Social

Permise anulate din cauza bolilor de care sufereau soferii

Raluca Manolache
16 aug 2010 3226 vizualizări
Patru soferi vrinceni au ramas, provizoriu, fara permis iar un altul l-a pierdut definitiv pentru ca s-au ales cu boli incompatibile cu sofatul u viitorii soferi vor fi reexaminati de o unitate sanitara autorizata daca dau semne ca sint bolnavi u o serie intreaga de bolnavi pot sofa doar cu aviz de la medic

Persoanele cu grave tulburari de vedere, auz sau cei care prezinta handicap locomotor ori sufera de boli cardiovasculare, neurologice sau renale au sanse minime de a mai ajunge soferi. Ministerul Sanatatii Publice doreste sa schimbe lista afectiunilor care sint incompatibile cu sofatul, motiv pentru care a intocmit un proiect de ordin in care sint mentionate aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Astfel, daca in cazul unui viitor sofer exista vreo indoiala cu privire la acuitatea sa vizuala, acesta va fi examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata. Medicii vor avea in vedere acuitatea vizuala, cimpul vizual, capacitatea vizuala in conditii de luminozitate redusa, sensibilitatea la lumina puternica si contraste, diplopia si alte afectiuni oculare care pericliteaza conducerea in conditii de siguranta. De asemenea, pierderea unui ochi echivaleaza cu interdictia de a mai conduce timp de sase luni, iar mai apoi se solicita avizul oftalmologilor. Vizate de lista bolilor interzise sint si persoanele cu handicap, in cazul carora se solicita un aviz medical. Persoanele cu dizabilitati vor trebui sa treaca de un test practic. Avizul acordat trebuie sa precizeze ce tip de modificare este necesara la masina si daca respectivul conducator are nevoie de un dispozitiv ortopedic. Si persoanele care prezinta tulburari grave ale ritmului cardiac au interdictie de a intra in posesia permisului, iar persoanele care au stimulator cardiac vor putea conduce numai cu avizul medicului. în cazul diabetului zaharat pentru care se urmeaza tratament medicamentos, intervalul dintre examinarile medicale nu trebuie sa depaseasca cinci ani. Noile norme mai prevad faptul ca diabeticii care sufera de episoade repetate de scadere a glicemiei si nu sint constienti de implicatiile acestei afectiuni nu vor mai primi permis auto. Si epilepticii vor obtine mult mai greu carnetul de conducere. Noile norme spun ca bolnavii care au avut o criza initiala sau izolata sau si-au pierdut cunostinta trebuie sfatuite sa nu conduca autovehicule, pentru acestia fiind nevoie de intocmirea unui raport medical de specialitate. La volan nu au voie nici bolnavii psihic diagnosticati.


Cinci soferi bolnavi au ramas fara permis


Politistii de la Serviciul Politiei Rutiere si medicii de familie din judet colaboreaza pentru a impiedica aparitia unor evenimente rutiere care s-ar putea produce din cauza soferilor care sufera de anumite afectiuni. De la inceputul anului politistii rutieri au retras cinci permise de conducere dupa ce fie medicii de familie, fie membrii familiei soferului au sesizat faptul ca acestia s-au imbolnavit si nu mai pot sofa in siguranta. In urma examinarilor efectuate de medicii legisti, doar unul dintre cei cinci soferi a ramas definitiv fara permis. "In momentul in care a constatat ca o persoana posesoare de permis de conducere prezinta afectiuni medicale prevazute in odonanta Ministerului Sanatatii, medicul de familie va solicita un examen de specialitate. In cazul in care se constata ca persoana in cauza este inapta medical pentru a conduce autovehicule, va comunica acest lucru Politiei Rutiere", precizeaza inspectorul principal Catalin Manea, de la Serviciul Politiei Rutiere. Medicii sint obligati sa raporteze aceste situatii pentru ca in caz contrar pot raspunde penal in fata legii. Cu toate acestea, in destul de putine situatii specialistii constientizeaza pericolul la care sint expusi participantii la trafic din pricina celor care si-au pierdut capacitatea de a sofa in siguranta. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.