Social

Hotel sau spital de urgenta

Liliana Nenciu
19 nov 2005 887 vizualizări
Zilele de tratament ale pacientilor fara asigurare sint platite din banii spitalului. Oamenii strazii sint "clienti" fideli ai spitalului in fiecare iarna

Odata cu venirea frigului, Spitalul Judetean de Urgenta devine locuinta provizorie pentru cei care nu au un acoperis deasupra capului. Medicii sint obligati sa acorde ingrijire medicala tuturor persoanelor care prezinta afectiuni considerate urgente medicale, indiferent daca acestea au asigurare medicala sau nu. Internarea unui om al strazii presupune insa cheltuieli in plus care nu sint decontate de Casa de Asigurari de Sanatate deoarece aceste persoane nu au asigurare medicala. "Iarna sint cheltuieli foarte mari deoarece Ambulantele vin zilnic si aduc persoane de pe strada care se imbolnavesc din cauza frigului. Nu avem cum sa-i lasam pe strada deoarece afectiunile de care sufera se pot agrava si tot noi, medicii, sintem trasi la raspundere. Este o cheltuiala in plus care nu este decontata de CAS, mai ales ca cei mai multi nu au acte de identitate si nu pot fi trecuti in baza de date", a declarat dr. Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani. Potrivit legii asigurarilor sociale de sanatate, neasiguratii beneficiaza de ingrijire medicala gratuita doar pentru primele trei zile de spitalizare, insa, cel mai adesea, aceasta perioada se prelungeste chiar si pina la doua luni. "Cei mai multi sint adusi de prin santuri, iar acum, cind ploua sau cind ninge, sint plini de noroi. Multi au diferite boli de piele datorate mizeriei si nici nu ne putem apropia de ei. Unele persoane vin in stare de ebrietate", spun infirmierele care se ocupa de igienizarea acestor bolnavi. Cel mai frecvent, oamenii strazii sufera de afectiuni pulmonare, digestive, cardiace si psihice, dar prezinta si degeraturi sau infectii datorate conditiilor mizere in care stau. Medicii mai spun ca acesti pacienti nu mai vor sa plece din spital deoarece nu u unde sa se duca, iar unitatea devine iarna un fel de azil. Medicii de la sectia de Boli Interne sint cei mai solicitati in aceasta perioada deoarece aici bolnavii pot sta internati o perioada mai lunga de timp. Sefii unitatii spun ca aglo eratia se datoreaza faptului ca in judet nu exista spitale cu specific social care sa se ocupe exclusiv de aceste cazuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.