Social

Ambulanta si SMURD se calca pe bataturi!

Raluca Manolache
26 aug 2010 1794 vizualizări
Dr. Mircea Stoenoiu considera ca intre SMURD si Ambulanta ar trebui sa existe o mai buna colaborare Ambulanta si microstatia SMURD din Focsani se ciocnesc in teren chiar daca, teoretic, echipajele stiu bine care le sint atributiile si la ce urgente trebuie sa ajunga.

Aceasta problema a fost adusa ieri in discutie in cadrul Colegiului Prefectural unde Directia de Sanatate Publica (DSP) a prezentat un raport cu privire la asigurarea asistentei medicale de urgenta in judet. Dr. Mircea Stoenoiu de la DSP a spus ca intre SMURD si Ambulanta ar trebui sa existe o mai buna colaborare pentru a se evita unele "neintelegeri" din teren. Ca sa demonstreze cele spuse acesta a prezentat modalitatea de interventie in cazul accidentului de la Dumbraveni in care a fost implicata o familie de ucraineni. Echipajul SMURD a ajuns la fata locului dupa ce o ambulanta de la Statia Dumbraveni a transportat toate victimele la spitalul local. Echipajul SMURD a fost oprit mai apoi la spital de unde a preluat doua dintre cele patru victime care erau ranite usor, celelalte doua fiind aduse la Focsani de catre Ambulanta. "Exista un protocol cu sarcini foarte bine specificate pentru SMURD, UPU si SAJ. Noi, ca si pregatire paramedicala, nu ne putem depasi competentele", a raspuns lt.col. Flaviu Chiscop, comandantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, unde functioneaza SMURD. In cadrul sedintei s-a mai adus in discutie si faptul ca echipajele SMURD ar putea sa intervina in mai multe situatii daca paramedicii ar forma echipa cu asistenti medicali. Lucrul acesta este imposibil pentru ca posturile sint blocate si nu fac angajari.


Urgentele cresc de la o zi la alta


In urma raportului prezentat s-a putut constata ca tot mai multe persoane ajung pe mina medicilor de la Urgenta. In primul semestru al anului, Serviciul de Ambulanta Judetean a trebuit sa intervina in 21.000 de situatii. Desi unitatea ar trebui sa aiba 12 medici, viata vrincenilor este salvata de doar sase doctori, din care un medic cu specializare in medicina de urgenta, doi medici cu atestat in medicina de urgenta si un altul care urmeaza cursurile in vedrea atestarii. Si paramedicii au intervenit la un numar de 587 de cazuri. Toate aceste cazuri au ajuns la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, care a acordat asistenta medicala 25.275 de bolnavi. In ultimele luni s-a observat cresterea numarului de solicitari zilnice cu 10%, odata cu impunerea "programarii" pacientului la medicul de familie. Si la UPU ar mai fi nevoie de trei medici si 18 ingrijitoare. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
D. A., acum 4056 zile, 20 ore, 21 minute, 56 secunde
bataturile trec dupa ce se inlatura sursa care le-* provocat....
, acum 739371 zile, 8 ore, 29 minute, 27 secunde
Alarma ambulantelor se foloseste si cand mergeti la baut !? Va rog nu mai abuzati de folosirea ei cand nu este cazul. multumesc pentru intelegere,
, acum 739371 zile, 8 ore, 29 minute, 27 secunde
un articol de 2 bani,aveti nevoie de medici la UPU, transferati paramedicii lt.cool.Bula la UPU,tot aia e, tot de la bugetul statului sunt platiti,si freaca menta...
, acum 739371 zile, 8 ore, 29 minute, 27 secunde
parasuta-i mata!
, acum 739371 zile, 8 ore, 29 minute, 27 secunde
dorinele esti ciment!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.