Social

Ajutorul social de la stat incurajeaza nemunca

Daniel Garleanu
21 aug 2010 888 vizualizări
La momentul de fata ne furam caciula singuri , a spus subprefectul Sorin Hornea, care a cerut suspendarea acestui ajutor dupa ce a aflat ca mii de indemnizatii s-au acordat la limita legii u in judet exista 8.514 dosare de ajutor social pentru 20.522 de beneficiari

882 de dosare de ajutor social in neregula au fost gasite in cele 28 de primarii vrincene verificate pina in prezent. Ieri, in cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura, a fost prezentat raportul campaniei nationale privind verificarea conditiilor de acordare a venitului minim garantat, care arata ca multi primari nu au respectat prevederile Legii 416/2001 si au folosit acesti bani pentru a satisface o clientela electorala. Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 125 de lei pentru o persoana singura, 225 de lei pentru familii formate din doua persoane, 313 pentru familii cu trei persoane, 390 de lei pentru patru persoane si 462 de lei la cinci persoane. In judet exista 8.514 dosare de ajutor social pentru 20.522 de beneficiari, diferenta rezultind din familiile cu mai multi membri. Dosarele suspendate nu contin documentatia necesara. "Deficientele sint multe. In primul rind dosarele sint incomplete, lipsesc anchete sociale, sint primarii in care aceste dosare au fost aprobate fara o ancheta sociala. O alta deficienta este aceea ca nu s-a repetat intocmirea tuturor anchetelor sociale din sase in sase luni, cum prevede legea. Nu sint la dosare adeverintele de la Fortele de Munca, dosarele nu contin viza de control financiar, actele medicale sint eliberate fara specificatia incapacitatii de munca a persoanei. De asemenea, nu sint documente doveditoare a veniturilor realizate de aceste persoane", a spus Victoria Diaconu, directorul executiv al Inspectoratului Teritorial de Munca. Pentru aceste nereguli, inspectorii au dispus suspendarea din plata a tuturor ajutoarelor in comunele Tataranu, Timboiesti si Ciorasti. De asemenea, suspendate partial au fost dosare si in localitatile Homocea, Tulnici, Corbita si Marasesti. "S-a denaturat semnificatia acestui ajutor, aceea de suport pentru cei aflati in nevoie si se incurajeaza nemunca", a adaugat Victoria Diaconu.


Subprefectul Hornea nu mai vrea ajutor minim garantat


Inspectoratul Teritorial de Munca a intocmit si citeva propuneri pentru a optimiza Legea 416/2001, atfel incit sa beneficieze de ajutor doar cei care merita cu adevarat si doar pentru o perioada. "La momentul de fata trebuie o schimbare de conceptie. Parerea mea este ca ajutorul pe Legea 416 ar trebui stopat. La momentul de fata ne furam caciula singuri. Sint foarte putini care intr-adevar se incadreaza", a spus subprefectul Sorin Hornea. De asemenea, reprezentantul Guvernului sustine ca mai bine de jumatate din banii bugetului tarii se cheltuiesc pe asistatii sociali. "Bugetul Romaniei in proportie de 68% pleaca pe asistenta sociala. La momentul de fata vedem ca nu mai avem bani de investitii, stam cu scolile incepute si neterminate", a spus subprefectul. Dupa cum sustin autoritatile, controalele pe acest tip de ajutor continua. (D. GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.