurarea locuintei este vazuta de foarte multi drept o fantezie inaccesibila, in ciuda dezastrelor care s-au abatut asupra judetului in ultimii ani. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 20 minute, 4 secunde
Toata silnicia asta la adresa romanilor a fost facuta in ideea ca statul sa nu mai plateasca pt. casele din zonele inundabile ci asigurarile. Ori acum asigurarile nu vor sa-i asigure pe aia care sunt citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 20 minute, 4 secunde
La Marasesti,le face rapid asigurarea primarul-pardon,doamna , dansa e trecuta la rubrica colaborator al societatii de asigurare. Ciuguleste tot ce poate.Primarul da telefoane,ii instiinteaza,iar citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 20 minute, 4 secunde
Facem asigurari, dar se poate si in rate?, ca nu mai stim mai intii unde sa impartim banii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.