Social

Am renuntat la greva din cauza saraciei!

Ziarul de Vrancea
23 nov 2005 936 vizualizări
Razboiul psihologic continua: sindicalistii le cer profesorilor sa mai reziste, in ciuda presiunilor venite din partea parintilor si a elevilor. Potrivit statisticilor ISJ, aproape 62% din dascali au mai ramas fideli protestului. Lipsa banilor pentru sarbatorile de iarna i-a determinat pe unii profesori sa revina la catedra, iar altii au decis sa reia lectiile pentru ca elevii sa faca fata examenelor. Daca la Gologanu, Virtescoiu, Tifesti sau Andreiasu se pun note de citeva zile, clopotelul suna de azi si pentru elevii din alte comune vrincene.

Cadrele didactice continua greva generala, aflata in acest moment in a treia saptamina. Liderii celor patru federatii sindicale din invatamint au anuntat ieri ca nu vor semna acordul cu Guvernul, la decizia colegilor din teritoriu. Sindicalistii afirma ca profesorii nu vor intra la cursuri, pina nu vor avea parte de negocieri "reale". Liderii considera oferta guvernantilor jignitoare, atita timp cit au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale. In aceste conditii, profesorii spun ca nu vor ceda pina nu vor obtine o crestere a salariilor pentru anul viitor. Cadrele didactice nu mai par dispuse sa accepte o viata plina de compromisuri, de aceea au facut un nou apel la elevi si parinti, pentru a intelege criza creata in sistemul de invatamint. Reprezentantii celor patru federatii reprezentative au anuntat ca pina si profesorii care iesisera din greva vor relua protestul. Este insa de vazut cit vor mai rezista dascalii din teritoriu. Dupa ultima consultare a sindicalistilor vrinceni, peste 70% din dascali s-au angajat pentru continuarea grevei generale. Cu toate acestea, numeroase cadre didactice din mediul rural s-au intors luni la catedra. Sindicalistii le cer profesorilor sa mai reziste "pe baricade", pentru a putea beneficia de salarii mai mari. "Ne pregatim sa continuam greva, asa cum s-a hotarit la nivelul federatiilor, prin nesemnarea acordului cu Guvernul. Cu aceasta ocazie vrem sa facem un apel si catre colegi, in special catre cei din mediul rural, pentru a fi alaturi de noi. Daca unii gasesc chiar acum sa renunte la protest, dupa doua saptamini de greva, e chiar pacat", a afirmat si Constantin Grigore, presedintele SLI Vrancea.


Din ce in ce mai multe scoli rurale au inceput sa cedeze


Desi majoritatea profesorilor continua sa nu se intoarca la cursuri, o parte dintre acestia au reluat predarea si notarea de mai bine de o saptamina. Potrivit statisticilor Inspectoratului Scolar, transmise ieri la Ministerul Educatiei, aproape 62% dintre dascalii vrinceni mai sint in greva, majoritatea acestora fiind din mediul urban. Nu mai putin de 1.722 de profesori vrinceni, dintr-un total de 4.529, s-au intors insa la catedra. 1425 dintre acestia sint de la tara. In 33 de unitati de invatamint din mediul rural se invata la la ora actuala, in timp ce la oras "spargatorii de greva" pot fi gasiti pe ici pe colo. In unele localitati, precum Andreiasu, Dumitresti, Gologanu, Virtescoiu sau Tifesti, dascalii au hotarit sa-si sustina colegii numai moral si au revenit in formula completa la catedra. Chiar daca majoriatea sint aratati cu degetul de colegii din alte scoli, ei se apara spunind ca lipsa banilor i-a facut sa se reintoarca la cursuri. Un alt motiv al renuntarii la proteste ar fi elevii din anii terminali, care in vara au examene si pentru care recuperarea materiei va fi destul de dificila. Profesorii care au reluat cursurile povestesc ca multi dintre copii si parintii acestora au venit la ei in primele zile de greva si i-au rugat sa revina la clase. "Am inceput cursurile de o saptamina si am facut acest lucru la presiunea parintilor si a copiilor. Timp de o saptamina au venit la mine la poarta sa ma intrebe daca vin sau nu la scoala. Sintem in continuare alaturi de colegii care fac greva, dar nu s-a mai putut sa stam acasa. De la invatamint se cere calitate. Dar daca pierdem atita materie, ce vom face cu simularea pentru clasele a VIII-a, cu examenele? Elevii din Gologanu nu isi permit sa se pregateasca in particular! Ma doare sufletul daca nu se invata, iar noi vrem si note bune la examene care sa le permita copiilor de aici sa concureze cu cei de la Focsani. La noi la scoala sint o suta de copii si 22 de cadre didactice. Doar profesorul de limba franceza continua greva, restul a venit la cursuri", ne-a spus Lina Grama, directoarea Scolii cu clasele I-VIII Gologanu.


"Invatamintul traieste din credite"


Altii dascali s-au gindit la faptul ca nu vor fi platiti pe perioada grevei. Profesorii spun ca nu-si permit sa stea acasa, cind salariile nu le ajung nici pentru strictul necesar. "Am revenit la cursuri lunea trecuta. Profesorii au probleme financiare, dar sint de acord cu revendicarile. Cum sa traiesti cu 3-4 milioane si sa nu-i iei si pe acestia? Situatia financiara ne-a obligat! Este rusinos, dar acesta este adevarul! Vom recupera materia pierduta, daca se va hotari sa venim simbata, vom veni. Am revenit la catedra si pentru elevi. La noi sint 180 de copii si 24 de cadre didactice, iar toata lumea a venit la cursuri", ne-a spus si Rodica Dodoiu, directoarea Scolii Tifesti. Si dascalii de la Grupul Scolar Dumitresti vor relua de azi cursurile. Chiar daca timp de doua zile o parte dintre copii si profesori au venit si au mai discutat, fara a se face cursuri, de astazi profesorii vor semna in condica de prezenta. Motivul pentru care cei 30 de dascali din Dumitresti au revenit la catedra este unul invocat de majoritatea profesorilor: saracia si ratele la banci. "De astazi se reiau cursurile. 99% din cadrele didactice vor veni la cursuri si ii anuntam si pe toti elevii. Am venit si ieri si alaltaieri dar nu s-au ore, i-am supravegheat pe cei citiva elevi care au venit la scoala. Am renuntat la proteste din cauza saraciei. Traim din credite, sintem datori ... invatamintul traieste din credite si nu ne permitem sa stam fara salarii. Elevii din anii terminali vor ntimpina si ei greutati in privinta recuperarii. Si daca ne platesc si daca nu, vom recupera materia pierduta. La noi invata 485 de elevi si predau 30 de cadre didactice", ne-a spus si un reprezentant al Grupului Scolar din Dumitresti, care dorit sa ramina in anonimat. La Andreiasu cursurile s-au reluat de miercuri si decizia a fost influentata de materia destul de consistenta care va trebui recuperata. "Multi copii vin de la distante mari si nu le este la indemina sa vina in week-end sau sa stea peste program pentru ca nu mai au cum sa ajunga acasa in siguranta. Decizia colegilor a fost datorata si de materia care trebuie recuperata. S-au reluat cursurile la Andreiasu de Sus, la Andreiasu de Jos, Rachitasu, Butucoasa, Chitila", ne-a spus si Geanina Simion, director coordonator la Scoala din Andreiasu de Jos. (Iulia CRETU, Camelia STANILA)



Ministrul Educatiei face din nou apel la profesori


In urma refuzului sindicatelor de a semna acordul cu Guvernul, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a adresat un nou apel la cadrele didactice, pentru ca acestea sa revina la catedra. Oficialul le-a cerut dascalilor sa se gindeasca si la elevi, carora le este luat dreptul la educatie. De asemenea, Mihail Hardau sustine ca in urma negocierilor s-au cistigat 5% din PIB, ceea ce este o mare realizare pentru sistemul de invatamint. "Sint, la rindul meu, cadru didactic si stiu care sint greutatile cu care se confrunta profesorii. Dar sint, pe de alta parte, constient ca elevii au dreptul si trebuie sa invete pentru a putea obtine performante. (...) Trebuie sa fim constienti ca, incepind din acest moment, continuarea grevei declanseaza o perioada critica, iar efectele vor fi extrem de greu de imaginat si mai ales de recuperat. Tocmai de aceea, noi facem un nou apel profesorilor sa intre la clasa. Sintem deschisi dialogului si e de datoria noastra sa gasim impreuna modul de iesire din aceasta criza", spune ministrul Educatiei. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.