Social

Parintii profesionisti renunta la copii din cauza saraciei

Mihaela Beșleagă
21 iun 2010 820 vizualizări
10% dintre asistentii maternali ai judetului nostru si-au înaintat demisiile sau au facut cereri de pensionare anticipata, pentru ca nu isi mai permit sa ingrijeasca copiii abandonati de parinti

Previziunile sumbre privind taierea salariilor cu 25% ii afecteaza si pe "parintii de schimb" care au grija de copiii cu care soarta a fost necrutatoare. Astfel, pina in prezent, 26 de asistenti maternali profesionisti din Vrancea si-au inaintat demisiile, renuntind la statutul de asistent maternal sau au facut cereri de pensionare anticipata catre Directia Generala de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC). Judetul nostru se claseaza pe primul loc la nivel national in ceea ce priveste numarul asistentilor care renunta la aceasta meserie, dintr-un total de 143 a nivel national, conform datelor centralizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului (ANPFDC). "Acesti copii au fost plasati la alti asistenti maternali care au aratat disponibilitate si capacitate sa mai primeasca un copil, nu atit sufleteste, cit financiar. Deocamdata, copiii nu au fost institutionalizati in centrele DGASPC, dar luam in considerare si aceasta masura a institutionalizarii, daca cererile vor creste", ne-a declarat Luminita Liciu, directorul adjunct al DGASPC. In Vrancea sint in total 265 de asistenti maternali angajati, care au in grija in jur de 500 de copii, dintre care o parte au si dizabilitati. Salariul de baza al unui asistent maternal este de numai 834 lei. DGASPC a trimis catre ANPFDC o adresa in care semnaleaza acest fenomen si a primit raspunsul ca optiuni de gestionare a acestei situatii ar putea fi dezvoltarea de parteneriate si colaborarea cu ONG-uri si alti reprezentanti ai societatii civile in vederea acordarii de servicii sociale. Totodata, s-a propus si reanalizarea situatiei asistentilor maternali care nu intentioneaza sa renunte la aceasta calitate. Mai multe directii generale de asistenta sociala si protectia copilului din tara, in total 14, au primit 143 de cereri de la asistenti maternali profesionisti care doresc sa renunte la aceasta meserie. Datele centralizate de Autoritatea Nationala arata ca mai multe solicitari de renuntare la profesia de asistent maternal profesionist au fost inregistrate in judetele Vrancea (26), Vaslui (23), Teleorman (15), Buzau (13) si Mures (12). (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.