Social

Adolescenta - editia bilingva a dezvoltarii umane

Dana Chiorescu
31 iul 2010 985 vizualizări
Adolescenta este perioada marilor transformari biologice, psihologice si sociale. Este tranzitia de la stadiul de copil la cel de adult si, ca orice perioada de tranzitie, este caracterizata de mari tulburari, de mari lupte interioare.

Venind din universul protejat al copilariei, o perioada profund securizata si securizanta pentru majoritatea indivizilor, in care copilul functioneza mai mult ca extensie a parintilor, confruntarea cu demonii vietii de adult nu e deloc usoara. Este trecerea in sfera maturitatii unde luam decizii singuri si suportam consecintele, unde realitatea ne arata ca binele nu intotdeauna invinge (cel putin pe moment), unde avem asteptari mari de la noi si de la ceilalti.

Una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confrunta parintii din toate timpurile, de la noi sau de oriunde din lume, o reprezinta relatia cu copiii lor ajunsi adolescenti. Odata intrati in aceasta perioada totul se perturba, apele ies din matca, copilul pina atunci linistit, docil, devine razvratit si nimic nu ii mai convine. Orice canal de comunicare cu copilul devenit adolescent pare sa se inchida, orice incercare de apropiere pare sa esueze. Cei mai multi parinti se simt depasiti de situatie in aceasta etapa.

Pentru a gasi iesirea din acest labirint, haideti sa zugravim tabloul acestei perioade unice si misterioase din dezvoltarea umana.

Adolescenta este, fara indoiala, perioada vietii in care schimbarile de anatomie si de fiziologie sexuala sint cele mai importante. Procesele biologice constau in secretia brutala de hormoni, care declan¬seaza puseul de crestere si transformarea sexuala. Mari adapari psihologice insotesc aceste numeroase schimbari fizice. Acceptarea modificarilor propriei imagini, cautarea identitatii proprii in raport cu sine si cu ceilalti, gasirea unei identitati vocationale si rezolvarea conflictelor cu caracter sexual sint tot atitea adaptari de realizat.

Reactiile la variatiile propriei imagini merg de la neliniste cu privire la procesul maturizarii pina la satisfactia de a avea un corp adult. Baietii sint deseori nelinistiti cu privire la marimea penisului si a testiculelor, corelind acest fapt cu virilitatea si cu performanta sexuala. Fetele sint nelinistite de dezvoltarea sinilor lor si de aparitia menstruatiei, de iregularitatea acesteia, mai ales daca aceasta este diferita de ceea ce experimenteaza colegele lor.

De asemenea, este o perioada importanta din punct de vedere al dezvoltarii profesionale, a carierei. Este momentul in care tinarul decide pe ce drum va merge in continuare, ce profesie isi alege.


O calatorie in timp


Daca pina acum nu ati reusit sa intrati in "atmosfera" va propun o calatorie in timp: asezati-va comod intr-un fotoliu, in liniste, si incercati sa retraiti cu ochii mintii aceasta etapa din viata dumneavoastra. Amintiti-va problemele pe care le-ati intimpinat, discutiile pe care le aveati cu parintii, care erau subiectele pe care nu picati de acord, ce va deranja cel mai mult la ei... Va amintiti cum va simteati cind fata vi s-a umplut de cosuri? Dar de felul in care tremurati numai la gindul ca veti merge la prima intilnire"¦ mai altfel, prima intilnire din viata dumneavoastra de adult"¦ in care aveati senzatia ca se asteapta minuni de la dumneavoastra? Va amititi de teama de a nu fi suficient de bun pentru persoana pe care o iubeati? Sau poate de jena ca sinii va sint prea mari sau insuficient dezvoltati prin comparatie cu nu stiu care colega? Dar de groaza in fata viitorului? Incotro o sa o apuc? Ce o sa devin? Voi lua examenele? Voi face fata indatoririlor de adult? Cite astfel de intrebari mai pot fi insiruite"¦

Principala intrebare pe care si-o pune un adolescent si la care incearca din rasputeri sa isi raspunda este "Cine sint???"

Privind toate acestea, vi se pare ca pentru un adolescent este usor? Realizati de cite experiente ati avut nevoie pina a defini cine sinteti, care sint capacitatile si limitele dumneavoastra? De cite drumuri incepute a fost nevoie pentru a va gasi adevaratul drum? Daca cineva v-a spus: "Acesta este drumul pe care trebuie sa-l urmezi!" ati fost convins? Ati pasit cu toata increderea pe acel drum, doar pentru ca v-au spus parintii? Nu ati dorit sa incercati, sa verificati, sa va vedeti propriile trairi? Cum v-ati simti daca cineva drag, la care tineti mult, v-ar incarca, v-ar impovara cu asteptarile sale? Daca v-ar spune: "Vreau sa fii scriitor!" desi nu aveti nici cea mai mica atractie sau talent pentru acest domeniu, oare nu veti fi impartit intre dorinta de a-i face o bucurie celui iubit si propriile dorinte si chemari launtrice?

Marea problema a parintilor este ca sufera de un soi de amnezie. Odata ajunsi parinti, experienta anterioara pare a se fi sters cu buretele, definitiv din constiinta lor. Nu mai stiu prin ce au trecut, nu mai stiu ce si-au dorit, copii sau adolescenti fiind, stiu doar ce vor pentru copiii lor. Ca si cum copilul este un bun asupra caruia putem decide. De cite ori nu am auzit mame adresindu-se copiilor lor, nervoase fiind, cu socanta replica: "eu te-am facut, eu te omor". Departe de a avea un sens propriu, aceasta expresie ascunde un mare adevar despre felul in care unii parinti isi vad relatia cu copiii proprii: o relatie cu unic sens, in care parintele are drepturi nelimitate, un fel de stapin absolut al copilului - marioneta.


Fiti prietenul lui si va fi prietenul dumneavoastra!


Nu asteptati sa ajungeti parinti de adolescenti pentru a crea o relatie cu copilul dumneavoastra. De multe ori neintelegerile majore sint rezultatul atitudinii sau lipsei de atitudine a parintilor de pina in acest moment.

Unul din factorii cu o influenta majora in determinarea comportamentului individului la orice virsta, dar cu precadere la virsta adolescentei, este anturajul. Pentru a evita sau macar diminua influentele negative ale acestuia asupra adolescentului dumneavoastra trebuie sa stiti cu ce va confruntati. Este important sa cunoasteti persoanele cu care isi petrece timpul dar fiti diplomat. Invitati-i prietenii la un gratar de sfirsit de saptamina, sau intr-o excursie la munte, organizati-i petreceri acasa"¦ Imaginatia dumneavoastra si ocupatiile lui va vor da mult mai multe solutii prin care puteti sa culegeti informatii si sa analizati prietenii copilului dumneavoastra. Atunci cind nu va plac, nu ii comunicati direct, nu atacati frontal. Incurajati-l sa va povesteasca despre prietenii lui si cautati cele mai subtile modalitati de a-i comunica punctul dumneavoastra de vedere. Speculati orice intimplare pe care vi-o relateaza care va poate sustine opinia.


Comunicati, ascultati si nu tineti prelegeri!


Nu reactionati imediat sau virulent atunci cind va marturiseste ceva cu care nu sinteti de acord. Trageti aer in piept, numarati in gind pina la 10 si raspundeti abia dupa ce ati cintarit raspunsul. Nu o faceti sub impulsul primului gind! Daca nu stiti exact cum sa reactionati, aminati discutia. Pregatiti-o ca pe o tema, informati-va si oferiti exemple.

Pentru a-l ajuta sa constientizeze pericolul la care se expune in anturaje periculoase, drogindu-se, urcindu-se beti la volan, strecurati-i filme din care poate trage singur concluzii. Impactul vizual este mult mai mare decit o prelegere tinuta pe ton condescendent.


Tratati-l cu respect si va va trata cu respect!


Nu ii cotrobaiti in agende, in telefoane, in jurnale, nu dati buzna in camera lui. Chiar daca vreti sa fiti informati, fiti discreti.

Nu ii stirbiti personalitatea, cu atit mai putin cind se afla in compania prietenilor. Nu va va ierta! Este la virsta la care se considera matur si vrea sa i se recunoasca dreptul acesta. Cu cit veti insista sa il tratati ca pe un tinc pentru care dumneavoastra trebuie sa decideti in continuare, cu atit revolta lui va fi mai mare si dorinta de a vi se impotrivi, de a face totul pe dos. Paradoxal, comportamentul adolescentilor se aseamana cu cel al copiilor foarte mici. Daca vrei sa ii intaresti un comportament unui copil mic, panicheaza-te atunci cind el face ceva cu care nu esti de acord (daca injura si toata lumea sare "vai, mama, nu este frumos!" "" va folosi injuratura de cite ori va dori sa va atraga atentia). In cazul adolescentilor teribilismul este o caracteristica definitorie.


Sexualitatea este parte integranta din viata noastra


Asigurati-va ca in familie dar si la scoala primeste toate informatiile legate de schimbarile sexuale in maniera cea mai clara. Nu va sfiiti sa abordati acest subiect cu fiul/fiica dumneavoastra. Impartasiti-i din temerile dumneavoastra adolescentine. Vorbiti-i despre re¬latiile sexuale care trebuie avute a¬tunci cind poti sa-ti asumi consecintele lor, invatati-l cum sa se pro¬tejeze si cum sa mentina igiena corporala, precizati-i care sint pericolele si cum pot fi ele evitate. Numai asa ii veti transmite mesajul ca sexualitatea face parte din existenta noastra, din normalitate, nu este subiect tabu, iar in dumneavoastra are un confident si un prieten de nadejde.

Fiti indulgent si intelegator. Nu il pedepsiti/ mustrati/ cicaliti pentru orice nimic. Pastrati-va arsenalul pentru fapte care chiar merita sanctionate. O anumita tunsoase, piercingul sau o formatie ce dumneavoastra nu o agreati nu sint motive de cearta. Mai bine sfatuiti-l sa nu isi aplice piercinguri in medii nesterile. Va aprecia deschiderea dumneavoastra si astfel il feriti si de o posibila infectie daca va face o astfel de interventie pe ascuns. Si nu va temeti, e temporar. E doar un mod de a-si manifesta apartenenta la grup.



A fi parinte este cea mai grea meserie, din pacate pentru care nu ne pregateste nimeni. Ba mai mult, avem impresia ca totul o sa vina de la sine, o sa stim la momentul potrivit ce avem de facut. Din nefericire, uneori facem aceleasi greseli pe care le-au facut si parintii nostri, uitind ce am gindit, ce am facut, cum am reactionat copil sau adolescent fiind. Daca vom incerca sa ne intoarcem, cu mintea si cu sufletul in timpul acelor ani, poate vom gasi si solutia problemelor de comunicare pe care le avem cu copiii nostri. Conditiile de mediu sint cu totul altele, pericolele la care sint expusi copiii nostri sint mult mai mari si mult mai frecvente, dar nelinistile sufletului au ramas aceleasi.

A educa un copil este o arta! Nu exista solutii universale, asa cum in medicina nu exista boli ci pacienti. Fiecare copil, indiferent de virsta, este unic, are gindurile, sentimentele, asteptarile si dorintele lui. Apropiati-va de sufletul lui! Ajutati-l sa isi gaseasca propriul drum, sa-si descopere propria identitate. Nu ii spuneti ce e bine pentru el, ci ajutati-l sa afle singur. Decizia este a lui.


Adolescenta este perioada cautarilor, este perioada marilor vise. Nu le taiati aripile! Nu asteapta de la dumneavoastra raspunsuri la intrebarile lor ci un insotitor. Fiti acolo pentru copiii dumneavoastra! Dati-le siguranta ca aveti oricind un brat pe care sa se poata sprijini, o ureche care sa ii auda, un suflet care sa rida si sa plinga alaturi de ei si o infinita dragoste! Este tot ceea ce ei cer de la dumneavoastra!


Psiholog Dana Chiorescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.