Social

Copiii diabetici au ramas fara teste

Raluca Manolache
17 aug 2010 739 vizualizări
Cel mai mic bolnav de diabet din Vrancea are doar un an sI sase luni

Bolnavii de diabet din judet incep sa resimta tot mai mult pe propria sanatate lipsurile financiare din sistem. Dupa ce Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a ramas fara bani in cont pentru plata insulinei, de citeva saptamini copiii care sufera de diabet nu mai beneficiaza nici de putinele teste primite pentru monitorizarea glicemiei, care ar fi trebuit sa fie gratuite prin program. Asa se face ca pentru micutii cu diabet, farmaciile nu mai elibereaza aceste teste necesare pentru monitorizarea glicemiei decit contra cost. In Vrancea, sint 34 de copilasi cu diabet, iar cel mai mic are doar un anisor si sase luni. "Nu se mai dau in mod gratuit teste de automonitorizare pentru copii dar speram ca intr-o luna sa se remedieze situatia. Pentru copii aceasta monitorizare este absolut necesara. De cind au fost introduse aceste teste accidentele majore s-au redus foarte mult", spune doctorul Gheorghe Cocioaba, seful Centrului Judetean de Diabet. In farmacii, pretul a 50 de teste de automonitorizare variaza intre 65 lei si 120 de lei, insa adultii diagnosticati cu aceasta afectiune nu sint inca afectati de lipsa fondurilor. Prin Programul National de Diabet Zaharat, copiii ar fi trebuit sa beneficieze in mod gratuit, pe baza de reteta, de 100 teste pe luna si adultii de 100 teste pentru trei luni. Prescrierea testelor se face impreuna cu prescrierea tratamentului cu insulina, pe acelasi formular de prescriptie medicala, pe o perioada de maximum 3 luni. Farmaciile sint obligate sa asigure in termen de maximum 48 de ore testele prescrise pacientului, daca acestea nu se gasesc in stoc. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 11 ore, 41 minute, 39 secunde
NIste CRIMINALI, daca ar fi vorba de copiii lor ar da fuga la ...........Londra, la Paris ( unde de fapt i-au trimis si la scoli cu taxe grele in euro si unde de altfel le-au cumpart si case . Asa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.