Social

5 decembrie - Ziua Internationala a Voluntariatului - Filiala de Cruce Rosie Vrancea işi celebrează voluntarii

Ziarul de Vrancea
4 dec 2018 2207 vizualizări

Voluntarii Filialei de Cruce Rosie Vrancea au ales ziua de 5 decembrie 2018 sub motto-ul 'Dreptul la viata este sfant!" pentru a se intoarce la istoria de acum 100 de ani pe urmele Reginei Maria, pe dealul Ciresoaia, in apropierea localitatii Slanic Moldova, judetul Bacau.

 ''Ciresoaia'', locul unde Regina Maria a visat ''Romania  Mare''

            Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania s-a infiintat si a primit recunoasterea Comitetului International al Crucii Rosii la 4 iulie 1876, la doi ani dupa aderarea tarii noastre la Prima Conventie de la Geneva, pentru ameliorarea situatiei ranitilor si bolnavilor din fortele armate aflate  in campanie.

            Centenarul Romaniei nu poate fi comemorat fara  una din figurile centrale ale evenimentelor din anul Marii Uniri 1918 - Regina Maria.

            Cel mai mare eveniment al celor 100 de ani a fost fara doar si poate Unirea de la 1 Decembrie 1918. Dar acest drag moment din istoria tarii, a fost precedat de jertfele armatei romane, armata formata din tarani si intelectuali/ invatatori si preoti, oameni pregatiti sa apere hotarele tarii in Primul Razboi Mondial. Dupa 2 ani de neutralitate, dupa multe ezitari, avand un sustinator cu viziune politica in Regina Maria, Romania intra in aceasta groaznica conflagratie la 15 august 1916. Ea are un rol hotarator  in decizia regelui Ferdinand si a primului ministru I.C Bratianu sa paraseasca starea de neutralitate si sa intre in razboi alaturi de Antanta.

            Multe jertfe, multe vaduve si multi orfani, multe pierderi materiale dar, dupa 2 ani, razboiul creaza premizele indeplinirii unui mare vis al romanilor - unirea Transilvaniei cu Romania, ulterior si a Basarabiei, Bucovinei de Nord, Maramuresului, Crisanei si Banatului.

            Crucea Rosie este responsabila si onorata sa omagieze eroii neamului romanesc si pe Regina Maria, care si-a primit si binemeritatul renume de "Mama Ranitilor", "Regina soldat" si "Singurul barbat al Romaniei" pentru ca in acea perioada societatea caritabila era sub patronajul sau.

            In 1915 Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie Romana aproba fuziunea cu Societatea de Cruce Rosie a doamnelor din Romania, devenind in felul acesta o organizatie deschisa si pentru femei. Regina Maria a adresat romanilor urmatorul mesaj:

            "Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace ca si in razboi, nu trebuie sa piara.Cu toti, de la mic la mare, sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste."

         Regina Maria devine sufletul si antreprenorul(daca folosim un termen modern) al acestei societati.

            In timpul razboiului, merge pe front alaturi de soldati, vorbeste cu soldatii, ii incurajeaza si le alina suferintele in cele 58 de spitale de campanie ale Crucii Rosii pe care le-a infiintat. Deschide cantine pentru orfani, ajuta vaduvele de razboi, pregateste tinere doamne pentru activitatea de surori voluntare de Cruce Rosie, asigura asistenta pentru prizonierii de razboi ca sa ajunga la casele lor.

            Un merit deosebit il are in stabilirea relatiilor cu alte Societati Nationale de Cruce Rosie, mai ales cu cea din Rusia, Anglia,SUA,etc.  de unde se primesc ajutoare.

            Pe linia frontuluidin Moldova, unde casa regala si guvernul se retrasesera in aceasta perioada, Regina Maria este prezenta aproape zilnic.

            Intr-o astfel de vizita ajunge la Ciresoaia, un platou muntos, nu departe de Slanic Moldova, unde armata se pregatea pentru un mare asalt. Locul este cunoscut astazi ca "Masa Reginei Maria", pentru ca ea va lua masa cu soldatii pe taluzul transeelor in august 1917.

            Nu dupa mult timp aici mor peste 2800 de soldati. Cine calca pe pamantul acesta, calca pe un mormant. Din pacate putini romani stiu despre acest loc si nici in scrierile istorice nu este amintit prea mult.

            De aceea voluntarii de la Crucea Rosie Vrancea si-au propus sa nu treaca cu vederea rolul acestor eroi si al reginei Maria in efortul de intregire a neamului.

            In ziua de 5 decembrie 2018, un grup de 25 de voluntari, condusi de doamna director Rodica Davidean s-au deplasat de la Focsani spre Slanic Moldova si apoi pe un drum forestier unde nu poti urca prea usor, au ajuns la Ciresoaia - Masa Reginei Maria - unde au indeplinit un mic ceremonial cu aprinderea a 100 de lumanari si au depus buchete flori.

            Cele 2500 de cruci de mesteacan au disparut de mult, dar fiecare fir de iarba ce rasare din acest pamant este o inviere.

 

Invitaţie

 

Doamnei /Domnului:

 

Ne face o deosebită onoare să vă invităm să luaţi parte la cea de-a opta ediţie a Serii Voluntarului de Cruce Roşie, care va avea loc miercuri, 05.12.2018, incepand cu ora 16.00, la sediul Restaurantului EXOD (fostul VOX), zona Grădina Publică Focşani –Piaţa Unirii.

Cu aceasta ocazie, Filiala de Cruce Rosie Vrancea aduce recunoaştere şi celebrează voluntarii care an de an îşi dedică timpul şi energia pentru a contribui la sprijinirea celor mai vulnerabile persoane.

Vă aşteptăm să ne fiţi şi de această dată alături!

 

Director,

Davidean Rodica

           


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.