Social

Inspectoratul de Munca i-a luat pe saraci la bani marunti

Daniel Garleanu
18 aug 2010 1043 vizualizări
La Tataranu si Timboiesti au fost oprite din plata toate dosarele de ajutor minim garantat, iar la Corbita au fost suspendate 80% din dosare

Controalele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vrancea in cazul primariilor au scos la iveala multe nereguli in privinta aplicarii Legii 416/2001 privind ajutorul minim garantat. Primarii in care nu existau declaratii de venit, ancheta sociala era intocmita defectuos sau inexistenta, lipsa fiselor de calcul sau lipsa actelor doveditoare privind veniturile realizate sint doar citeva deficiente descoperite de inspectorii de la ITM Vrancea. Au fost luate la pas circa 30 de localitati din Vrancea, unde au fost verificate peste 1.000 de dosare inopinat sau chiar de doua ori o singura primarie. In cazul a doua primarii, Tataranu si Timboiesti, au fost oprite din plata toate dosarele de ajutor minim garantat, iar la Corbita 80% din dosare, pina la punerea lor in legalitate. La Primaria Adjud s-au operat doua controale, iar la Vizantea-Livezi, Slobozia Bradului si Paulesti au fost efectuate controale spontane. Amenzi pentru neregulile constate au fost aplicate la primariile din Odobesti, Chiojdeni, Homocea, Tulnici, Tataranu, Timboiesti, Nanesti si Adjud. Pentru celelalte primarii, ITM a dispus avertizarea lor. "Primarii au dat ajutoare sociale fara a face in prealabil anchete sociale. Este un ajutor social, se cere doar sa se respecte legea", ne-a declarat Victoria Diaconu, directorul executiv al ITM Vrancea. Conform datelor furnizate de Inspectorat, aproape jumatate din dosarele verificate au fost suspendate ca urmare a neregulilor descoperite. Prefectul Ion Oprea a preferat, in cea mai recenta prezentare publica a raportului ITM, sa tina la secret primariile unde s-au gasit cele mai mari nereguli, unde s-au suspendat un numar mare de dosare si care au fost administratiile locale amendate.


Se modifica legea


In alta ordine de idei, in vederea completarii si actualizarii Legii 416/2001, ITM a facut citeva propuneri pe care le-a comunicat si Prefecturii. Acordarea ajutorului pentru o perioada limitata pentru a impulsiona persoana sa isi gaseasca loc de munca, scutirea de la plata unor taxe, impozite, deoarece s-a constat ca banii acordati sint utilizati in alte scopuri, sau cuantumul ajutorului social sa fie deferit pentru beneficiari apti de munca si pe perioade diferite sint doar citeva din solutiile identificate de ITM. Beneficiarii acestui ajutor minim garantat vor mai trece printr-o verificare, atunci cind proiectul de lege va fi votat in Parlament. Conform acestui proiect de lege al Ministerului Muncii, dosarele pentru Legea 416/2001 vor trece in visteria Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, care va face si plata si care inainte de a le prelua va face anchete sociale suplimentare. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.