Social

Inapoi la avorturi... Nu se mai dau contraceptive gratuite

Raluca Manolache
10 aug 2010 971 vizualizări
Directia de Sanatate Publica a solicitat 4.000 de folii de anticonceptionale dar nu s-a primit un raspuns favorabil de la minister u Activitatea noastra este foarte afectata , spune dr. Catalin Groza

Cabinetul de planificare familiala din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon"Focsani a fost lasat fara o parte din obiectul muncii de catre Ministerul Sanatatii. De mai bine de trei luni, pacientele cabinetului nu mai beneficiaza de contraceptive in mod gratuit pentru ca ministerul nu a mai trimis nici o pilula anticonceptionala in cadrul Programului National de Contraceptie. Chiar daca Directia de Sanatate Publica (DSP) a solicitat 4.000 de folii, pina la aceasta data nu s-a primit nici un raspuns favorabil de la Bucuresti. "S-au solicitat 4.000 folii de anticonceptionale pentru anul acesta dar am fost anuntati in nenumarate rinduri ca nu ne pot onora solicitarile. Pina in prezent nu avem informatii ca Ministerul Sanatatii ar fi achizitionat pilule contraceptive pentru asigurarea gratuitatii in cadrul programului", a precizat dr. Alin Lazea, consilier de specialitate in cadrul DSP. Asa se face ca cele aproape 1.000 de femei care primeau pe trimestru pilule in mod gratuit sint puse acum in situatia de a le cumpara. "Femeile care au venit la cabinet au fost indrumate sa cumpere din farmacii acelasi produs sperind ca in perioada aceasta situatia sa revina la normal. Produsul se gaseste insa greu in farmacii. In urmatoarea perioada solutia va fi sa trecem pe un alt produs care are aceeasi compozitie, pina cind ne vom relua activitatea. Cele care au dorit si au indeplinit conditiile au trecut la contraceptia injectabila. Activitatea noastra este foarte afectata, ne pierdem clientela", spune dr. Catalin Groza, medic specialist medicina generala sexologie-sanatatea reproducerii.


Folositi prezervativul


în aceste conditii, femeile care vin la cabinet si au un venit redus fie isi cumpara anticonceptionalele, fie renunta sa se protejeze si spera ca nu li se va intimpla nimic. Pe fondul acestor probleme medicii cred ca va creste din nou numarul de avorturi. Specialistii de la planificare familiala spun insa ca doamnele pot beneficia insa de contraceptive injectabile sau isi pot monta sterilet. DSP mai are in stoc peste 1.000 flacoane de contraceptive injectabile, 10 sterilete si peste 8.000 de prezervative. Programul de distribuire a anticonceptionalelor gratuite a demarat, dintr-o initiativa a MS, inca din anul 2004, ca o masura a reducerii numarului de avorturi. La cabinetul de planificare familiala se mai poate face, in mod gratuit, vaccinul impotriva HPV. Acesta se administreaza in cadrul campaniei de vaccinare impotriva HPV, virus responsabil de aparitia cancerului de col uterin. De acest ser pot beneficia fetele cu virste cuprinse intre 12 si 24 ani. Si femeile cu virsta peste 24 de ani se pot imuniza gratuit, insa numai dupa ce primesc recomandarea unui ginecolog. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.