Social

Tintarii ucigasi ataca mai ales copiii si batrinii

Raluca Manolache
14 aug 2010 954 vizualizări
Virusul West Nile ar putea fi transmis de turistii care vin din Bulgaria sau Grecia, tari in care au aparut cazuri mortale de meningita

Virusul raspindit de tintari, care a isterizat intreaga Europa, nu a ajuns pina la aceasta data in judetul Vrancea, insa nu este exclus sa fie adus de cei care isi fac vacanta in zonele afectate. Chiar daca virusul West Nile a facut victime in Bulgaria si Grecia, autoritatile sanitare de la noi sustin ca pericolul de imbolnavire nu este mare de vreme ce nu au aparut cazuri de meningita virala. "In Vrancea nu a fost inregistrat nici un caz de meningita cu virusul West Nile. Din acest motiv nu ne aflam printre judetele santinela pentru supravegherea acestui tip de meningita", spune dr. Marina Maiorov, sefa compartimentului de supraveghere si control boli transmisibile din cadrul Directiei de Sanatate Publica. Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii a transmis in toate judetele o alerta epidemiologica prin care se solicita o atentie sporita in cazul pacientilor diagnosticati cu meningita. "Dupa decesele inregistrate in Grecia si Bulgaria, Ministerul Sanatatii ne-a solicitat sa crestem vigilenta in cazul pacientilor diagnosticati cu meningita. Trebuie sa urmarim si daca persoanele respective vin din zonele afectate deja", a mentionat dr. Floarea Constantin, specialist in cadrul DSP. Chiar daca virusul a ocolit pina acum judetul, specialistii in sanatate recomanda populatiei sa evite, pe cit posibil, expunerea la tintari. Este recomandata, de asemenea, impiedicarea patrunderii tintarilor in locuinte. Si dezinsectia este foarte importanta, insa nu toate primariile din judet au avut in buget banii necesari pentru aceste actiuni menite sa nimiceasca insectele. Meningita West Nile este o boala infectioasa grava cauzata de patrunderea virusului West Nile in zona meningelui, membrana care acopera creierul, si a lichidului cefalorahidian. Se transmite prin intermediul tintarilor, nu de la om la om, si apare de obicei la 3-14 zile de la contactul cu virusul. Primele semne de meningita West Nile sint febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri articulare sau musculare. In cazul aparitiei acestor simptome se impune imediat prezentarea la medic. August este luna "de virf" in infectiile cu virusul West Nile. Boala tinde sa afecteze mai degraba copiii si batrinii, care au o rezistenta mai scazută la virus. (Raluca MANOLACHE)


  • Atentie si la intepaturile de albine!


  • Temperaturile foarte ridicate "agita" si insectele care devin tot mai agresive. Nu de putine ori medicii de la Ambulanta au trebuit sa intervina dupa ce unele persoane au fost intepate de albine, viespi si au prezentat o reactie anafilactoida. "Persoanele alergice trebuie sa se fereasca de albine deoarece canicula irita aceste vietuitoare. Primele simptome care ar putea aparea in cazul reactiilor alergice sint mincarime, roseata, eruptii maculare, usor iesite in relief, edem al buzei superioare, deficit de respiratie, hipotensiune, senzatie de moarte iminenta. In astfel de cazuri trebuie intervenit rapid", arata dr. Danut Ceamburu, medic la Ambulanta. (R. M.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.