Social

Pastrati flacara dragostei vie!

Dana Chiorescu
7 aug 2010 1208 vizualizări
Despre dragoste si alte... lucruri marete

Va puteti imagina macar o clipa cum ar fi viata dumneavoastra fara dragoste? Ati avut vreodata succes profesional in absenta EI, realizari intr-un desert al sufletului? Ati fost multumiti? V-a fost suficient? Puteti sa o inlocuiti cu ceva?

Si totusi ce este dragostea? Daca intrebam un tinar ce simte cind este indragostit, cu siguranta ne va vorbi despre fluturi in stomac, stare de visare, de plutire, de inceput. Oare despre acelasi lucru ne-ar vorbi doi batrinei care si-au petrecut jumatate din viata lor impreuna si care se iubesc si la fericita lor virsta?

Dincolo de atractia predominant hormonala pe care o simtim la inceputul unei relatii "" subterfugiu folosit de natura pentru a-si asigura perpetuarea speciei "" si care dispare la un moment dat, ramine un bagaj intreg de sentimente mult mai profunde: admiratie, respect, daruire, incredere si chiar curiozitate - curiozitatea de a descoperi bogatia din sufletul si din mintea celuilalt. Iar pentru asta e nevoie de o viata! Sau poate mai mult...

Intr-o societate in care cuplurile se fac si se desfac pe banda rulanta, iar media prezinta acest fapt ca fiind cel mai firesc din lume, ne este greu sa ne imaginam ca exista cupluri care ajung la virste inaintate tinindu-se de mina, privindu-se in ochi, spunindu-si cuvinte frumoase! Ce cuvinte frumoase se mai pot spune dupa 30, 40 de ani de convietuit impreuna? Nimic mai simplu! Cum va suna: "Am intotdeauna incredere in deciziile tale dragul meu!" sau "Ce frumosi sint nepotii nostri!"? Da, sint dovezi de dragoste! De dragoste profunda si impartasita!

Indiferent ca vorbim despre dragoste la 20 de ani sau la virsta senectutii, acest sentiment inaltator scoate la suprafata tot ce avem mai bun in noi. Iubind, daruim neconditionat si primim ca o consecinta. Este cea mai sigura dovada ca iubim atunci cind vrem sa ii oferim totul persoanei iubite si nu plecam de la nevoile noastre catre nevoile ei.

Dragostea nu este o strada cu sens unic. Este cu dublu sens: nu poti veni daca nu ai plecat, nu poti primi daca nu ai oferit! Oricum nu pe termen lung...

Pentru orice relatie e nevoie de doi. Nimic din ceea ce se intimpla nu este meritul sau vina exclusiva a unuia dintre parteneri. Orice relatie e un sistem si orice schimbare intr-unul dintre cei doi parteneri va determina schimbari in celalalt. In bine sau in rau, din pacate.

Nu asteptati de la celalalt sa intruneasca calitatile unui semizeu! Este totusi un om, cu calitatile si defectele sale, ca oricare dintre noi. Puneti in balanta toate acestea pentru a afla adevarata sa valoare.

Nu asteptati sa va citeasca gindurile, ca semn al dragostei ce vi-o poarta. Spuneti-i clar, frumos, nu imperativ, ceea ce asteptati de la el/ea.

Impartasiti-i celui iubit ceea ce simtiti pentru el. Nu asteptati ocazii, nu sint necesare cuvinte mari. E suficient un zimbet incurajator care sa spuna: "Ma bucur ca sint linga tine, imi place ceea ce esti si ce faci, imi place viata mea cu tine!"

Acordati-va timp doar pentru voi doi! Plimbati-va, tineti-va de mina! Rideti! Ascultati muzica! E uimitor cita bucurie aduce sufletului un ris sanatos, cita caldura primiti dintr-o stringere de mina, cita liniste picura in inima o muzica buna ascultata cu cel drag! Dansati! Viata este un dans in doi! Exersati-i pasii in fiecare zi! Traiti in ritm de dans!

Cind va este mai greu, cind credeti ca sentimentele sint puse la incercare sau negura grijilor de fiecare zi a stins dragostea ce i-o purtati partenerului, redescoperiti inceputurile! Amintiti-va ce v-a legat si va leaga, revedeti cu ochii mintii sau privind fotografii cele mai frumoase momente petrecute impreuna. Si nu uitati: sint firesti si aceste perioade. Poate tocmai aceste momente de cumpana, de rascruce, va fac sa evaluati si sa apreciati mai mult ceea ce simtiti unul pentru celalalt.


Desigur, v-ati saturat sa auzi stereotipele retete de succes, de genul: "Sarbatoriti dragostea in fiecare zi"! Si totusi acesta este adevarul. Dragostea, ca orice arde, neintretinuta, se stinge. Dincolo de sfaturile cu care v-ati obisnuit: comunicati, surprindeti-va, faceti-va cadoduri - perfect adevarate de altfel, nimic de zis - trebuie sa stiti ca acestea trebuie sa vina din suflet si in mod constant.


Dragostea e vie! Este intr-o continua schimbare, odata cu voi, cei ce nutriti acest sentiment. Adaptati-va fiecarei etape si fiecarei schimbari ce apare in cadrul cuplului. Fiti pregatiti sa o primiti in fiecare anotimp al ei, fie cu gust de muguri - la virsta inocentei, fie cu gust cald, dulce, implinit - in vara vietii!


Psiholog Dana Chiorescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.