Social

Virstnicii in crestere, bani pentru ingrijirea lor in scadere

Mihaela Beșleagă
25 iun 2010 853 vizualizări
Doua asociatii din judet au primit anul trecut subventii de la stat pentru ingrijirea batrinilor, Asociatia Promotorilor Dezvoltarii Locale si Fundatia Academica Sf. Imparati Constantin si Elena , iar anul acesta niciuna

Persoane de peste 60 de ani reprezinta 21% din populatia judetului Vrancea, in mediul rural procentul fiind mai ridicat. Din datele statistice se inregistreaza o tendinta de descrestere a populatiei judetului, in timp ce numarul persoanelor peste 60 de ani este in crestere cu 0,4%. In lumina acestor date sintetizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea, ieri, la sediul Prefecturii, in cadrul Comitetului pentru Persoane Virstnice, a avut loc prezentarea serviciilor sociale adresate acestei categorii. La nivelul judetului exista cinci furnizori acreditati pentru a acorda servicii persoanelor de virsta a treia: Asociatia Pensionarilor Senectutea, Asociatia Promotorilor Dezvoltarii Locale, Caminul pentru Persoane Virstnice Focsani, Fundatia Academica "Sf. Imparati Constantin si Elena" si Fundatia Pro Armonia. Dintre acestea, doar doua primesc subventii de la bugetul de stat de la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Vrancea. Prima este Asociatia Promotorilor Dezvoltarii Locale (APDL) Vrancea, cuantumul subventiei aprobate in anul 2009 fiind de 81.000 lei (6.750 lei/luna) pentru 150 de persoane virstnice. A doua "norocoasa" este Fundatia Academica "Sf. Imparati Constantin si Elena", cu o subventie aprobata anul trecut de 72.000 lei (6.000 lei/luna) pentru 100 de batrini. Ceea ce inseamna ca pentru ingrijirea lunara a unui batrin s-au alocat 600 lei. Cele doua asociatii acorda virstnicilor servicii sociale de ingrijire la domiciliu, asistenta sociala, mentinerea legaturii cu familia si consiliere.


Batrini lasati de izbeliste


Anul acesta insa, din cauza lipsei de suport financiar, Asociatia "Constantin si Elena" nu mai acorda asistenta la domiciliu iar APDL asigura la aceasta data servicii de ingrijire la domiciliu pentru numai 97 de batrini, fata de anul 2009, cind numarul acestora a fost de 150. Rodica Davidean, directorul filialei de Cruce Rosie, si-a aratat nemultumirea pentru ca doar aceste doua asociatii au primit subventii. "In baza caror criterii s-au selectionat fundatiile care au primit bani?", a intrebat Davidean, in conditiile in care si Crucea Rosie acorda servicii pentru batrini. Pe de alta parte, directorul Unitatii de Asistenta Medico Sociala Odobesti, Electra Eftandopolos, a spus ca, desi este reabilitata si dotata, Unitatea nu poate functiona pentru ca angajarile sint blocate. In acest an primeste subventie de la bugetul de stat numai Asociatia Speranta Andradei pentru serviciile sociale acordate copiilor cu autism. In cadrul aceleiasi sedinte, s-a prezentat un nou proiect implementat de DGASPC, "Planul de servicii sociale pentru virstnici - Regiunea Nord Est - model de planificare a serviciilor integrate ca instrument de incluziune sociala", finantat cu bani europeni. Proiectul se deruleaza in perioada 24 noiembrie 2009 - 23 noiembrie 2010 si va avea ca finalitate elaborarea unui plan de servicii sociale pentru virstnici. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.