Social

Spitalele din Vrancea, codase la descentralizare

Raluca Manolache
21 aug 2010 849 vizualizări
Pe 17 august Consiliul Judetean a inaintat catre Directia de Sanatate Publica protocoalele de predare-primire a spitalelor, insa acestea nu respecta modelul prevazut de lege

Trei din cele sapte spitale nepreluate la nivel national de catre autoritatile locale sint in Vrancea. Este vorba despre unitatile sanitare care ar fi trebuit transferate in curtea Consiliului Judetean (CJ), respectiv Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, Spitalul Comunal Vidra si Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbraveni. Stadiul procesului de descentralizare a managementului spitalelor publice catre autoritatile locale a fost prezentat ieri in cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura de catre Mircea Stoienoiu, reprezentantul Directiei de Sanatate Publica (DSP). Acesta a aratat ca in urma cu citeva zile, CJ a inaintat catre DSP protocoalele de predare-primire a celor trei spitale, insa acestea nu respecta modelul prevazut de lege. "In data de 17 august Consiliul Judetean a inaintat protocoalele de predare-primire a managementului spitalelor mentionate. Dar protocoalele inaintate nu respecta modelul prevazut in Ordinul 910 din 10 iunie 2010. Directorul coordonator al DSP Vrancea nu este mandatat de Ministerul Sanatatii sa semneze un alt tip de protocol decit cel prevazut in legislatie", a spus Mircea Stoienoiu. In protocol, CJ, prin semnatarul Marian Oprisan, pune conditii precum plata arieratelor, a majorarilor si penalitatilor spitalelor pina la 30 iunie de catre minister, asigurarea anuala a sumelor de functionare prin bugetul Ministerului, aprobarea investitiilor pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor si asigurarea resurselor financiare pentru realizarea acestor investitii. In caz contrar, protocolul de predare primire este nul de drept, se arata in protocol. "Spitalele din Vidra si Dumbraveni nu au datorii, macar pe cele doua sa le rezolvati, deja din sapte spitale nepreluate la nivel national, trei sint din Vrancea", a punctat ieri subprefectul Sorin Hornea. "CJ a trecut la pachet toate spitalele, probabil in cel mai scurt timp se va rezolva problema", a raspuns reprezentantul DSP, Mircea Stoienoiu. Pina la aceasta data au fost semnate protocoalele de predare-preluare pentru spitalele din Odobesti (9 iulie), Marasesti (12 iulie), Adjud (3 august) si Panciu (3 august). (Mihaela BESLEAGA)


Spitalele scapa de datoriile strinse pina in iunie


Unitatile spitalicesti scapa de arieratele strinse pina la 30 iunie 2010. Ministerul Sanatatii a decis astfel sa prelungeasca termenul de achitare a arieratelor unitatilor de la 31 martie, la 30 iunie 2010. Asa se face ca o comisie mixta formata din reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) si Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) va evalua arieratele acumulate de spitale si va trebui sa prezinte situatia la Minister pina la inceputul lunii septembrie. Situatiile realizate pina acum arata ca pina la 31 martie Spitalul Municipal Adjud, Spitalul Orasenesc Panciu si Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani au acumulat datorii de peste 20 milioane de lei. Unitatea din Adjud datoreaza furnizorilor peste 6 milioane de lei, unitatea din Panciu are de achitat facturi in valoare de 213 mii de lei si Spitalul din Focsani a reusit sa stringa debite in valoare de 14,5 milioane de lei. Odată cu această modificare poate și Consiliul Județean se va decide să semneze protocolul de preluare a spitalelor din Focșani, Dumbrăveni și Vidra care s-a opus semnării acestui document tocmai din cauza datoriilor foarte mari strinse in sănătate. (R. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 18 ore, 2 minute, 2 secunde
Se intoarce foaia la DSP Vrancea?Era si timpul
, acum 739396 zile, 18 ore, 2 minute, 2 secunde
Mircea,fa-te ca lucrezi
, acum 739396 zile, 18 ore, 2 minute, 2 secunde
Moise si guvernul PDL sa-si asume responsabilitatea pt. datoriile spitalelor , nu CJ si inplicit Oprsan! Dar sper sa plateasca cine trebuie , nu cine vrea Boc si Basescu!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.