Toxiinfectie alimentara de la sarmalele bunicii
Mare atentie la conditiile in care pastrati mincarea vara! Cinci persoane din comuna Sihlea, patru dintre acestea fiind copii, au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani cu toxiinfectie alimentara. Cei patru copii cu virste cuprinse intre 9 si 11 ani si bunica lor au ajuns pe mina medicilor din sectia de boli infecto-contagioase dupa ce au mincat sarmale preparate in casa. Dupa ce au luat masa, acestia s-au simtit rau si au ajuns la spital cu febra mare, scaune diareice, stare de rau si durere de cap. Cei cinci pacienti sint internati in spital si mai au de stat citeva zile pentru a-si reveni complet. Medicii atrag atentia ca vara este anotimpul cu riscul cel mai mare de imbolnavire pentru ca microbii se pot dezvolta cu repeziciune cind temperaturile sint ridicate. Toxinfectia alimentara poate fi evitata daca sint respectate normele de igiena sanitara, spalarea pe miini cu apa si sapun ori de cite ori este nevoie, precum si spalarea fructelor si legumelor sub jet de apa potabila. "Alimentele decongelate nu se mai congeleaza. De asemenea, ouale de gaina trebuie spalate foarte bine inainte de a fi consumate. Sa nu se utilizeze oua de gisca sau rata pentru ca foarte frecvent acestea sint infectate cu salmonela. Daca doriti sa consumati oua de rata trebuie sa le pastrati la rece", a precizat Alina Pelin, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean din Focsani. Toxiinfectia alimentara este o boala acuta ce apare cel mai adesea in focare epidemice, precum familii sau colectivitati si mai rar izolat. Poate fi provocata de bacteria salmonela, escherichia coli, de un virus sau de un parazit. Cei care prezinta simptomele acestei afectiuni sint sfatuiti sa se prezinte urgent la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital. (Raluca MANOLACHE)