Social

Haosul medicamentelor scumpe

Raluca Manolache
2 sep 2010 743 vizualizări
La 1 septembrie s-au schimbat preturile de referinta pentru pilulele incluse pe listele A si B Haosul din sanatate se observa de la luna la luna, iar singurii care au de suferit sint pacientii. Bolnavii cronic au scapat pentru moment de coplata pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) doreste sa o introduca in cazul medicamentelor din listele C, pilule decontate pina acum 100%. Teoretic, conform unui ordin al CNAS, de la 1 septembrie, bolnavii ar fi trebuit sa suporte o parte din preturile tratamentelor, insa pentru moment farmaciile nu au fost instiintate de aceasta modificare.

De altfel acest ordin a stirnit reactii dure din partea reprezentantilor bolnavilor deoarece pacientii inclusi in programele nationale au dreptul la medicatie gratuita, iar obligarea acestora la plata i-ar putea lasa fara pilulele atit de necesare. "Nu s-a schimbat nimic. Schimbarea listelor de medicamente s-a aminat. S-au schimbat insa preturile de referinta la foarte multe medicamente de pe listele A si B", spune Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor din Vrancea. CNAS a emis un nou ordin pe 30 august prin care bolnavii cronic sint pasuiti pentru o luna. "In urma emiterii ordinului 708/30.08.2010 pentru modificarea si completarea ordinului presedintelui CNAS nr. 615/30.06.2010 (pentru aprobarea metodei de calcul a pretului de referinta pentru medicamente cu si fara contributie personala prescrise in tratamentul ambulator) in perioada 1 septembrie "" 30 septembrie 2010, sublista C ( sectiunile C1 si C3) va suporta unele modificari. Sectiunea C1 cuprinde lista medicamentelor cu procent de compensare 100% din pretul de referinta", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS. Numai in luna iulie, consumul medicamentelor in farmaciile vrincene, la sectiunea C1, a fost in valoare de 2 milioane de lei. Cu toate acestea, de la 1 septembrie s-au schimbat preturile de referinta pentru pilulele incluse pe listele A si B, unde sint medicamente compensate 90% si, respectiv 50%. Modificarea se face la citeva luni de cind CNAS a schimbat intregul sistem de compensare a medicamentelor. La 1 iulie, CNAS a modificat legislatia situatie in care pacientii sint obligati sa isi plateasca mare parte din pretul tratamentului, desigur daca nu aleg varianta cea mai ieftina care este decontata. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.