Social

Femei vs barbati - Din diferente catre intreg

Dana Chiorescu
3 iul 2010 7352 vizualizări
Diferentele dintre femei si barbati dau echilibru cuplului

Daca veti sta de vorba cu 2, cu 10, cu 100 de femei despre nemultumirile lor in privinta partenerilor, veti constata ca, in mare parte, sint aceleasi: nu comunica suficient, sint insensibili, nu sint suficient de calzi si de intelegatori, prefera sa faca sex si nu dragoste, nu se implica suficient in educatia copiilor... si lista poate continua.

Acelasi lucru se intimpla si in cazul barbatilor, care au, in genere, aceleasi lucruri de reprosat consoartelor: vorbesc prea mult si fara rost, sint cicalitoare, nu sint in stare sa ia o decizie singure, nu sint bune soferite, nu stiu sa se orienteze si nici sa citeasca o harta.

Toti vorbesc ca si cum ar cita dintr-un manual de nefericire conjugala, folosind replici prestabilite.

Probabil v-ati intreba de unde vin aceste similitudini la cupluri diferite din punct de vedere al mediului din care provin, al educatie, culturii sau inteligentei. Raspunsul este simplu: barbatii si femeile nu sint la fel! Biologic, structural sau ca rezultat al experientei si a evolutiei de mii de ani, femeile si barbatii sint entitati diferite. In ceea ce priveste structura creierului, hormonal, ca dotari fizice dar si ca sistem de valori sint diferiti!


S-a demonstrat stiintific ca hormonii si legaturile care se stabilesc la nivelul creierului raspund in mare parte de atitudinile noastre, de preferintele, de comportamentele noastre. Asta presupune ca avem caracteristicile comportamentale aferente sex rolului in bagajul genetic, inainte de a fi conditionati socio-cultural. Faptul ca oferim baietilor masinute si ii imbracam in albastru iar fetitelor le oferim papusi si le imbracam in roz, nu creeaza automat un comportament ci doar il accentueaza.

De asemenea, barbatii si femeile au evoluat diferit datorita preocuparilor diferite pe care le-au avut de-a lungul timpului: barbatii vinau si protejau, femeile hraneau, aparau casa si copiii. Corpurile si mintile lor au evoluat complet diferit, pentru a se adapta functiilor specifice. Intr-o forma evoluata, rafinata, civilizata, aceleasi preocupari le avem si in zilele noastre, chiar daca evolutia a mai amestecat putin rolurile.

Reprezentantii celor doua sexe prelucreaza informatiile in mod diferit, cred lucruri diferite, au perceptii, prioritati si comportamente diferite.

Femeile au o privire de ansamblu dar sint foarte atente la detalii, se concrentreaza pe relatiile interumane, pe comunicare, sint cooperante, doresc sa primeasca si sa ofere iubire.

Barbatii sint centrati pe actiune, pe atingerea unor scopuri foarte precise, pe concret, mult mai putin atenti la "nuante". Au dorinta de putere si pozitie sociala, de unde provine un puternic spirit concurential.

Femeile sint preocupate de oameni si de relatiile dintre acestia, barbatii de lucruri si de felul in care acestea functioneaza.


In fata unei probleme


Atunci cind femeia are o problema, cind se confrunta cu o situatie neplacuta, fie la serviciu, fie in relatiile interumane, simte nevoia sa vorbeasca, sa explice situatia cu zeci si sute de amanunte ("si eu am zis asa si mi-a raspuns... in timp ce..."). Singura modalitate a unei femei de a scapa de problemele din gind este sa vorbeasca, sa le exprime si astfel sa le constientizeze.

Confruntat cu o astfel de situatie, barbatul considera ca i se cere sfatul si imediat da o cautare in creierul sau dupa solutia optima in situatia data. Nimic mai gresit! Femeia nu asteapta solutii, ci doar un suflet care sa o asculte, care sa inteleaga prin ce a trecut sau cu ce se confunta.

Situatia inversa se prezinta cu totul altfel. Barbatii considera ca este sub demnitatea lor sa comunice ca au o problema. Atunci cind se confrunta cu o situatie dificila, isi cauta rezolvarea in gind si comunica cu glas tare doar solutia. Astfel, atunci cind barbatul are o problema este foarte tacut si ingindurat. O astfel de atitudine o duce pe femeie, in cele mai multe cazuri, cu gindul ca s-a intimplat ceva rau, ca nu o mai iubeste ("este rece si distant, probabil are pe alta"). Incearca sa il provoace la discutie, sa-l descoasa ceea ce sporeste iritarea barbatului, care in timpul acesta analizeaza mental problema in cautarea solutiilor, deci orice interventie din afara il deranjeaza iar femeii ii intareste certitudinea ca nu mai este iubita si apreciata ("stii ce urit s-a uitat la mine?")


Modul in care vad viata sexuala femeile si barbatii


O femeie cauta in barbat partenerul stabil care sa ii asigure siguranta si confort ei si copiilor ei, deci un tata pentru copiii ei. Astfel, intelegem de ce femeia apreciaza foarte mult fidelitatea. In plus, pentru o femeie, rareori exista sex fara dragoste. Sint doua notiuni care in majoritatea cazurilor, se suprapun. Deci, daca partenerul ei o va insela, va considera ca acesta nu o mai iubeste.

In cazul barbatilor, lucrurile stau cu totul altfel. Se considera ca promiscuitatea este scrisa in codul genetic al barbatului dar si o urmare a evolutiei sale in timp. Un barbat considera ca un flirt nu le va afecta in nici un fel relatia deoarece ei fac distinctia dintre cele doua notiuni. Nivelul ridicat de testosteron determina o dorinta sexuala mult mai mare decit a femeilor si o tendinta catre noutate a barbatilor. Practic, barbatii, ca majoritatea primatelor, nu sint facuti sa fie complet monogami. Este modalitatea prin care natura se asigura ca saminta masculuilui este imprastiata cit mai mult pentru a asigura perpetuarea speciei.


Barbatii sint stimulati vizual, femeile auditiv. Din acest motiv, barbatii sint atrasi de formele femeii, in timp ce femeia vrea sa auda cit mai multe vorbe dulci.


Femeile se incarca energetic in timpul actului sexual, barbatii descarca tensiuni si energii negative. De aceea ea are chef de vorba dupa o partida reusita de sex, in timp ce, in majoritatea cazurilor, barbatul adorme sau simte nevoia sa doarma, ceea ce o determina pe femeie sa il considere grosolan si lipsit de sentimente fata de ea.


Libidoul femeii poate fi influentat puternic de evenimentele de viata. Daca a avut o zi grea, daca are in derulare proiecte importante sau copiii sint bolnavi nu isi va mai dori decit sa mearga la culcare, sa fie lasata in pace. Si acestea sint doar citeva dintre cauzele ce pot diminua "cheful" femeii.

De pe partea cealalta a baricadei, lucrurile stau cu totul altfel: cu cit stresul zilei este mai mare, cu atit dorinta de a face sex este mai mare. Barbatul priveste actul sexual ca un mod de relaxare, de destindere dupa problemele de peste zi.


La inceputul unei relatii, cei doi parteneri isi satisfac reciproc nevoile: ea este dornica de sex, el o complimeneaza, o invaluie in iubire, gesturi tandre si partida de sex dintre cei doi este excelenta. Dupa o anumita perioada, el devine tot mai preocupat de munca, ea tot mai preocupata de camin si copii, iar dragostea si interesul sexual par sa dispara. Chiar daca fiecare da vina pe celalalt, barbatii si femeile sint in egala masura raspunzatori de calitatea vietii sexuale. Barbatul trebuie sa inteleaga ca femeia are nevoie de dragoste, caldura, atentie, complimente, preludiu; femeia trebuie sa accepte ca un barbat isi manifesta sentimentele dupa o partida buna de sex. Cind cuplul se intelege bine in pat, relatia se imbunatateste simtitor.


Felul de a vorbi al femeilor nu este la fel cu cel al barbatilor


Este un lucru stiut ca barbatii nu se pricep la conversatie la fel de bine ca femeile. Fetitele incep sa vorbeasca de la virste mai mici si isi dezvolta mai repede vocabularul. Pentru barbati vorbirea nu este un talent special. Ea functioneaza la nivelul lobului sting al creierului fara o localizare specifica. La femei vorbirea are o localizare precisa in lobul sting in fata dar avind centri si in emisfera dreapta. Aceasta distributie a functiei vorbirii pe ambele emisfere cerebrale face ca femeile sa converseze mult mai bine. O fac cu placere, vorbesc mult, des, si pot face si diverse alte lucruri in acest timp, cum ar fi sa urmareasca un film sau o emisiune la televizor, sa gateasca sau orice altceva. Barbatii pot doar sa vorbeasca sau sa priveasca ecranul. Nu le pot face pe amindoua in acelasi timp. Cind barbatul citeste ziarul, spre exemplu, practic este surd.

Barbatul comunica prin fraze mai scurte si mai bine stucturate. Discursul femeii se muta frecvent de la un subiect la altul, abunda in amanunte de tot felul si este "condimentat" cu o multime de gesturi, sunente, expresii faciale. Ca sa nu mai pomenim de "cititul" printre rinduri, specific tot femeilor. Barbatii nu incearca sa gaseasca mesaje in "subtext" deoarece ei spun totul direct, transant si nu isi imagineaza ca cineva ar masca mesajul pe care vrea sa il transmita.


Atunci cind sotul vine acasa si, din dorinta de a-i face pe plac sotiei, incearca sa isi descrie ziua de lucru discursul lui va suna astfel; "Am fost in locul x, am rezovat problema y, am avut o intilnire cu domnul z." - intr-un cuvint "" actiune. Prin comparatie sotia ii va vorbi mai putin despre activitatile propriu zise si se va concentra mai mult pe modul in care a relationat in ziua respectiva: cu cine s-a intilnit, ce au discutat, ce a zis colega x, ce i-a raspuns ea la replica respectiva, etc. Toate aceste amanunte sint cu totul neimportante pentru barbat. Este unul din motivele pentru care femeia considera ca nu exista comunicare intre ei, iar sotul isi considera sotia cicalitoare.


La aceste situatii se adauga grija femeii. Am auzit foarte multe femei plingindu-se de faptul ca sint criticate pentru faptul ca isi suna sotul, desi gestul lor inseamna grija pentru barbat si pentru camin. Chiar gelozia este o teama de a-si pierde "cuibul", paradoxal, o incercare de a-si apara caminul, chiar daca efectele sint contrare. Desi este modul femeii de a-si manifesta ingrijorarea, barbatii se simt controlati de telefoanele femeilor din viata lor si le considera o incercare de a le submina autoritatea. De aceea glumele, sicanele pe care si le fac intre ei barbatii pe aceasta tema sint intotdeauna foarte deranjante.




Acceptati-l pe cel de linga dumneavoastra asa cum e. Profitati de diferentele dintre dumneavoastra si nu incercati sa le schimbati. Nu veti reusi niciodata sa schimbati ceea ce e in datul firii. Un om se schimba doar urmare a vointei proprii sau a evenimentelor marcante. Adaptati-va! Nu consumati energie, irosind momente care ar putea fi placute incercind sa schimbati intr-o viata de om ceva ce natura a creat in mii de ani.


Daca am intelege si am accepta ca barbatii si femeile sint fundamental diferiti, multe dintre certurile conjugale ar disparea. Daca am renunta sa trecem prin filtru propriu comportamentul partenerului, intelegind ca are alt sistem de valori si alta structura a creierului, in multe camine ar fi mult mai multa liniste si noi ne-am simti mult mai fericiti. Neintelegind aceste diferente esentiale vom putea trai toata viata cu nemultumirea ca am facut o alegere gresita sau ca sintem neintelesi de partenerul de viata, fie vom fi intr-o continua cautare a jumatatii care sa ne semene. Or, jumatatile noastre sint complementare...


Studiile arata ca:


"¢ O femeie foloseste zilnic pentru a comuica: 6.000-8.000 de cuvinte, 2-3000 de sunete, 8-10.000 de gesturi, expresii ale fetei si alte modalitati de exprimare non verbala. Prin comparatie barbatii folosesc zilnic intre 2000 si 4000 de cuvinte, 1-2000 sunete si cel mult 2-3000 de manifetari nonverbale.

"¢ Orientarea este atribut masculin depinzind in mare masura de testosteron. (testosteronul este principalul factor de configurare al creierului si este secretat de testicule). Femeile se orienteaza mai greu. Ca soferite sint mai prudente, dar apreciaza mai greu distantele. Citesc cu greu o harta, conduc mai bine ziua, noaptea orientindu-se foarte prost.

"¢ Femeile sint dotate cu un sistem senzorial mult mai fin decit barbatii. Pentru a purta un copil, pentru a-i da nastere si pentru a-l ocroti pe el si implicit caminul acestuia, femeile au nevoie sa simta orice pericol, orice schimbare de mediu. Au forta fizica redusa dar compensata de agilitate, intuitie, sensibilitate. Barbatii au forta fizica, dar si stapinire de sine. Daca femeia este mai atenta la detalii, in schimb se va panica mai usor in fata unor evenimente neprevazute. Aici intervine rolul barbatului de a restabili calmul si echilibrul. Acest lucru nu ar fi posibil fara capacitatea lui de a vedea lucrurile in ansamblu, de a ignora amanuntele si de a cauta solutii rapide.

"¢ Barbatii au vederea adaptata pentru distante lungi, dar cu o perceptie vizuala periferica slaba, ca urmare a ocupatiei sale de vinator. Femeia, ca aparatoare a caminului, are vederea dezvoltata pentru distante mici dar are o perceptie vizuala periferica mult mai buna (si femeile se uita pe strada sau pe plaja dupa barbati, dar sint surprinse rareori deoarece ele nu au nevoie sa se intoarca).

"¢ Gratie celor doi cromozomi X pe care ii are femeia, cromozomi raspunzatori de celulele de culoare (asigura perceptia culorilor) femeile disting mult mai bine culorile si nuantele acestora. Barbatii vor face o descriere sumara, bazata pe culorile de baza.

"¢ Barbatii sint preocupati de obiecte si isi iubesc "jucariile". Nu putine femei se pling de pasiunea partenerilor pentru telefoane, calculatoare, jocuri video, camere digitale, masini, ca sa nu mai vorbim de timpul petrecut in fata calculatorului. Acest aspect are si o parte buna la nivel de umanitate: 99% dintre inventii sint patentate de catre barbati.

"¢ Cind barbatii sint stresati beau mult si incearca sa descopere noi teritorii. Femeile maninca multa ciocolata si golesc portofelele sau cardurile prin magazine.

"¢ Barbatii cred ca vor fi considerati ratati sau incompetenti daca sint pusi in situatia de a cere sfatul. Este unul din motivele pentru care prefera sa rataceasca ore in sir in loc sa se opreasca si sa intrebe care e directia buna. Nu-i oferiti barbatului un sfat decit daca vi-l cere!

"¢ Pentru barbati emotia este localizata in lobul drept, ceea ce inseamna ca poate actiona independent de celelalte functii ale creierului. Intr-o cearta barbatul isi prezinta argumentele logic si apoi trece la o solutie, fara sa se implice emotional. De aceea, daca li se reproseaza lipsa de afectiune sau de atentie ei se apuca sa spele vasele. Pentru femei, emotia actioneaza pe zone mai intinse, in ambele emisfere cerebrale, putind sa se manifeste simultan cu alte functii ale creierului. De aceea femeia se implica emotional in timp ce discuta o chestiune de suflet, chiar daca e prinsa intr-o activitate profund "paminteasca".



Daca citind aceste rinduri nu va regasiti in caracteristicele celor doua "specii" nu uitati ca studiile au demonstrat ca 15-20% dintre barbati au un creier efeminat si 10% dintre femei au un creier masculinizat.


Psiholog Dana Chiorescu


  • Doctor de suflete


  • In viata fiecaruia exista momente in care ne simtim dezorientati, dezarmati in fata problemelor, neintelesi. Daca simtiti ca relatia cu partenerul nu mai este asa cum o doriti, nu mai gasiti culoarul de comunicare cu copilul, nimic nu va mai multumeste sau nu va mai regasiti, adresati-va psihologului nostru.

    Permiteti-i doctorului de suflete sa va insoteasca pe drumul catre gasirea unor solutii care sa readuca echilibrul.

    Impartasiti-ne problemele dumneavoastra si veti primi raspuns in paginile "Ghidului pentru Sanatate" al Ziarului de Vrancea.

    Casuta postala a redactiei sau adresele de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com sau danach31@yahoo.com sint deschise pentru toti cei care simt ca au nevoie de sfatul unui psiholog. Si, ca la orice doctor, si la doctorul de suflete confidentialitatea este garantata.





    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.