Social

Dat afara din apartament pentru datorii la stat de 25.000 lei

Iulia Crețu
17 aug 2010 1250 vizualizări
Iulian Popa, chirias intr-o locuinta a Primariei Focsani, a ajuns sa doarma pe casa scariii din cauza datoriilor la utilitati u acesta nu-si mai platise de 4 ani chiria stabilita la valoarea de 25 si apoi 32 de lei u municipalitatea spune ca l-a pasuit din 2008 si ca va da apartamentul unui alt caz social

Un chirias al Primariei municipiului Focsani a ajuns sa doarma pe casa scarii dupa ce, ani la rindul, nu si-a achitat datoriile la chirie si utilitati. Iulian Popa, chirias intr-un apartament cu doua camere pe Strada Mare a Unirii, suferind de boala lui Recklinghausen, o maladie care duce la aparitia unor tumori benigne, a fost evacuat din casa vinerea trecuta, dupa ce executorul judecatoresc i-a pus sigiliu pe usa. Cu un frigider, un recamier, o masa cu scaun si un"¦ trandafir japonez, omul a ajuns sa-si petreaca zilele pe casa scarii, apartamentul improvizat fiind separat la intrarea in bloc cu un cearsaf pentru respectarea"¦ intimitatii. Iulian Popa spune ca din pensia de 211 lei nu-i ajung banii pentru toate datoriile, chiar daca are terenuri in proprietate si asteapta alte reimproprietariri in baza Legii nr. 10. Pentru acestea, poarta la el zeci de documente pentru a adeveri ca este un boier decazut, fara proprietati si fara bani. De-a lungul anilor, restantele datorate statului au ajuns la limita de 25.000 lei (250 milioane lei vechi), iar cei de la Electrica l-au debransat de la retea tot din aceeasi cauza. "Eu cu miliarde si proprietati si stau asa"¦ Eu care am avut casa la Biserica Donie si pe strada Odobesti. Ne-au evacuat de acolo, cind au darimat casa de pe Partizani si ne-au dat in chirie acest apartament. Vineri au venit si m-au scos din casa. Mi-a promis un nepot ca ma ajuta cu bani pentru datorii si pentru a-mi cumpara casa. Nu stiu daca se va intimpla. Din pensie, 184 lei imi sint opriti in contul datoriilor la CUP si ENET. Eu as fi vrut sa dau la schimb, pentru casa, terenul de 4.000 mp pe care-l detin. De la Primarie am avut parte numai de reavointa si cred ca s-au folosit ca primarul e in concediu pentru a ma da afara", ne-a povestit Iulian Popa, in apartamentul sau de evacuat. Prin acceptul vecinilor sai acesta doarme la subsol, astepind ca municipalitatea sa gaseasca o solutie umana pentru el.


Chiriasul nu avea apartamentul racordat la electricitate


Reprezentantii Primariei sustin ca batrinul nu si-a platit chiria pentru apartamentul de la nr. 32 timp de 4 ani, cu toate ca valoarea ei a fost intii 25 si apoi 32 lei, calculata in functie de pensia acestuia pe caz de boala. In anul 2008, Judecatoria Focsani stabilise rezilierea contractului, evacuarea lui Iulian Popa si obligarea acestuia sa achite debitul de 5.513 lei, la care se adauga suma pina la data evacuarii efective. "Desi sentinta civila nu a fost pusa in aplicare timp de 1 an si jumatate (chiriasul fiind pasuit in vederea achitarii debitelor) la data de 13.08.2010 s-a procedat la evacuarea acestuia. Precizam ca la data evacuarii, d-nul Popa Iulian figura cu urmatoarele debite: chirie locuinta: 7.315,24 lei, intretinere ENET : 8.887, 12 lei (exista dosar de executare si din partea SC ENET SA), intretinere CUP: aproximativ 9.000 lei (exista dosar de executare si din partea SC CUP SA) si cheltuieli executare : 2.500 lei. Toate bunurile mobile de valoare (televizor, casetofon, mobilier in stare functionala, tablouri, acte, haine) au fost ridicate de debitor si depozitate in locuinta unei cunostinte. Bunurile mobile degradate in proportie de 90% au fost ridicate si depozitate prin grija primariei. Apartamentul nu era racordat la reteaua electrica, peretii interiori erau distrusi in proportie de 95 % iar intreg apartamentul reprezenta per ansamblu un focar de infectie» , ne-a precizat Marian Mihu, reprezentantul Departamentului Comunicare din cadrul Primariei Focsani.


Necaz pentru unul, bucurie pentru altul


Municipalitatea se arata nemiloasa cu Iulian Popa, afirmind ca apartamentul va fi declarat liber din punct de vedere juridic, urmind a fi repartizat de Comisia sociala urmatorilor solicitanti din Lista de prioritati aprobata pentru anul in curs. Datoriile lui Iulian Popa vor fi recuperate prin popriri pe pensia lunara a acestuia. Si daca prin aceasta decizie municipalitatea pare a-si fi rezolvat o problema de recuperare a sumelor pe chirie, aruncarea in strada a fostului chirias nu face decit sa dea nastere unei noi drame. Iulian Popa cere edililor «sa fie ingaduitori si sa verifice uman situatia mea», dupa cum ne-a mai spus chiriasul de pe casa scarii. Popa povesteste ca daca statul roman i-ar fi recunoscut dreptul de proprietate asupra terenurilor mostenite de la parinti, nu s-ar fi ajuns la stringerea atitor datorii catre Primarie si societatile de utilitati. Iulian Popa a ajuns cu scrisori de nemultumire pentru neprimirea terenurilor pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.