Social

Toxiinfectie alimentara de la sarmalele bunicii

Raluca Manolache
24 iun 2010 1182 vizualizări
Dupa ce au luat masa, cei patru copii si bunica lor s-au simtit rau si au ajuns cu totii la spital in pragul comei

Mare atentie la conditiile in care pastrati mincarea vara! Cinci persoane din comuna Sihlea, patru dintre acestea fiind copii, au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani cu toxiinfectie alimentara. Cei patru copii cu virste cuprinse intre 9 si 11 ani si bunica lor au ajuns pe mina medicilor din sectia de boli infecto-contagioase dupa ce au mincat sarmale preparate in casa. Dupa ce au luat masa, acestia s-au simtit rau si au ajuns la spital cu febra mare, scaune diareice, stare de rau si durere de cap. Cei cinci pacienti sint internati in spital si mai au de stat citeva zile pentru a-si reveni complet. Medicii atrag atentia ca vara este anotimpul cu riscul cel mai mare de imbolnavire pentru ca microbii se pot dezvolta cu repeziciune cind temperaturile sint ridicate. Toxinfectia alimentara poate fi evitata daca sint respectate normele de igiena sanitara, spalarea pe miini cu apa si sapun ori de cite ori este nevoie, precum si spalarea fructelor si legumelor sub jet de apa potabila. "Alimentele decongelate nu se mai congeleaza. De asemenea, ouale de gaina trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate. Sa nu se utilizeze oua de gisca sau rata pentru ca foarte frecvent acestea sint infectate cu salmonela. Daca doriti sa consumati oua de rata trebuie sa le pastrati la rece", a precizat Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean din Focsani. Toxiinfectia alimentara este o boala acuta ce apare cel mai adesea in focare epidemice, precum familii sau colectivitati si mai rar izolat. Poate fi provocata de bacteria salmonela, escherichia coli, de un virus sau de un parazit. Cei care prezinta simptomele acestei afectiuni sint sfatuiti sa se prezinte urgent la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.